Peste vârsta de 3 ani este recomandată măsurarea TA la fiecare prezentare a copilului în cabinetul medical, dar există anumite situații în care se impune coborârea sub acest prag. Criteriile de diagnostic pentru hipertensiunea arterială la copii au la bază conceptul că valorile normale ale presiunii arteriale se modifică odată cu vârsta, fiind înregistrate variații legate de creșterea dimensiunilor copilului. Din acest motiv nu este posibilă definirea hipertensiunii pe baza unei valori unice a presiunii arteriale, cum se obișnuiește în cazul adulților.
Tensiunea arterială este clasificată după valoarea sistolică și diastolică, în funcție de vârstă, sex și percentilele pentru talie. Dacă fie valoarea sistolică, fie cea diastolică depășește percentila 90, se repetă măsurătoarea de două ori în cadrul aceleiași consultații. Întrucât hipertensiunea arterială diastolică la copil este rareori izolată, fără a se însoți de cea sistolică, tabelele cu percentile pentru TA sistolică pot fi utilizate ca unic instrument de screening al HTA pediatrice.
Clasificare
* Normotensiune
* Prehipertensiune (AAH)/TA normal înaltă (ESH): TA sistolică sau diastolică peste percentila 90, dar sub percentila 95 sau TA >120/80 mmHg și < percentila 95; necesită control peste 6 luni și managementul greutății, dacă este cazul.
* Hipertensiune arterială stadiul I: TA sistolică și/sau diastolică ≥percentila 95, dar ≤percentila 99, plus 5 mmHg; se impune control în una-două săptămâni; dacă la reevaluare valorile crescute se mențin, se inițiază investigațiile și planul terapeutic, inclusiv managementul greutății, dacă este cazul.
* Hipertensiune arterială stadiul II: TA sistolică și/sau diastolică >percentila 99, plus 5 mmHg; se recomandă evaluare și tratament în următoarea săptămână, sau chiar imediat dacă este simptomatică.
Sursa: https://publications.aap.org/pediatrics/article/140/3/e20171904/38358/Clinical-Practice-Guideline-for-Screening-and?autologincheck=redirected