Activitate

pagina de Facebook

#povestidincabinet 🤔Copiii care au doar o jumatate de tiroidă au nevoie de tratament? 🦋Detectată incidental cel mai frecvent, hemiagenezia tiroidiană poate trece neobservată mulți ani. 👉Acești pacienți sunt cel mai frecvent eutiroidieni clinic și, în consecință, vor avea niveluri circulante normale de tiroxină (T4) și triiodotironină (T3). 👉Cu toate acestea, în comparație cu martorii cu o glandă bilobată anatomic normală, valorile medii serice ale hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) și ale T3 liber (fT3) au fost semnificativ mai mari atât la copii, cât și la adulți.

02-03-2024

🤩Din inima naturii noi vă urăm o primăvară frumoasă, luminoasă și activă! 🌺⛷️

01-03-2024

#povestidincabinet 💧🖐️Are hiperhidroza originea în endocrinologie și hormoni? 👉În cazuri rare de tulburări și modificări endocrine cum ar fi hipertiroidism, hiperpituitarism, diabet, menopauză și sarcină, feocromocitom, sindrom carcinoid, acromegalie poate apărea și hiperhidroza generalizată. 👨‍⚕️Majoritatea cazurilor care se prezintă au hiperhidroză localizată pe axile, palme, talpi. Ele nu au cel mai probabil origine într-un dezechilibru hormonal. De aceea este esențial să facem diferențierea între hiperhidroză sau transpirații excesive generalizate sau localizate.

28-02-2024

#povestidincabinet ❓Ce poate ascunde un gât sau o lojă tiroidiană “bombată” la un copil cu greutate scăzută? Cred că deja v-ați obișnuit cu zecile de cazuri pe care le întâlnesc săptămânal de Tiroidită Autoimună. 👉Aceasta este în mod cert patologia tiroidiană a momentului indiferent dacă este în context familial, în context de asociere cu alte patologii autoimune sau debutată în urma unei infecții Covid sau a virozelor. 👨‍⚕️De ce greutate scăzută? Pentru că în cazul copiilor care suferă de suprapondere sau obezitate putem întâlni frecvent un gât sau o lojă bombată prin prezența țesutului adipos. Si asta poate sa ne inducă în eroare.

26-02-2024

#povestidincabinet Cum putem face prevenția obezității severe la copil? Astfel de cazuri nu mai reprezintă o raritate, ci o realitate! ❗️13 ani și 115 kg! 😞 👉Aceasta nu este o postare menită să vă sperie, este o postare care ilustrează realitatea și trebuie să avem în vedere că prevenția se bazează pe piloni importanți cum ar fi educația nutrițională care trebuie să înceapă din copilăria mică! 🙌Doar noi putem face schimarea și noi avem dreptul să cerem schimbarea! 👨‍⚕️Poate suna ca un vis frumos și imposibil, dar este nevoie de vocea părinților care să ceară o educație în școli și grădinițe! 🙏Nu sunt suficienți 1, 10, poate 100 de medici endocrinologi care să facă prevenție si nici să trateze numărul uriaș de cazuri de obezitate severă. Este nevoie de unirea forțelor părinților și educatorilor pentru a învăța copiii de mici să mănânce sănătos.

25-02-2024

#povestidincabinet 🙌Există un număr maxim de patologii autoimune care să se asocieze între ele? 👉Nu am găsit date exacte în literatură, însă în experiența personală din cabinet numărul maxim pe care îl am în monitorizare în acest moment este de 3 patologii autoimune, majoritatea prezentând diabet zaharat, boala celiacă și tiroidita autoimună, la fel ca și pacienta din imagine. 👨‍⚕️Este importantă o monitorizare interdisciplinară între specialitățile cele mai frecvent implicate: diabet și nutriție, gastroenterologie, dermatologie și endocrinologie. 👉Depistarea la copil a unei patologii autoimune necesită screeningul constant de depistare cât mai din timp și a altor boli tot autoimune.

23-02-2024

🤸‍♂️🙌Ce îl ajută pe un adolescent să scadă în greutate și să adopte un stil de viață mai sănătos?🥦

22-02-2024

#povestidincabinet 🤔Ce este Neurofibromatoza tip 1 (NF1)? 👨‍⚕️Neurofibromatoza tip 1 (NF1), cunoscută și sub numele de boala von Recklinghausen, este o tulburare genetică ce se caracterizează prin formarea de tumori neurologice și cutanate. Aceasta este cauzată de mutații în gena NF1 și poate afecta diferite sisteme ale corpului, inclusiv pielea, ochii, sistemul nervos și oasele. 👉Simptomele pot varia semnificativ de la o persoană la alta și pot include pete café-au-lait pe piele, noduli subcutanați (neurofibroame), scolioză, probleme oculare și alte manifestări clinice. Este o boală cronică care necesită o monitorizare și gestionare atentă de către medici specializați în neurofibromatoză.

21-02-2024

❗️Hipercolesterolemia familială nu trebuie neglijată. Chiar dacă majoritatea membrilor unei familii au colesterolul ridicat, aceasta este o patologie și ea trebuie evaluată, monitorizată și tratată!

20-02-2024

#povestidincabinet 🦋Care este cea mai frecventă patologie tiroidiană pe care o întâlnesc în acest moment? 🙌Răspunsul îl voi da prin exemplificare: săptămâna trecută am avut patru cazuri unul după altul într-o zi de tiroidită autoimună. 👉Când trebuie să ne îngrijorăm? Nu există un moment cheie de îngrijorare pentru că și în cazul copiilor monitorizarea este cheia de diagnostic și tratament. 🤔Trebuie să ne îngrijoreze un nivel al anticorpilor anti peroxidază ATPO puțin peste limita superioară a normalului? 👉În acest caz primul pas este evaluarea funcției tiroidiene și repetarea în dinamică a acesteia, după care vom hotărî împreună următorii pași.

19-02-2024

🙌”Cum ai reușit să scazi în greutate? Împărtășește-mi experiența ta ca să o pot transmite mai departe! “ 🤗Am primit la această întrebare un răspuns emoționant: "M-am maturizat! A contat foarte mult monitorizarea constantă și vizitele constante la dumneavoastră și la un moment dat mi-am schimbat stilul de viață!" 🤩Acesta este răspunsul primit de la o pacientă, acum adolescentă, venită inițial pentru o statură joasă la care am diagnosticat și o boală complexă cum este Neurofibromatoza tip 1 și care a reușit în timp să facă schimbarea și în tratamentul Obezității. 🙌Impresionant! 13% scădere în greutate și 5.5% pierdere țesut adipos! Mai avem de lucrat la partea de activitate fizică puțin… 😊 👍👨‍⚕️Schimbarea însă a venit după multiple consulturi și ședințe în care am discutat, în care am pus o fundație stabilă, care a dat rezultate pe termen lung, și cea mai mare bucurie este că nu este vorba de un rezultat apărut într-o perioadă scurtă, care de cele mai multe ori conduce la recidivă!

18-02-2024

👨‍⚕️Când se finalizează creșterea copilului? Când poți spune că acesta și-a atins talia finală adultă? Majoritatea băieților își ating 99% din talia finală adultă la o vârstă osoasă de 16 ani și jumătate și majoritatea fetelor își ating 99% din Italia finala adultă la o vârstă osoasă de 14 ani și jumătate. Atenție ⚠️ este vorba de vârstă osoasă și nu vârsta cronologică!

17-02-2024

🙌‼️Hipotiroidismul congenital este o afecțiune complexă, iar întrebarea cea mai frecventă pe care o primesc de la părinți este dacă tratamentul trebuie administrat toată viața. 👨‍⚕️Răspunsul este DA, tratamentul este pe viață în cele mai multe dintre cazuri, însă partea bună este că este și foarte eficient!

16-02-2024

‼️Postura! Atenție la postură! Așa mă puteți auzi în cabinet repetand! 😊 🙄Asemenea imagini văd zilnic, recurent! Obezitatea, poziția la biroul de scris, utilizarea frecventă a dispozitivelor mobile și sedentarismul - toate conduc la o postură vicioasă a copilului și reducerea expunerii la acești factori împreună cu o activitate fizică țintită și pe corectarea posturii. 🙌Pentru a îmbunătăți postura, luați în considerare următoarele recomandări: 1️⃣ *Conștientizare posturală: fii conștient de postura ta în diferite activități zilnice. Adesea, simpla conștientizare poate fi un prim pas către îmbunătățire. 2️⃣ *Exerciții pentru întărirea mușchilor corectori posturali: exersarea mușchilor spatelui, abdomenului și șoldurilor poate contribui la menținerea unei posturi corecte. Exercițiile precum plank-ul, coborârile laterale și extensii ale spatelui pot fi benefice. 3️⃣ *Stații de lucru ergonomice: la birou, asigură-te că biroul, scaunul și monitorul sunt ajustate astfel încât să susțină o postură corectă. Păstrează spatele drept, picioarele pe podea și monitorul la nivelul ochilor. 4️⃣ *Educație posturală: învață tehnici de ridicare corecte și moduri de a-ți menține spatele sănătos în activitățile de zi cu zi. 5️⃣ *Stretching și flexibilitate: integrează exerciții de stretching în rutina ta pentru a menține mușchii flexibili și pentru a preveni tensiunea musculară asociată cu o postură incorectă. 6️⃣ *Consultație medicală: în cazul unor probleme persistente ale posturii sau dureri, este recomandat să consultati un profesionist medical, cum ar fi un fizioterapeut sau un chiropractician, pentru sfaturi și exerciții personalizate. 7️⃣ *Menținerea unei greutăți corporale sănătoase: greutatea corporală excesivă poate pune presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale, afectând postura. O alimentație echilibrată și activitatea fizică pot contribui la menținerea unei greutăți sănătoase. 🙏Amintește-ți că fiecare persoană are nevoi individuale, iar adaptarea acestor sfaturi la situația ta personală poate fi benefică.

15-02-2024

🧬Ne ajută să facem o testare genetică a copilașului care s-a născut cu hipotiroidism congenital? 👨‍⚕️Da, eu recomand acest lucru, pentru a înțelege ce mutații genetice au dus la această afecțiune și cum putem optimiza tratamentul. 🙌O singură mențiune am: este cu atât mai importantă testarea în cazul în care avem o glandă tiroidă prezentă, o formă de hipotiroidism congenital prin dishormonogeneză.

14-02-2024

🦋Hipotiroidismul congenital prin dishormonogeneză (glanda tiroidă este prezentă) este cauzată de anomalii genetice care afectează enzimele sau proteinele implicate în sinteza sau eliberarea hormonilor tiroidieni. 👉Aceste anomalii pot afecta negativ producția normală a hormonilor tiroidieni, ducând la un dezechilibru hormonal la nou-născut. 🙌Tratamentul constă în substituția cu hormoni tiroidieni, precum levotiroxina, pentru a compensa deficitul și a susține dezvoltarea normală și funcționarea creierului și a altor organe. 👨‍⚕️Diagnosticul și gestionarea acestui tip de hipotiroidism congenital implică de obicei colaborarea cu un medic endocrinolog și monitorizarea atentă a nivelurilor hormonale pentru a asigura un tratament adecvat pe termen lung. 🙌Având in vedere noile date din studii, acest tip de hipotiroidism congenital reprezintă cam 15 % din cazurile diagnosticate, iar identificarea defectului genetic poate aduce o abordare diferită a cazului. Prin urmare, consider utilă o testare genetică și colaborez constant cu colegii mei geneticieni.

13-02-2024

🫗🥛🧋Ce se poate considera că este lichid în alimentația copiilor? Vă recomand să folosiți Calculatorul de Aport Hidric pentru copii pe care vi-l las în comentariu. 👇

12-02-2024

Live din platou la Vorbeste lumea 🙌

12-02-2024

❤️Un mesaj de pus în ramă! 🙏Vă mulțumesc pentru toate mesajele de susținere pe care mi le trimiteți zi de zi și vă asigur că fac în continuare toate eforturile pentru a oferi cât mai multe sfaturi utile părinților pentru a avea copii cât mai sănătoși și voioși!

11-02-2024

#povestidincabinet 🤔oare toți copiii cu hipotiroidism congenital se nasc fără glanda tiroidă? Nu toți... 🦋O parte din copiii care suferă de hipotiroidism congenital, adică diagnosticat de la naștere și care prezintă glanda tiroidă în poziție normală și cu aspect ecografic normal așa cum este și cazul fetiței din imagine, au un hipotiroidism congenital prin dishormonogeneză. 👉Hipotiroidismul congenital prin dishormonogeneză este o afecțiune în care nivelul scăzut de hormoni tiroidieni este prezent încă de la naștere din cauza unor deficiențe genetice în producerea sau eliberarea acestor hormoni. Tiroida există, dar nu funcționează corespunzător în a produce cantități adecvate de hormoni tiroidieni, cum ar fi tiroxina (T4) și triiodotironina (T3).

10-02-2024

#povestidincabinet 🙌Când se oprește creșterea băieților? Dar a băiatului meu? 👨‍⚕️Există un trend clar în această generație în care atât fetele, dar și băieții ar putea intra mai devreme în pubertate și ar experimenta saltul de creștere pubertar mai devreme. 👉Nu vreau să dau iluzii tuturor băieților, însă există și situația aceasta fericită în care la 16 ani și jumătate există încă un salt de creștere, situația fericită în care un băiat poate să crească și până la 18 ani vârsta cronologică. 👉Pentru că în practica medicală sunt de foarte multe ori nevoit să spun “probabil ați venit prea târziu”, este important să faceți o evaluare în momentul în care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți cea mai mică îndoială legată de statură. 🙏Îmi doresc să trebuiască să spun această frază cât mai rar!

09-02-2024

👨‍⚕️Despre Pubertatea Precoce: ce alte cauze mai există ale declanșării pubertății precoce pe lângă creșterea incidenței, în tandem cu creșterea ratei de obezitate, sau accesul prematur la informație?

08-02-2024

👧Care sunt semnele pe care ar trebui să le urmărești la fetița ta pentru a detecta o eventuală pubertate precoce? 🙌👨‍⚕️Dacă le observi deja și copilul are până în 8 ani, te sfătuiesc să mergeți la un medic endocrinolog, există tratament.

07-02-2024

🤔Primesc deseori multe întrebări de la părinți despre Pubertatea Precoce: care sunt cauzele, care sunt efectele acesteia, dacă are tratament, dacă tratamentul are efecte secundare... 👨‍⚕️Haideți să vorbim astăzi despre Cauzele Pubertății Precoce.

06-02-2024

Cu toții mâncăm destul de mult plastic. 😞 🙌Un articol apărut foarte recent vorbește despre cantitatea îngrijorătoare de ftalați și bisfenoli care se găsește în mâncarea pe care o consumăm. 🥛Până când deschidem un pahar cu iaurt, produsul a făcut deja o călătorie lungă de la obținerea laptelui de vacă, până la procesare, ambalare și depozitare. Pe acest traseu există șanse mari să se strecoare diverse elemente clandestine care nu ar trebui să fie acolo. 👇Citiți toată povestea, extrem de interesantă, în articolul din comentariu. Sursa foto: https://www.consumerreports.org/health/food-contaminants/the-plastic-chemicals-hiding-in-your-food-a7358224781/

05-02-2024

👨‍⚕️Bolile autoimune rămân în familie? Vin cu o mică poveste ca răspuns pe care îl și ilustrez.👇 🙌Cele două ecografii sunt a doi frați. Pe băiat l-am diagnosticat în urmă cu un an cu hipotiroidism sever prin Tiroidită Autoimună, iar pe sora lui mai mică cu doi ani am identificat-o în urmă cu două luni cu hipertiroidism prin boală Graves. 👨‍⚕️Ambele sunt patologii autoimune și ambele se pot asocia mai departe și cu alte boli autoimune, de aceea necesită o monitorizare constantă, pe lângă tratamentul bolii de fond.

04-02-2024

🙌🤔Care credeți că sunt efectele secundare ale pubertății precoce?

03-02-2024

#povestidincabinet 👅Ce este limba fisurată? (Cazul unui băiat cu Sindrom Down). 👉Limba fisurată (limba scrotală, limba plicată, lingua plicata) este o variantă normală comună a suprafeței limbii, cu o preponderență masculină și o prevalență raportată de 10% până la 20% în populația generală, iar incidența crește izbitor odată cu vârsta. 👉Cauza nu este cunoscută, dar se observă gruparea familială și se presupune o componentă ereditară poligenică sau autosomal dominantă. 👉Afecțiunea poate fi asociată cu proteze dentare amovibile, limbă geografică, anemie pernicioasă, sindrom Sjögren, psoriazis, acromegalie, macroglosie, sindrom oral-facial-digital tip I, sindrom Pierre Robin, sindrom Down și sindrom Melkersson Rosenthal. 🙌Este de obicei asimptomatică, dar dacă fisurile sunt adânci, alimentele se pot bloca în ele, ducând la inflamarea limbii, senzația de arsură și halitoză.

02-02-2024

🍩Există îngrijorări și întrebări pe care le aud des de la părinți despre cantitatea “recomandată” de dulciuri pe zi...Credeți că există vreo normă în acest sens? 👨‍⚕️🤔

01-02-2024

De ce este important somnul? 😴

01-02-2024

Seleniu și Iod pentru tiroidă sănătoasă!

01-02-2024

Variații ale TSH-ului

01-02-2024

Trucuri pentru durerile menstruale

01-02-2024

01-02-2024

01-02-2024

🤔Ce riscuri prezintă un raport crescut Trigliceride / HDL Colesterol? Raportul TG/HDL crescut este considerat un marker pentru rezistența la insulină. 👉Acesta conduce la un risc crescut de boli cardiovasculare prin insulinorezistență și, de asemenea, prin propriul efect asupra peretelui vaselor de sânge. Raportul TG/HDL-C crescut a fost asociat, inclusiv în studii pe copii și adolescenți, cu creșterea riscului de NAFLD - steatoză hepatică non-alcoolică = boala ficatului gras non-alcoolic. Concluzii: 🔴 Raportul TG/HDL-C poate fi un surogat pentru rezistența la insulină. 🔴 Raportul TG/HDL-C s-a dovedit a fi un predictor al diabetului de tip 2, a hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare.

31-01-2024

Vă spun o poveste despre un caz surprinzător de obezitate cu un salt rapid de creștere cu 25% a țesutului adipos și a greutății.

30-01-2024

Hormonii de crestere

30-01-2024

Cum pot ajuta copilul să mănânce mai multe legume?

30-01-2024

Lipsa timpului pentru sport?

30-01-2024

Saltul pubertar la fete versus băieți 👨‍⚕️

30-01-2024

Copilul tău s-a născut cu o limbă mai mare? 👅

30-01-2024

Hormon de creștere pentru tenis de performanță?

30-01-2024

🙌 Despre raportul Trigliceride - HDL Colesterol.

29-01-2024

29-01-2024

❓Ce determină scăderea hormonului de creștere? un prim factor este glicemia...află mai multe din video👇

28-01-2024

❗️Obezitatea nu are limite de vârstă, sex sau kilograme:10 ani, 109 kg, 55,6 % țesut adipos și doar 33% apă. 🙌👨‍⚕️👩‍⚕️Echipa multidisciplinară formată din endocrinolog, dietetician / nutriționist, consilier psihologic, pediatru și genetician încearcă să lupte cu această boală pe care toți o putem dezvolta! 👉De aceea prevenția este mult mai importantă pentru că odată apărută și intrând în zona de tratament, lupta este foarte grea și nu în fiecare zi avem povești fericite. 👍Asta nu înseamnă că ne dăm bătuți, schimbăm planul de tratament și o luăm de la capăt!

27-01-2024

Variații ale TSH-ului

27-01-2024

27-01-2024

Trucuri pentru durerile menstruale

27-01-2024

De ce este important somnul? 😴

27-01-2024

🙌Una dintre cele mai frecvente întrebări din cabinet: ”Este adevărat că în timpul pubertății apare o creștere în greutate?” 🤔❓

26-01-2024

#povestidincabinet 👨‍⚕️Vergeturile sunt cicatrici ale pielii care apar atunci când pielea este supusă unei întinderi rapide, cum ar fi în timpul perioadelor de creștere rapidă, sarcină sau fluctuații de greutate. 👉Inițial, vergeturile sunt de obicei de culoare roșiatică sau mov la început, dar în timp pot deveni mai deschise. Ele apar adesea în zone precum abdomen, coapse, sâni sau fese. 👉Deși ele în sine nu sunt periculoase pentru sănătate, pot fi inestetice si reflectă de cele mai multe ori o creștere importantă în greutate, așa cum este și cazul de față. 🙌Pe lângă aplicarea unor creme/uleiuri care pot atenua acestea, scăderea în greutate este principala formă de tratament, iar dacă este vorba de copii, de cele mai multe ori semnele dispar dacă scăderea în greutate este însoțită și de activitate fizică.

25-01-2024

🙌Cum reușim să optimizăm secreția de hormoni de creștere atât a copilului cât și a noastră?

24-01-2024

#povestidincabinet 👨‍⚕️Microlitiaza testiculară este o afecțiune în care se formează mici conglomerate de calciu în testicule. Aceasta poate fi detectată la un examen cu ultrasunete a scrotului - ecografie testiculară. 🙌Mai multe studii arată o relație între microlitiaza testiculară și cancerul testicular la vârste adulte. Dar, nu este clar dacă microlitiaza testiculară este un factor de risc independent pentru cancerul testicular. 👉Cert este că recomandarea mea rămâne o monitorizare pe termen lung a pacienților la care depistăm microlitiaza testiculară. 👉Cele mai multe studii despre microlitiaza testiculară s-au bazat pe datele colectate din ecografiile scrotale efectuate din alt motiv, cum ar fi umflarea, durerea sau un testicul necoborât. În aceste studii pare să existe o asociere între microlitiaza testiculară și cancerul testicular.

23-01-2024

🙌Am avut în ultima perioadă foarte multe consulturi în care părinții relatează o creștere în greutate a copiilor care au trecut printr-o operație de amigdalectomie. 👨‍⚕️Există studii care discută despre acest lucru, voi demara și eu mai multe teste pentru a demonstra această legătură, dar până atunci, trebuie realizată o prevenție a obezității pentru copiii cărora le trebuie extirpate amigdalele.

22-01-2024

Cum pot ajuta copilul să mănânce mai multe legume?

22-01-2024

Saltul pubertar la fete versus băieți 👨‍⚕️

22-01-2024

Hormon de creștere pentru tenis de performanță?

22-01-2024

Copilul tău s-a născut cu o limbă mai mare? 👅

22-01-2024

Lipsa timpului pentru sport?

22-01-2024

Hormonii de crestere

22-01-2024

🙌Iată câteva de imagini de la cea de-a 7-a ediție a IMSCB - International Medical Students Congress - menit să ofere cea mai mare varietate de evenimente medicale și non-medicale dedicate studenților. 😉Am susținut la cererea organizatorilor un workshop intitulat pe tema Obezității - un nou context pandemic. 🤩Am observat în sală priviri pline de interes, niște studenți la medicină plini de pasiune. Am rămas foarte plăcut impresionat de vizita la facultate și de participarea pe care am avut-o la workshopul de Obezitate pe care l-am ținut în cadrul congresului.

21-01-2024

Cât de rară este de fapt microlitiaza testiculară?

20-01-2024

La mulți ani, 2024! 🥳

20-01-2024

20-01-2024

De ce este important somnul? 😴

20-01-2024

Copilul tău are mult păr pe corp? 🙄

20-01-2024

Trucuri pentru durerile menstruale

20-01-2024

🌞🌚Urmează o perioadă destul de întunecată, cu puțin soare și de aceea am creat încă un video pentru voi despre importanța administrării Vitaminei D.

20-01-2024

#povestidincabinet 🙌Statura joasă are tratament! 👀Vă prezint pe scurt povestea a 2 frați a căror mamă a simțit că statura și viteza lor de creștere este redusă, și, în ciuda recomandărilor medicale de a “sta liniștită că așa sunteți și voi”, a mers mai departe și am reușit să diagnosticăm un defict de hormon de creștere la ambii frați și să începem tratamentul. 👍Acum la un an de tratament avem o recuperare bună pe curbele de creștere și o adaptare foarte bună a micuților pacienți la tratament! 🙌Morala: nu ignorăm statura joasă a copiilor doar pentru că părinții sunt scunzi.

19-01-2024

🥩🍳🧀În ce alimente găsim principalii aminoacizi care pot influența hormonul de creștere? Vorbim de aminoacizi precum arginină, lizină, ornitină, histidină, cisteină...

18-01-2024

Cum pot ajuta copilul să mănânce mai multe legume?

18-01-2024

Pot influența aminoacizii hormonii de creștere?

18-01-2024

Saltul pubertar la fete versus băieți 👨‍⚕️

17-01-2024

Lipsa timpului pentru sport?

17-01-2024

Hormon de creștere pentru tenis de performanță?

17-01-2024

#povestidincabinet 👉Pentru că v-am obișnuit și cu patologii frecvente, dar și cazuri mai rare, vă prezint astăzi cazul unei fetițe cu Sindromul Williams. ❓Ce este acesta? 👉Sindromul Williams este o tulburare genetică rară care afectează dezvoltarea fizică și cognitivă a unei persoane. Este cauzat de o deleție (pierdere) a unor gene din cromozomul 7. Persoanele cu Sindromul Williams pot prezenta caracteristici faciale distincte, probleme cardiace, deficiențe cognitive ușoare și abilități sociale neobișnuite, precum predispoziția către conversații sociale extrovertite. 🤔De ce este important să consulți un endocrinolog? 👉Copiii cu Sindrom Williams pot avea o creștere deficitară, cu o statură joasă, având curbe de creștere specifice, pot avea modificări ale metabolismului fosfo-calcic, ale tiroidei și afectarea pubertății cu un debut de pubertate precoce, dar și risc de obezitate și afectarea metabolismului glucidic.

17-01-2024

❓Primesc multe întrebări legate de vaccinarea cu HPV și riscul de a dezvolta sau agrava patologii autoimune endocrine. 🙌Iată ce spun majoritatea studiilor realizate până în prezent despre acest subiect.

16-01-2024

#povestidincabinet 👉Săptămâna trecută a fost o săptămână plină de pubertate precoce. Nu este cazul “fericit” în care am depistat “doar” debutul dezvoltării sânilor la 8 ani și jumătate, ci situația nefericită în care două fetițe la vârsta de 9 ani aveau deja menstruație🩸. Ne dorim să avem copii care să copilărească, nu adulți cu chipuri de copii. Dacă depistați dezvoltarea sânilor la o fetiță înainte de vârsta de 8 ani, adresați-vă unui endocrinolog. 🙌Pubertatea precoce are tratament!

15-01-2024

De ce este important somnul? 😴

14-01-2024

💡”Tocmai am născut și iau tratament cu Levotiroxină ( Accu-Thyrox sau Euthyrox), pot alăpta?” 👩‍🍼Alăptarea este sigură în timp ce luați levotiroxină pentru a trata o tiroidă hipoactivă (hipotiroidism), deoarece este secretată în cantități extrem de scăzute în laptele matern.

14-01-2024

Copilul tău are mult păr pe corp? 🙄

13-01-2024

13-01-2024

Hormonii de crestere

13-01-2024

Copilul tău respiră cu gura deschisă?

13-01-2024

La mulți ani, 2024! 🥳

13-01-2024

💧Care este necesarul de lichide pentru un copil? 🍼Pentru sugarii cu greutatea de 3,5 până la 10 kg necesarul zilnic de lichide este de 100 ml/kg. 🥛Pentru copiii de 11-20 kg necesarul zilnic de lichide este de 1000 ml + 50 ml/kg pentru fiecare kg peste 10 ani. 🫗Pentru copiii cu peste 20 kg necesarul zilnic de lichide este de 1500 ml + 20 ml/kg pentru fiecare kg peste 20, până la un maxim 2400 ml pe zi. Vă recomand, de asemenea, să folosiți și calculatorul dedicat pentru aportul de lichide 👉https://endocrinologiepediatrica.ro/calcul-necesar-apa

13-01-2024

❗️❗️ Hipotiroidismul congenital reprezintă o urgență medicală și trebuie tratat cât mai aproape de ziua depistării. 🔍 Cele mai bune rezultate sunt obținute dacă tratamentul este început cel târziu în ziua 7-10 de la naștere. 🦋Tratamentul este unul de substituție cu hormoni tiroidieni, ceea ce lipsește copilului, Levotiroxina sau L-tiroxina în doză ridicată și cu monitorizare frecventă la inițierea tratamentului, ținta fiind normalizarea TSH-ului cât mai rapid.

12-01-2024

Sporturi care inhibă viteza de creștere

12-01-2024

Hormon de creștere pentru tenis de performanță?

12-01-2024

Saltul pubertar la fete versus băieți 👨‍⚕️

12-01-2024

Lipsa timpului pentru sport?

12-01-2024

Trucuri pentru durerile menstruale

12-01-2024

🌚🔆De ce trebuie să tratăm sau să suplimentăm deficitul de Vitamina D mai ales în lunile de iarnă? 🔆Nivelul scăzut de Vitamina D crește riscul de Obezitate, Cancer, Hipertensiune Arterială, Diabet, Depresie, Osteopenie, Boli Autoimune. 🔆Cred că sunt argumente suficiente pentru a ține nivelul Vitaminei D într-o zonă de siguranță sau normalitate. 🤔Putem să obținem vitamina D din surse alimentare? Destul de dificil, dar există alimente care au un conținut mai mare a acestei vitamine: peștele gras (somon, macrou, hering, sardine), uleiul de cod, gălbenușul de ou, ficatul de vacă, iaurtul, ciupercile. 🙌Deci... ce ne rămâne pe lângă alimente? Soarele și expunerea solară în siguranță (10-30 minute de câteva ori pe săptămână) și suplimentarea cu preparate cu vitamina D.

11-01-2024

Variații ale TSH-ului

11-01-2024

Saltul pubertar

11-01-2024

Sporturi de elongație pentru copii

11-01-2024

#povestidincabinet 🙌Boala celiacă poate fi una din cauzele staturii joase, așa cum este și în cazul pacientului meu care însă sub tratament în colaborare cu medicul gastroenterolog a recuperat foarte bine pe curba înălțimii. 👉Copiii cu boala celiacă au nevoie de monitorizare endocrinologică atât din prisma monitorizării creșterii, cât și posibilității de a dezvolta boli autoimune endocrine asociate acesteia. 👉În cazul acestui băiat observăm o recuperare foarte bună pe curba de creștere a înălțimii (în februarie 2023 avea doar 120 cm) sub dieta fără gluten și cu optimizare nutrițională. PS.: nu măsurăm copiii încălțați. Aceasta este doar pentru poză. 😀

10-01-2024

De ce este important somnul? 😴

10-01-2024

Pubertatea la băieți

10-01-2024

10-01-2024

Hormonii de crestere

10-01-2024

La mulți ani, 2024! 🥳

10-01-2024

Copilul tău are mult păr pe corp? 🙄

10-01-2024

🔆Urmează o perioadă cu puțin soare, așa că am decis să fac o nouă postare despre Vitamina D și despre importanța ei in viața noastră și a copiilor! 👉Vitamina D este o vitamină liposolubilă care joacă roluri esențiale în buna funcționare a organismului dumneavoastră, inclusiv sănătatea oaselor și imunitatea. Există studii care susțin ipoteza că Vitamina D poate ajuta chiar la prevenirea cancerului și la protejarea împotriva mai multor afecțiuni cronice cum ar fi: 👉 pierderea masei osoase 👉 depresie 👉 diabet de tip 2 👉 boli cardiovasculare 👉 scleroză multiplă Se estimează că 1 miliard de oameni din întreaga lume au niveluri scăzute ale Vitaminei D în sânge.

09-01-2024

#povestidincabinet 🤔E vineri după-amiază și primesc un consult de la neonatologie pentru evaluarea organelor genitale - ambiguitate sexuală. 👉Pe lângă criptorhidism (lipsa de coborâre a testiculelor în scrot) copilul asocia și o malformație anorectală, defect în care anusul și rectul, capătul inferior al tractului digestiv, nu se dezvoltă corespunzător. 👨‍⚕️Este mai frecventă această asociere? 👉Ecografic am identificat unul dintre testicule și l-am cautat și pe al doilea, puțin mai dificil de abordat, copilul având și colostoma - care face greu accesibilă ecografia. 🙌Lucrăm în echipa multidisciplinară alături de colegi din genetică, neonatologie și chirurgie pentru a îmbunătăți calitatea vieții copilului. ❓Și... să răspund la întrebarea mea: Într-un studiu retrospectiv al raportărilor de caz a 136 de băieți care au fost operați de un anus imperforat și care au supraviețuit cel puțin 18 luni, criptorhidia a fost cea mai frecventă anomalie asociată, implicând 26 de cazuri (19%). Cu cât nivelul malformațiilor ano-rectale era mai mare, cu atât incidența criptorhidiei era mai mare.

08-01-2024

Pentru că zilnic aud controverse și atenționări legate de fructoză, am decis să fac puțină lumină😊. Sper să vă ajute această postare. 👉Majoritatea dintre noi am crescut auzind că trebuie să mâncăm mai multe fructe și legume...și este adevărat! 👉În ultimii ani, unele cercetări ne avertizează să fim atenți la anumite fructe și legume, mai precis cele cu conținut ridicat de zahăr natural. Eu continui să promovez beneficiile fructelor în dieta copiilor, mai ales dacă le alegem pe cele cu conținut crescut de fibre. 👉Haideți să aruncăm împreună o privire mai atentă, examinând principalele componente ale fructelor și legumelor în cauză: fructoză și fibre. ➡️ Direcția corectă pe care am trasat-o cu săgeata roșie sper să vă ajute in alegerea fructelor pentru porția/porțiile zilnice de fructe ale copiilor și ale dumneavoastră. De la “rău” spre “bine”: De la struguri 🍇 către fructele de pădure, avocado, fasole verde, broccoli 🥑 🥦🥬. Încercăm să evităm fructe bogate în fructoză si sărace in fibre: 🥭Mango: 2,7 g fructoză, 1,6 g fibre. 🍌Banane: 6,2 g fructoză, 2,6 g fibre. 🍒Cireșe: 4,7 g fructoză, 1,6 g fibre. Alegem mai frecvent fructe cu conținut crescut fibre sau raport fibre/fructoza crescut: Zmeură, Afine: 3,8 g fructoză, 7 g fibre. Kiwi: 5,7 g fructoză, 3 g fibre. Grapefruit: 1,8 g fructoză, 2 g fibre. Pepene galben: 1,9 g fructoză, 1 g fibre. Ținta tuturor în ziua de azi este să încercăm să reducem cantitatea de fructoză din dietă. Concentrați-vă pe fructele din secțiunea din mijloc până în dreapta jos a diagramei - cele cu niveluri mai scăzute de fructoză față de un număr mai mare de fibre. Sigur, toate acestea se aplică într-o lume perfectă a nutriției, însă ce-mi doresc pentru anul acesta este să reușim să reintroducem în viața copiilor fructele și legumele. Sursa foto: https://www.comparethemarket.com.au/blog/health/fructose-friend-or-foe/

07-01-2024

Sporturi care inhibă viteza de creștere

07-01-2024

Lipsa timpului pentru sport?

07-01-2024

Copilul tău respiră cu gura deschisă?

07-01-2024

Hormon de creștere pentru tenis de performanță?

07-01-2024

Trucuri pentru durerile menstruale

07-01-2024

Saltul pubertar la fete versus băieți 👨‍⚕️

07-01-2024

Pot influența aminoacizii secreția de hormoni de creștere? Este importantă asigurarea unui suport nutrițional proteic copilului? 🤸‍♂️

07-01-2024

05-01-2024

#povestidincabinet 🦋Cât de rar este timusul intratiroidian? Deși descris ca raritate, cred că depinde foarte mult și de numărul de ecografii efectuate de un medic. 🤔Ce este timusul? Timusul este un organ situat în partea superioară a pieptului, în spatele sternului, între plămâni. Acest organ face parte din sistemul limfatic și are un rol crucial în dezvoltarea sistemului imunitar. 👉Timusul este implicat în producerea și maturarea limfocitelor T, un tip de celulă imunitară și în învățarea acestora să recunoască și să lupte împotriva agenților patogeni, cum ar fi bacteriile și virușii. 👉Timusul este mai activ în copilărie și adolescență și începe să se atrofieze odată cu înaintarea în vârstă. 👨‍⚕️Timusul ectopic intratiroidian (IET) este definit ca un țesut timus ectopic care se găsește în general întâmplător și rar în glanda tiroidă din grupul pediatric. Apare ca urmare a întreruperii căii de migrare embriologică și a instalării țesutului timusului în glanda tiroidă. În diagnosticul diferențial, se confundă mai ales cu nodulii tiroidieni. Deși nodulii tiroidieni sunt mai puțin frecvenți la copii decât la adulți, rata malignității este mult mai mare.

05-01-2024

Copilul tău are mult păr pe corp? 🙄

05-01-2024

Hormonii de crestere

05-01-2024

Pubertatea la băieți

05-01-2024

Saltul pubertar

05-01-2024

Sporturi de elongație pentru copii

05-01-2024

🙌Sunt tot mai multe mame îngrijorate de acest aspect sau sunt trimise de medicul neonatolog pentru o evaluare. 👅”Copilul meu s-a născut cu limba puțin mai mare, înseamnă că are hipotiroidism congenital?”

04-01-2024

Lipsa timpului pentru sport?

03-01-2024

6 sfaturi pentru începutul anului : 1️⃣ Pentru copiii cu vârste de peste 2 ani aportul de grăsimi saturate ar trebui să fie limitat la mai puțin de 10% din necesarul zilnic caloric. 2️⃣ Reduceți aportul de deserturi sau servește-i copilului porții mai mici. 3️⃣ Alegeți carne mai slabă, brânză și lapte cu conținut scăzut în grăsimi. 4️⃣ Gătiți si cumpărați produse făcute mai degrabă cu uleiuri cu conținut ridicat în grăsimi polinesaturate si mononesaturate (de exemplu ulei de porumb, măsline, floarea soarelui, arahide, soia), decât unt, ulei de cocos sau de palmier. 5️⃣ Evitați consumul în exces de produse de patiserie. 6️⃣ Utilizarea suplimentelor de slăbit în timpul copilăriei și adolescenței este de evitat.

03-01-2024

Cum îl pot ajuta pe copilul meu să mănânce mai multe legume? Aceasta parcă este întrebarea secolului. Continuăm eforturile susținute pentru sănătate și în 2024. 🙌

02-01-2024

Hormon de creștere pentru tenis de performanță?

02-01-2024

Saltul pubertar la fete versus băieți 👨‍⚕️

02-01-2024

Despre Tirozină

01-01-2024

Sporturi de elongație pentru copii

01-01-2024

Copilul tău respiră cu gura deschisă?

01-01-2024

Sporturi care inhibă viteza de creștere

01-01-2024

Trucuri pentru durerile menstruale

01-01-2024

La mulți ani! 🥂Să avem parte de un 2024 cât mai echilibrat din toate punctele de vedere! 🥳🥳🥳

01-01-2024

🙌Cuvântul pe care l-am ales pentru 2024 este 𝐄𝐜𝐡𝐢𝐥𝐢𝐛𝐫𝐮! Vă urez tuturor un an nou cât mai echilibrat din toate punctele de vedere! 🥳

31-12-2023

🍎🍐Măr sau Pară? Există vreo diferență? Obezitatea ginoidă și obezitatea androgenă se referă la modele diferite de acumulare a grăsimilor în corpul uman. 1️⃣ Obezitate ginoidă: se caracterizează prin acumularea excesivă de grăsime în zona șoldurilor și a coapselor, creând o formă de "pară". Acest tip de obezitate este mai frecvent întâlnit la femei. Grăsimea se depune în principal în partea inferioară a corpului. 2️⃣ Obezitate androgenă: Se manifestă prin acumularea de grăsime în zona abdomenului, creând o formă de "măr". Este mai obișnuită la bărbați, dar poate apărea și la femei. Grăsimea este depusă în jurul abdomenului și a organelor interne. 👉Ambele tipuri de obezitate pot fi asociate cu riscuri pentru sănătate, iar abordarea gestionării lor ar trebui să fie personalizată în funcție de caracteristicile individuale ale fiecărei persoane. 👉Adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv alimentația echilibrată și activitatea fizică, sunt componente esențiale în gestionarea obezității. 🙌Există o creștere a incidenței obezității ginoide în rândul băieților în zona pubertății. De asemenea, există o incidență crescută a ginecomastiei în rândul acestor băieți, patologie care determină un puternic impact psiho-emoțional!

30-12-2023

Copilul tău are mult păr pe corp? 🙄

30-12-2023

30-12-2023

Variații ale TSH-ului

30-12-2023

Pubertatea la băieți

30-12-2023

🙌De ce este important somnul? Există vreo legătură între somn și endocrinologie sau hormoni?

29-12-2023

Despre Tirozină

29-12-2023

🙌👍Pentru al șaselea an consecutiv, dieta mediteraneană câștigă primul loc la cel mai sănătos stil de viață. Nu uitați să includeți în mesele voastre zilnice fructe, legume, ulei de măsline și pește. Mai multe detalii în articolul din comentarii. 👉Verifică și tu cât de aproape este copilul tău de stilul de viață mediteranean cu ajutorul acestui chestionar: https://endocrinologiepediatrica.ro/chestionar

28-12-2023

Nou născut cu probleme de dezvoltare a organelor sexuale

28-12-2023

Sporturi de elongație pentru copii

28-12-2023

Hormon de creștere pentru tenis de performanță?

28-12-2023

Saltul pubertar la fete versus băieți 👨‍⚕️

28-12-2023

Copilul tău respiră cu gura deschisă?

28-12-2023

🫣🍰Este nevoie de 500 de calorii în plus sau aproximativ 3 prăjituri pe zi, pentru a contribui la 1 kilogram în plus pe săptămână. 🙌 Am o veste bună: creșterea în greutate în vacanță este evitabilă! Cum facem asta?👇 1️⃣ Protejați-vă casa Nu putem controla întotdeauna ceea ce se întâmplă în afara casei noastre, dar putem controla ceea ce se întâmplă în interior. Configurați-vă mediul de acasă pentru succes, alimentându-l cu mâncare bogată în nutrienți, cum ar fi carnea slabă, fructele, legumele și nucile. Țineți departe de casă alimentele ultraprocesate (produse de patiserie preambalate, chipsuri, cereale cu zahăr) și băuturile îndulcite, inclusiv sucul. Copiii vor avea o mulțime de ocazii în această perioadă de a se răsfăța cu dulciuri. 2️⃣ Planificați și pregătiți Programați / planificați orele de masă și gustări pentru a reduce tentația de a mânca ceva constant pe durata zilei. În plus, pregătiți alimente sănătoase în avans, pentru a fi ușor de accesat. Spălați și tăiați fructele și legumele sau împărțiți nucile în pungi pentru gustări ușoare. Când opțiunile sănătoase sunt la îndemână și sunt gata de plecare, copiii sunt mai probabil să le mănânce. Asigurați-vă că vă implicați toată familia în plan și pregătire. 3️⃣ Prioritizați proteinele Asigurați-vă că toate mesele și gustările copiilor includ proteine, care îi ajută pe copii să-și mențină senzația de prea plin mai mult timp și stabilizează glicemia. Și nu trebuie să fie doar carne slabă. Peștele, ouăle, iaurtul grecesc, fasolea și brânza de vaci sunt, de asemenea, surse excelente de proteine. Proteinele la micul dejun sunt deosebit de importante, astfel încât copiii să nu înceapă ziua cu un vârf de zahăr. În plus, cercetările arată că începerea zilei cu un mic dejun sănătos previne supraalimentarea mai târziu. 4️⃣ Avem destulă apă? Copiii cărora le este de fapt sete sau sunt deshidratați pot interpreta această senzație ca un sentiment de foame și pot mânca în exces la masa de sărbători. Sticlele de apă reutilizabile sunt o modalitate excelentă de a vă asigura că cei mici primesc suficiente lichide pe parcursul zilei. Apa, spre deosebire de băuturile îndulcite, este deosebit de importantă în această perioadă a anului, deoarece copiii deja se răsfăța cu delicii dulci. 5️⃣ Puterea de a mânca atent Mâncarea atentă este arma secretă împotriva creșterii în greutate din sărbători. Încurajați copiii să fie atenți și să fie prezenți pentru ceea ce pun în corpul lor, mai degrabă decât să mănânce fără minte din cauza distragerii atenției. Vor fi mai puțin probabil să mănânce în exces. 6️⃣ Stafuri pentru a modela și ajuta copiii să devină “mâncători atenți”. Așezați-vă la mese, chiar și în timp ce luați o gustare, astfel încât toată atenția ta să fie pe masă. De asemenea, mâncați la masă în familie cât mai mult posibil pentru a vă conecta, a vă bucura de compania celuilalt și a reduce stresul care poate duce și la supraalimentare. Mâncați încet pentru a savura mâncarea. Mestecați alimentele corect și încet. Programați orele de masă. Orele regulate de masă previn gustările și vă permit să planificați din timp, în loc să apelați la alimente rapide sau comode în zilele mai aglomerate. Asigurați-vă că mesele sunt fără acces la ecrane. Mâncați fără elemente de distragere, astfel încât să puteți fi conștienți de semnalele de sațietate ale corpului. Studiile arată o relație directă între mâncatul copiilor în timp ce sunt pe ecrane sau se uită la televizor și consumă în exces. Nu mai mâncați odată ce vă simțiți satisfăcuți și primiți un semnal de sațietate. Adesea, continuăm să mâncăm pentru că are un gust bun sau ne distragem de la semnalele de sațietate și ajungem să mâncăm prea mult. Sărbătorile sunt centrate în jurul mâncării, dar dacă ne putem reorienta asupra tradițiilor care nu sunt legate de alimente, cum ar fi oferirea de cadouri, distracția în aer liber sau evenimentele caritabile, acestea le poate distrage atenția copiilor de la încă o prăjitură.

27-12-2023

🙌Nu uitați cât de importantă este mișcarea fizică și în sezonul rece. Corpurile noastre sunt puternice și construite pentru efort și pe temperaturi mai scăzute, așa că ieșiți cu copiii afară ori de câte ori aveți ocazia! 🤩

26-12-2023

Crăciun Fericit! 🎄🎅😊

25-12-2023

✨🎅Vă transmit gândurile cele mai bune din Laponia, Țara lui Moș Crăciun. ☺️ Să aveți parte de Sărbători Luminoase cu multă sănătate alături de cei mai dragi oameni vouă. 🎄☃️

24-12-2023

🫐🙌Am tot observat multiple postări și articole legate de diete și postul intermitent / limitarea timpului de mâncat (time restricting eating / intermitent fasting ), dar și despre fructoză, și vreau să clarific niște lucruri legate de fructe și prezența lor în alimentația copiilor! 🍉Fructele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase și pot ajuta la pierderea în greutate. 🍓Majoritatea fructelor au un conținut scăzut de calorii, în timp ce sunt bogate în nutrienți și fibre care sporesc sațietatea. 🍌Cel mai bine este să mâncați impreună cu copiii fructele întregi, nu să le stoarceți și să le transformați în sucuri. 🍎Consumul de fructe nu este cheia unică a scăderii în greutate, însă aduc un aport considerabil la optimizarea greutății și o viață sănătoasă! 🍐Reprezintă alternativa optimă pentru un dulce concentrat! Încercați să evitați fructele confiate! Fructele trebuie să fie proaspete!

23-12-2023

Trucuri pentru durerile menstruale

22-12-2023

❗️Alimentele ultra-procesate pot fi considerate substanțe care creează dependență pe baza unor criterii științifice stabilite. 👉Conform studiilor, alimentele ultra-procesate pot îndeplini criteriile pentru a fi etichetate ca substanțe care creează dependență folosind standardele stabilite pentru produsele din tutun. ⚠️Potențialul de dependență al alimentelor ultra procesate poate fi un factor cheie care contribuie la costurile ridicate pentru sănătatea publică asociate cu un mediu alimentar dominat de alimente de acest gen, ieftine, accesibile și puternic comercializate. 🍔Asemeni tutunului, aceste alimente declanșează consumul compulsiv, au efecte psihoactive și sunt puternic întăritoare. În plus faptul că sunt ultra-procesate declanșează dorințe și pofte puternice și duc la un consum excesiv.

22-12-2023

Variații ale TSH-ului

22-12-2023

🤔Ce înseamnă cu adevărat activitatea fizică pentru prevenția obezității în rândul copiilor? Vorbim de acea mișcare fizică ce poate duce la modelarea corporală și la formarea musculaturii. 🙌

21-12-2023

Pubertatea la băieți

21-12-2023

Sporturi care inhibă viteza de creștere

21-12-2023

Talia finală adultă

21-12-2023

Despre Tirozină

21-12-2023

Saltul pubertar

21-12-2023

#povestidincabinet Cât de rară este microlitiaza testiculară? Răspunsul meu este că...nu atât de rară pe cât se crede...😊 👉Microlitiaza testiculară este o afecțiune în care se formează mici conglomerate de calciu în testicule. Aceasta poate fi detectată la un examen cu ultrasunete a scrotului, la o ecografie testiculară. 👉Mai multe studii arată o relație între microlitiaza testiculară și cancerul testicular la vârste adulte, dar nu este clar dacă microlitiaza testiculară este un factor de risc independent pentru cancerul testicular. 🙌Cert este că recomandarea mea rămâne o monitorizare pe termen lung a pacienților la care depisteăm microlitiaza testiculară! 👨‍⚕️Cele mai multe studii despre microlitiaza testiculară s-au bazat pe datele colectate din ecografiile scrotale efectuate din alt motiv, cum ar fi umflarea, durerea sau un testicul necoborât. În aceste studii pare să existe o asociere între microlitiaza testiculară și cancerul testicular.

20-12-2023

🦁”Copilul meu care are foarte mult păr pe spate, picioare și brațe a început să dezvolte și pilozitate pubiană și axilară. Este important să facem o evaluare, să mergem la endocrinolog?”Răspunsul este...Da. Iată de ce:

19-12-2023

#povestidincabinet 🙌Vă prezint astăzi un nou sindrom inspirat din consultul recent al unei fetițe în vârstă de 4 ani care în urma evaluării chirurgicale pentru hernie inghinală a fost trimisă mai departe cu suspiciunea de Sindrom Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH). 🤔Ce este sinfromul MRKH? Acesta este o afecțiune congenitală rară care afectează sistemul reproducător feminin. Femeile cu acest sindrom se nasc cu o dezvoltare anormală sau absentă a vaginului și a uterului, în timp ce ovarele și celelalte caracteristici sexuale secundare sunt în general normale. 🌸Acest sindrom poate afecta semnificativ funcționalitatea sistemului reproducător și poate genera un impact emoțional și psihologic semnificativ. Tratamentul și consilierea sunt adesea necesare pentru a aborda aspectele fizice și psihologice ale acestei condiții.

18-12-2023

Cum creștem absorbția Fierului?

18-12-2023

Sporturi de elongație pentru copii

18-12-2023

Trucuri pentru durerile menstruale

17-12-2023

Hormon de creștere pentru tenis de performanță?

17-12-2023

Nou născut cu probleme de dezvoltare a organelor sexuale

17-12-2023

Copilul tău respiră cu gura deschisă?

17-12-2023

#povestidincabinet 🤩Sunt foarte fericit că răspunsul a fost DA…la întrebarea: "Vrei un măr din coșul nostru zilnic reîmprospătat?" 🍎🍏🍐 🙌Comportamentul alimentar se formează din copilăria mică și este rolul nostru al tuturor să încercăm să introducem în viața copiilor cât mai multe legume și fructe protejând, astfel, introducerea de alimente ultra procesate.

17-12-2023

🙄"Sunt foarte îngrijorată, copilul meu are foarte mult păr pe spate, pe picioare și pe brațe. Este un motiv real de îngrijorare? Pot face ceva?" 🙌Acesta este mesajul multor mame îngrijorate. Ce este important de știut este că aceste modificări ale pilozității apărute din naștere, de cele mai multe ori nu au legătură cu hormonii.

16-12-2023

Sporturi care inhibă viteza de creștere

16-12-2023

Pubertatea la băieți

16-12-2023

Saltul pubertar

16-12-2023

#povestidincabinet 🙌Putem depista o gușă polinodulară și la copii? Răspunsul îl vedeți și în ecografia făcută recent la o adolescentă. Gușa polinodulară este o afecțiune a glandei tiroide caracterizată prin prezența mai multor noduli (mici umflături sau creșteri anormale) în interiorul glandei. Acești noduli pot avea dimensiuni variate și cel mai frecvent sunt noncanceroși (benigni). 🦋Gușa polinodulară poate determina o creștere a dimensiunii glandei tiroide, iar uneori poate fi asociată cu tulburări ale funcției tiroidei. Gușa multinodulară poate fi sau toxică (produce prea mult hormon tiroidian și provoacă hipertiroidism), sau netoxică (nu produce prea mult hormon tiroidian). 👍Este important să existe o monitorizare și gestionare adecvată a acestei afecțiuni.

15-12-2023

15-12-2023

Despre Tirozină

15-12-2023

15-12-2023

Ce este saltul pubertar și cum se manifestă acesta diferit la fete comparativ cu băieții? 🤸‍♂️

14-12-2023

Sporturi de elongație pentru copii

14-12-2023

Hormon de creștere pentru tenis de performanță?

14-12-2023

Cum creștem absorbția Fierului?

14-12-2023

Nou născut cu probleme de dezvoltare a organelor sexuale

14-12-2023

Trucuri pentru durerile menstruale

14-12-2023

Copilul tău respiră cu gura deschisă?

14-12-2023

🙌Săptămâna trecută a avut loc cea de-a 7-a ediție a IMSCB - International Medical Students Congress - menit să ofere cea mai mare varietate de evenimente medicale și non-medicale dedicate studenților. 😉Am susținut la cererea organizatorilor un workshop intitulat pe tema Obezității - un nou context pandemic. 🤩Am observat în sală priviri pline de interes, niște studenți la medicină plini de pasiune. Am rămas foarte plăcut impresionat de vizita la facultate și de participarea pe care am avut-o la workshopul de Obezitate pe care l-am ținut în cadrul congresului.

13-12-2023

🙌Săptămâna trecută a avut loc cea de-a 7-a ediție a IMSCB - International Medical Students Congress - menit să ofere cea mai mare varietate de evenimente medicale și non-medicale dedicate studenților. 😉Am susținut la cererea organizatorilor un workshop intitulat pe tema Obezității - un nou context pandemic. 🤩Am observat în sală priviri pline de interes, niște studenți la medicină plini de pasiune. Am rămas foarte plăcut impresionat de vizita la facultate și de participarea pe care am avut-o la workshopul de Obezitate pe care l-am ținut în cadrul congresului.

13-12-2023

13-12-2023

🤸‍♂️Știu că mulți băieți așteaptă cu nerăbdare pubertatea și saltul lor în creștere. Dar, oare când se activează aproximativ acest salt de creștere și cât asigură acesta din talia finală a copilului? 🤔

12-12-2023

#povestidincabinet 🤔Bolile autoimune se moștenesc? Există o agregare familială? 🦋Vă mai aduceți aminte de cazul meu sever de hipotiroidism? Săptămâna trecută am avut-o la evaluare pe sora pacientului meu care a sesizat niște fine modificări la analize și care mai departe s-au concretizat într-un hipertiroidism prin boală Graves. 👉Concluzia o trageți dumneavoastră dacă aceste boli “se moștenesc și se mențin în familie sau nu”.... 🙌Boala Graves este o tulburare autoimună care afectează glanda tiroidă, determinând producerea excesivă de hormoni tiroidieni. Această afecțiune poate cauza simptome precum palpitații, pierdere în greutate, nervozitate și oboseală. Tratamentul poate implica medicamente, intervenții chirurgicale sau terapie cu iod radioactiv, în funcție de gravitatea simptomelor. 👨‍⚕️👩‍⚕️Ce am reușit să facem prin monitorizarea și evaluarea în familie este să prevenim debutul furtunos pe care această boală îl poate avea.

11-12-2023

🤩O veste minunată! Poate scăderea în greutate să determine normalizarea ciclurilor menstruale sau diminuarea dismenoreei, durerilor menstruale la o adolescentă care suferă de obezitate?

10-12-2023

09-12-2023

Sporturi care inhibă viteza de creștere

09-12-2023

Sporturi de elongație

09-12-2023

Pubertatea la băieți

09-12-2023

09-12-2023

#povestidincabinet 🙌Există o asociere frecventă între patologiile autoimune, iar depistarea uneia dintre ele așa cum este și vitiligo, necesită un screening anual al unor altor posibile asocieri.

09-12-2023

🙌O mămică mi-a sugerat să fac un video despre efectele secundare ale administrării tratamentului cu hormoni de creștere. Iată mai multe detalii în video-ul următor:

08-12-2023

Sporturi de elongație pentru copii

07-12-2023

Nou născut cu probleme de dezvoltare a organelor sexuale

07-12-2023

Trucuri pentru durerile menstruale

07-12-2023

Copilul tău respiră cu gura deschisă?

07-12-2023

Hormon de creștere pentru tenis de performanță?

07-12-2023

Cum creștem absorbția Fierului?

07-12-2023

❗️🙌Atenție, noutăți! Dacă îți dorești să monitorizezi mai ușor ritmul în care crește copilul tău, creează un cont pe endocrinologiepediatrica.ro. 👉Urmărește periodic Indicele de Masă Corporală și înălțimea în funcție de vârstă pentru a observa cum a evoluat și dacă e nevoie sau nu să consultați un medic. 👨‍⚕️Aceasta este o pagină dezvoltată de către mine și colegii mei, lucru care vă garantează acuratețea analizei și informațiilor pe care le veți obține acolo. De abia aștept opiniile și impresiile dumneavoastră după utilizarea contului. Link pagină în comentariu. 👇

07-12-2023

Lipsa timpului este principalul motiv pe care îl invocă pacienții mei cu greutate ridicată. 🙄 Ar trebui să includem mișcarea fizică în prioritățile de zi cu zi, măcar câteva exerciții sau câteva minute, care vor ajuta cu siguranță și la performanța școlară. 🙏

06-12-2023

05-12-2023

05-12-2023

Pubertatea la băieți

05-12-2023

05-12-2023

Sporturi de elongație

05-12-2023

#povestidincabinet 🦋Modificarea lojei tiroidiene și bombarea gâtului pot fi primele semne pe care le puteți observa la un copil cu o suferință tiroidiană. 👉În cazul pacientului meu am depistat o tiroidită autoimună care pentru moment se menține cu funcție tiroidiană normală, însă având în vedere zona pubertară în care ne aflăm, vom face o monitorizare mai detaliată.

05-12-2023

Sporturi care inhibă viteza de creștere

05-12-2023

🚶🏻‍♂️🚶‍♀️😁Care credeți că este primul obicei sănătos la care mă gândesc prima și prima dată când vine vorba de sănătate și scăderea în greutate?

04-12-2023

🤔Un părinte m-a întrebat care sunt efectele secundare ale administrării hormonilor de creștere… 👉Răspunsul trebuie să țină cont în primul rând de condiția în care este administrat hormonul de creștere, dacă este vorba despre un deficit de hormoni de creștere în care se administrează tratament de substituție a unei lipse sau discutăm de administrarea de hormoni de creștere la o persoană fără deficit. ❓Care sunt efectele secundare ale hormon de creștere uman recombinant? Utilizarea HGH poate provoca anumite reacții adverse, inclusiv: 1️⃣ Sindromul de tunel carpian 2️⃣ Creșterea rezistenței la insulină și/sau diabet de tip 2 3️⃣ Umflare / edeme la nivelul brațelor și picioarelor 4️⃣ Dureri articulare și musculare 5️⃣ Mărirea țesutului mamar (ginecomastie) la persoanele desemnate de sex masculin la naștere 6️⃣ Risc crescut la anumite tipuri de cancer 👉Efectele secundare ale terapiei de substituție cu hormon de creștere uman recombinant la copii și adolescenți includ erupții cutanate și durere la locul injectării, febră tranzitorie, ginecomastie prepuberală, artralgie, edem, hipertensiune intracraniană benignă, rezistență la insulină, progresia scoliozei și epifiza femurală capitală alunecată. 👨‍⚕️Studiile de siguranță indică faptul că terapia cu hormon de creștere la copiii cu deficit de GH dovedit nu este legată de mortalitatea de toate cauzele și mortalitatea prin cancer și incidența cancerului, dar pare să declanșeze un al doilea risc de tumoră.

03-12-2023

🤔”O să fie un copil normal?”... este principala întrebare pe care mi-o adresează părinții copiilor depistați cu hipotiroidism congenital.

02-12-2023

❤️ La mulți ani, România! Să fii veselă ca o copilărie! 😊

01-12-2023

Hormon de creștere pentru tenis de performanță?

30-11-2023

Sporturi de elongație pentru copii

30-11-2023

Cum creștem absorbția Fierului?

30-11-2023

Trucuri pentru durerile menstruale

30-11-2023

Nou născut cu probleme de dezvoltare a organelor sexuale

30-11-2023

Copilul tău respiră cu gura deschisă?

30-11-2023

🥳 Zile senine, Andreea & Andrei!

30-11-2023

#povestidincabinet 🤩Wow!! Atât am putut să spun în momentul în care m-am intersectat cu vechiul meu pacient pe holul spitalului, așteptând să-l văd la consult!. 👉9 luni, 5 kg, și așa cum am mai spus, nu este doar despre kilograme, ci și mai important, este despre o pierdere cu 10% a țesutului adipos, a țesutului gras! 👦Acest băiat a reușit să facă tratamentul optim al obezității sincronizat și cu perioada perfectă a debutului și saltului pubertar. Modificarea nu a venit doar din pubertate, ci și din optimizarea stilului de viață, din introducerea în rutina zilnică a activității fizice, a sportului și din reducerea substanțială a dulciurilor concentrate și înlocuirea lor cu fructe. 🥳Felicitări! Ai demonstrat încă o dată că se poate și că Obezitatea are tratament!

29-11-2023

🤔❓Din ce în ce mai multe mame îmi scriu în contextul vaccinării HPV și se îngrijorează că aceasta poate duce la Tiroidită Autoimună. Iată ce informații dețin eu în momentul de față:

28-11-2023

#povestidincabinet 🙌Recent am avut la evaluare un băiat îngrijorat de statura sa, însă pe curbele de creștere nu am identificat o hipostatură, ci o înălțime în zona inferioară normalului și nici o particularitate fenotipică. 👉Având totuși o înălțime sub înălțimea medie a părinților și un debut pubertar, am decis să fac o evaluare a axelor hormonale. 👉Axa hormon de creștere - somatomedină a depistat nivele hormonale aproape nedetectabile, am repetat de 3 ori pentru siguranță și apoi am făcut un RMN care a dovedit că de fapt există un defect: un 𝗦𝗶𝗻𝗱𝗿𝗼𝗺 𝗱𝗲 𝗧𝗶𝗷𝗮 𝗣𝗶𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮𝗿𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲𝗿𝘂𝗽𝘁𝗮. 👨‍⚕️Sindromul de întrerupere a tijei pituitare este o entitate rară, cu o rată de incidență estimată de 0,5/1.000.000 de nașteri. Acesta se caracterizează prin prezența unei tije hipofizare subțiri sau absente, hipofizară anterioară hipoplazică sau aplastică și hipofiză posterioară ectopică (EPP) asociată la imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). 👉Astfel pot apărea defecte ale liniei mediane și diverse deficiențe endocrine hipofizare, de la deficitul izolat de hormon de creștere (IGHD) până la deficiența combinată a hormonului hipofizar (CPHD).Rezultatul endocrin pare a fi un debut progresiv al deficiențelor hormonale care duc la panhipopituitarism, dar funcția hipofizară posterioară este de obicei menținută, ocazional poate fi perturbată în funcție de poziția hipofizei posterioare. 🙌Mai târziu în copilărie, copiii pot prezenta statură mică, scăderea ratei de creștere, convulsii, hipotensiune arterială, întârziere intelectuală și pubertate întârziată. ‼️Având un diagnostic clar, am reușit să începem procedura de încadrare în tratament cu hormoni de creștere. 𝗠𝗢𝗥𝗔𝗟𝗔: Întotdeauna trebuie să comparăm un copil de statură joasă și cu părinții (talia medie parentală) și să evaluăm dacă avem o suspiciune clinică atât când statura este mai joasă decât a părinților (peste -1.6 DS conform ghidului), cât și dacă avem un copil cu statură joasă a cărui părinți sunt și ei la rândul lor scunzi.

27-11-2023

Ce mult ne bucurăm când primim oaspeți mici și mari în vizită la Yuno Clinic. Se pare că le place pe la noi… 🥰

26-11-2023

#povestidincabinet 🙌Nu întotdeauna este vorba doar despre kilograme! Există și situații în care deși apare o creștere importantă în greutate, dacă ea este suprapusă pe o perioadă în care copilul și mai departe adolescentul trece prin următoarele schimbări: ✅ face constant activitate fizică ✅ își schimbă stilul de viață ✅ face modificări în rutina somnului ✅ aduce schimbări pe partea de nutriție ✅ are norocul și unui salt pubertar cu o influență a hormonilor din timpul pubertății ...atunci evoluția sa poate fi una spectaculos de bună! 🤔De ce spun copilul și mai departe adolescentul? 🙌Pentru că vorbim despre pubertate și ea determină tranziția copilului la adolescent și tot ea poate ajuta la transformarea fizică și optimizarea greutății, la creșterea masei musculare și la întărirea oaselor! 🤓Desi susțin mereu că nu trebuie să așteptăm ca pubertatea să facă miracole, dacă ajungem acolo și nu am reușit să facem prevenția cu tratamentul obezității, atunci este cea mai bună perioadă în care să aducem modificarea radicală a stilului de viață. 👉Este și cazul pacientului meu care în 9-10 luni de zile a câștigat peste 8 kg de țesut muscular și a pierdut peste 6% de țesut adipos (țesut gras). Aceasta este ținta noastră spre o stare de sănătate optimă în viitor.

25-11-2023

🤔Este normal ca un copil să aibă variații ale nivelului TSH-ului de la an la an? Am primit o multitudine de întrebări de la părinți privind TSH-ul, așa că haideți să rezolvăm dilema. 😁

24-11-2023

#povestidincabinet 🙌E vineri după-amiază și primim un telefon al unui părinte impacientat. Bebelușul său a fost depistat la screeningul metabolic extins cu un TSH crescut și cu o valoare repetată în creștere de ordinul sutelor. 👉În vârstă de doar câteva săptămâni copilașul prezintă un icter prelungit, o macroglosie (limbă mai mare), o ușoară hernie ombilicală și tegumente ușor infiltrate. 🦋Cred că ați ghicit deja: ecografic nu depistăm țestut tiroidian sau glandă tiroidă, deci este vorba despre hipotiroidism congenital prin agenezie/disgenezie (lipsa de formare a glandei tiroide). 🙏Începem tratamentul și totul va fi bine! Dacă nu ați mai citit până acum despre această afecțiune, vă las în comentarii un articol cu detalii complete.

23-11-2023

🤔Cum împart eu carbohidrații? Nu în buni sau răi, ci în alte 3 categorii: 🥦Carbohidrați de consumat cât mai frecvent 🍌De consumat din când în când 🧁Carbohidrați de evitat 😁Ce alimente intră oare în aceste categorii?

22-11-2023

🙌Am din ce în ce mai mulți părinți care mă întreabă dacă vaccinarea HPV poate determina apariția Tiroiditei Autoimune. Am făcut mai multe cercetări și acesta este studiul pe care îl avem: 👉Evaluarea riscului de tiroidite asociat cu vaccinarea HPV în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 9 și 18 ani. 👉Un studiu realizat cu ajutorul a 388.411 fete din care 153.924 au fost vaccinate împotriva HPV și au fost identificate 480 de cazuri de tiroidite (253 autoimune). 👨‍⚕️Riscul relativ ajustat (HR - Hazard Ration) a fost de 1,18 [IC 95%: 0,79–1,76] pentru expuși (1,25 [0,77–2,04] pentru vaccinuri bi- și 1,15 [0,76–1,76] pentru vaccinuri cvadrivalente), 1,26 [0,74–2,14] pentru perioadele post-expuse. 👨‍⚕️Riscul relativ ajustat a fost 1,50 [0,87–2,59] pentru prima doză, 1,13 [0,66–1,91] pentru a 2-a și 1,11 [0,71–1,72] pentru a 3-a doză. 👨‍⚕️Când data diagnosticului a fost mutată înapoi, riscul a fost de 1,14 [0,76–1,70] pentru perioada de expunere, fiind de 1,80 [0,86–3,76] și 1,40 [0,74–2,66] după prima doză de bi- și, respectiv, cvadrivalent. ❓Ce este riscul relativ ajustat (HR - hazard ratio) - probabilitatea unui eveniment într-un grup de tratament în raport cu probabilitatea grupului de control pe o unitate de timp. Concluzii: 🙌Studiul extins nu a demonstrat un risc crescut de tiroidite după vaccinarea HPV (fie bi- sau cvadrivalentă). Chiar dacă estimarea punctuală a fost mai mare după prima doză de vaccinare HPV decât după dozele ulterioare, efectul dozei nu a fost confirmat. Rezultatele au rămas similare după aplicarea unui timp de întârziere. Sursa: https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2022.06.060

21-11-2023

🙌Când atinge copilul talia finală adultă? Când ne dăm seama că s-a ajuns la finalul creșterii? 👨‍⚕️Răspunsul este dat de viteza de creștere și ritmul acesteia de la an la an. Urmăriți mai multe detalii în filmuleț. 😊

20-11-2023

#povestidincabinet 🤔Cât de important este să monitorizăm prezența testiculelor în scrot? Vă răspund imediat! 👉Deși pare un lucru evident și extrem de simplu, sunt în continuare foarte mulți băieți care se prezintă târziu la medic pentru că a fost omisă această operațiune de control. 🙌Criptorhidismul sau lipsa de coborâre a testiculelor uni sau bilaterală în scrot este o afecțiune destul de frecventă la băieți, la nou născuți și trebuie să atragă și un consult endocrinologic. 👉Sunt cazuri în care Criptorhidismul se poate asocia în sindroame genetice și multisistemice și de aceea este recomandată și evaluarea endocrinologică.

19-11-2023

🙌Deși nu este un subiect din sfera endocrinologică, observ că tot mai mulți copii care vin la consultație respiră cu gura deschisă. Cred că acesta este un semnal de alarmă important! 👉Iată de ce:

18-11-2023

🤔Ce tulburări de somn pot avea copiii cu Sindrom Prader Willi? 🔹Apnee obstructivă în somn (OSA) / Apnee de somn centrală 🔹Somnolență excesivă în timpul zilei (EDS) 🔹Fenotip asemănător narcolepsiei 🔹Insomnie 👉Tulburările de somn sunt frecvente în PWS (Sindrom Prader Willi) și pot avea un impact semnificativ asupra comportamentului, sănătății fizice și vieții de zi cu zi ale copilului: 🔸Anomaliile de somn în PWS (Sindrom Prader Willi) includ somnolența excesivă în timpul zilei și insomnia pe lângă apneea obstructivă și centrală de somn 🔸Pacienții cu PWS (Sindrom Prader Willi) au demonstrat că au niveluri mai scăzute de orexină în LCR, dar nu la fel de scăzute ca cele ale pacienților cu narcolepsie de tip 1 (deficiență de orexină inconsistentă) 🔸Un număr semnificativ de pacienți cu PWS (Sindrom Prader Willi) au tulburări de somn REM care sunt probabil variații fenotipice ale narcolepsiei 🔸Trebuie să existe o conștientizare sporită a anomaliilor de somn în PWS 🙌 Ce terapii posibile viitoare avem? ✅ Pitolisant este aprobat de FDA (Food and Drug Administration) pentru adulții cu somnolență excesivă în timpul zilei sau cataplexie ✅ Au fost efectuate studii de farmacocinetică la copii, iar rezultatele par promițătoare ✅ În studiile clinice la adulți a existat o îmbunătățire semnificativă statistic a Scalei de somnolență Epworth

17-11-2023

#doctorulraspunde 🎾Părintele întreabă: ”Fetița mea face tenis de performanță și are nevoie de o statură cât mai înaltă. 🤔Am putea să îi administrăm hormoni de creștere, având în vedere că ambii părinți sunt destul de scunzi? Avem nevoie de o statura de 1,70 - 1,75, însă ea are o talie prevăzută genetic de 1.60. Se poate administra hormon de creștere în condiții de siguranță?”

16-11-2023

În curând se va deschide programul meu de consultații la Yuno Clinic pentru primele luni ale anului 2024. Urmăriți pagina Clinicii Yuno pentru a afla toate informațiile privind programul și modalitatea de programare ONLINE.

16-11-2023

🙌Despre saltul de creștere recuperator (catch-up-growth). 👉Am observat o nevoie de cunoaștere și de informare pe această temă și vin cu câteva date despre copiii mici pentru vârsta gestațională sau copiii prematuri și despre saltul lor de creștere recuperator. 🔸între 80 și 85 % dintre copiii născuți SGA (mici pentru vârsta de gestație) au creștere recuperatorie până la vârsta de 2 ani ( au talia > -2 DS ) 🔸între 10 și 15 % dintre copiii născuți mici pentru vârsta gestațională nu au creștere recuperatorie 🔸marii prematuri pot recupera întârzierea de creștere pânã la 4-5 ani 🔸50% dintre cei ce nu recuperează întârzierea de creștere până la 2 ani vor rămâne scunzi la vârsta adultă 🤸‍♂️Saltul de creștere recuperator reprezintă practic o creștere peste normalul vârstei, ce permite copilului să intre în zona sa de normalitate pentru vârstă și sex.

15-11-2023

🤸‍♂️🙌Am primit o întrebare excelentă referitoare la sporturile de elongație (despre care vorbeam săptămânile trecute): oare există sporturi de performanță care inhibă viteza de creștere a copilului?

14-11-2023

#povestidincabinet 👶Examinarea organelor genitale la bebeluși este foarte importantă! 👉Atât la fete cât și la băieți examinarea organelor genitale externe este extrem de importantă și poate oferi informații esențiale în diagnosticul unor patologii care debutează încă din viața intrauterină. Este și cazul acestui bebeluș care s-a prezentat pentru micropenis și în cazul căruia am început protocolul de diagnostic și mai departe de tratament! 👉Micropenisul este o condiție medicală caracterizată prin dimensiuni foarte mici ale penisului la bărbați. Aceasta poate fi cauzată de mai multe patologii sau factori, inclusiv: 1️⃣Hipogonadism: deficitul de hormoni sexuali masculini, cum ar fi testosteronul, poate duce la subdezvoltarea penisului. 2️⃣Anomalii genetice cum ar fi sindromul Klinefelter sau sindromul de insensibilitate la androgeni. 3️⃣Substanțe chimice: expunerea unui făt sau a unui copil la un anumit moment al dezvoltării la substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin poate duce la micropenis. 4️⃣ Sindromul de retragere a corticosteroizilor: utilizarea excesivă a corticosteroizilor în timpul sarcinii poate avea un impact negativ asupra dezvoltării penisului la făt. 5️⃣ Alte condiții medicale: unele boli congenitale sau sindroame rare pot fi asociate cu micropenis. 🙌Este important să apelați la un medic specialist în cazul în care există îngrijorări legate de dimensiunea penisului sau de dezvoltarea copilului, deoarece pot exista tratamente sau intervenții disponibile pentru a aborda cauza subiacentă a micropenisului.

13-11-2023

🙌Faceți cunoștință cu Mihnea, un pacient drăguț care a venit în vizită la @yunoclinic. 🥳Sunt extrem de bucuros că putem oferi copiilor și părinților tehnologii medicale de ultimă oră și posibilitatea de a accesa cele mai bune tratamente.

12-11-2023

#povestidincabinet 🦋Foarte interesant cazul unei fetițe cu hipotiroidism congenital! 👉Un procentaj mare din copiii depistați cu hipotiroidism congenital pot prezenta țesut tiroidian localizat într-o altă parte decât loja tiroidiană. 🦋Tiroida ectopică se referă la o condiție în care tiroida, un organ care se găsește în mod normal în zona gâtului, se dezvoltă sau migrează în altă parte a corpului în afara locației sale obișnuite. Acest fenomen poate duce la prezența unei glande tiroide într-un loc neobișnuit, cum ar fi în torace sau în spatele limbii. 👉Tiroida ectopică poate fi asimptomatică sau poate cauza probleme de sănătate, cum ar fi dificultăți în respirație sau înghițire în funcție de locația exactă a glandei tiroide și de presiunea exercitată asupra altor structuri din apropiere. 👉Tratamentul depinde de simptomele și complicațiile asociate cu tiroida ectopică și poate implica administrarea de medicamente sau intervenții chirurgicale pentru a corecta această anomalie.

11-11-2023

#doctorulraspunde 🤔Întrebările unui părinte: "Cât crește un copil la pubertate? 🤸Care este saltul statural total pe care îl poate avea un copil la pubertate?"

10-11-2023

#povestidincabinet 👁️Nu sunt stomatolog, însă și noi endocrinologii pediatri evaluăm sănătatea dinților, apariția acestora, precum și schimbarea lor și apreciem normalitatea în raport cu evoluția pe curbele de creștere ale copilului. 🦷Placa dentară este o peliculă lipicioasă, incoloră de bacterii care folosește alimente și băuturi care conțin zahăr sau amidon (cum ar fi pâinea, prăjiturile, bomboanele, sifonul, sucul și multe altele) pentru a mânca dinții, iar acest proces se numește demineralizare. 🍭Ori de câte ori mâncăm sau bem ceva care conține zahăr sau amidon, bacteriile le folosesc pentru a produce acizi. Acești acizi încep să mănânce suprafața exterioară tare a dintelui sau smalțul. 🙌Orice copil cu greutate crescută, scăzută sau normală trebuie să fie protejat de excesul de zahăr.

09-11-2023

#povestidincabinet 👁️Nu sunt stomatolog, însă și noi endocrinologii pediatri evaluăm sănătatea dinților, apariția acestora, precum și schimbarea lor și apreciem normalitatea în raport cu evoluția pe curbele de creștere ale copilului. 🦷Placa dentară este o peliculă lipicioasă, incoloră de bacterii care folosește alimente și băuturi care conțin zahăr sau amidon (cum ar fi pâinea, prăjiturile, bomboanele, sifonul, sucul și multe altele) pentru a mânca dinții, iar acest proces se numește demineralizare. 🍭Ori de câte ori mâncăm sau bem ceva care conține zahăr sau amidon, bacteriile le folosesc pentru a produce acizi. Acești acizi încep să mănânce suprafața exterioară tare a dintelui sau smalțul. 🙌Orice copil cu greutate crescută, scăzută sau normală trebuie să fie protejat de excesul de zahăr.

09-11-2023

#doctorulraspunde 👦”Așteptăm pubertatea aceasta cu disperare.." este mesajul unui tată venit recent cu băiețelul la control. 👨‍⚕️Pubertatea este, într-adevăr, un moment cheie pentru saltul în creștere a copilului, însă trebuie să avem și răbdare...

08-11-2023

#povestidincabinet 🥲15 ani, 135 de kilograme, hipertensiune arterială, diabet zaharat tip 2, dislipidemie (profil modificat al lipidelor/grasimilor), acid uric crescut... toate în contextul unei greutăți și a unei suferințe cum este obezitatea severa. 🙌O nouă provocare începe astăzi, și sper să pot schimba traiectoria sănătății acestui adolescent. Obezitatea are consecințe grave daca nu este tratată și primul pas este conștientizarea și prevenția, astfel încât să nu ajungem în situația în care aceste complicații să-și facă apariția. 👨‍⚕️Am început un program intens de tratament și vă țin la curent cu evoluția! Echipa multidisciplinară formată din endocrinolog pediatru, dietetician, kinetoterapeut și psiholog este cea care poate modifica traiectoria acestui adolescent

07-11-2023

😁Știți vorba aceea din bătrâni: ”copilul trebuie să fie gras, frumos și sănătos?” Credeți că a avea kilograme în plus este un semn de sănătate? 🙌Am participat la un podcast foarte interactiv alături de echipa Broccoli si creier unde am vorbit despre mai multe subiecte de interes pentru sănătatea copiilor: 👉Obezitatea 👉Alimentația din timpul sarcinii 👉Obiceiuri care îngrașă copiii 👉Telefonul Mobil și obezitatea.... și multe altele... 🥦&🧠Vă invit să-l vizionați și să-l reluați când aveți nevoie de informații utile de actualitate. 🙂 linkul în comentarii…

06-11-2023

Activități vesele și sănătoase de duminică.🐑😀

05-11-2023

🙌vă așteptăm la Yuno Clinic cu mic cu mare, de această dată la cabinetul de endocrinologie pediatrică. 😇👨‍⚕️

04-11-2023

#povestidincabinet 🤔Malnutriție protein calorică importantă, facies triunghiular, peste -3 DS (deviații standard) pe curba înălțimii - de aici plecăm la drum. 👨‍⚕️Nașterea reprezintă tranziția de la viața intrauterină la extrauterină, iar greutatea la naștere, lungimea la naștere și perimetrul cranian sunt câțiva parametri care reprezintă oglinda vieții intrauterine. 👉Un copil cu greutate mică la naștere sau lungime mică necesită atenția și monitorizarea neonatologului, pediatrului, gastroenterologului și endocrinologului pediatru. 🙌Noi trebuie să ne asigurăm că el recuperează, că are o evoluție ascendentă pe curbele de creștere și dacă aceasta nu se întâmplă, să facem diagnostic și tratament, așa cum facem și în cazul acestui băiețel în vârstă de trei ani și jumătate care nu a reușit până la această vârstă să recupereze. 🤞În acest moment suntem în etapa de diagnostic genetic încercând identificarea cauzei genetice care stă la baza malnutriției protein calorice și hipostaturii.

04-11-2023

🙌Tot mai multe adolescente care vin la cabinet se plâng de dureri menstruale, așa că m-am gândit să vă mai dau încă 2-3 sfaturi esențiale despre cum se pot atenua acestea.

02-11-2023

👉Adrenarha, o etapă normală în timpul vieții, poate fi considerată prematură atunci când debutează înainte de vârsta de 8 ani la fete și 9 ani la băieți. 👉Expresia clinică este reprezentată de apariția pilozității axilare, pubiene și apariția mirosului de tip adult precum și un ten gras, apariția punctelor negre și a coșurilor. 👨‍⚕️Când mergem să evaluăm la un endocrinolog? Când acestea apar înainte de vârsta de opt ani. Sigur, cu cât apariția este mai devreme, cu atât mai importantă este vizita!

01-11-2023

#doctorulraspunde 🩸Părintele întreabă: ”Fetița mea de 5 ani a prezentat o pată pe chiloțel. Este vorba despre menstruație, sau despre pubertate precoce...?"

31-10-2023

🤩Sunt foarte mândru să public împreună cu ai mei colegi un nou articol la nivel internațional! 👇Aici puteți citi materialul integral despre 2 cazuri de hipotiroidism congenital care au dezvăluit o agenezie tiroidiană.

30-10-2023

🩸🤔Care credeți că este diferența dintre Spotting și Menstruația reală?

29-10-2023

🙌🙌 Noutăți pe https://endocrinologiepediatrica.ro/chestionar! 😉Am creat un chestionar pe care îl puteți completa direct pentru a afla cât de aproape este copilul de dieta mediteraneană. Stilul mediteranean a fost votat ca stilul de viață cel mai sănătos în anul 2023. Vă rog să distribuiți acest chestionar mai departe pentru a putea trage niște concluzii asupra a ceea ce trebuie să îmbunătățim în viața copiilor noștri!

28-10-2023

Știți care este diferența dintre Dismenoree și Sindromul Premenstrual? 🤔

27-10-2023

#povestidincabinet 📱Ce au în comun aceste telefoane? Numărul de ore de screentime... 🙈Din ce în ce mai mulți copii și adolescenți folosesc dispozitivele mobile cu mult peste limita recomandată de 1,5h - 2h ore pe zi în scop non-educațional! 👉Acest lucru conduce la sedentarism, lipsa activității fizice sau a practicării sporturilor, precum și la lipsa de conștientizare a mâncatului, a procesului de a mânca și consumul constant de gustări. De aici pornește pericolul creșterii în greutate, iar de aici mulți copii ajung la obezitate.

27-10-2023

Vrei să știi câteva trucuri utile pentru a diminua durerile menstruale ale adolescentei tale? 🔆

25-10-2023

🙌Vin mulți copii la cabinet cu alergie la proteina laptelui de vaca sau intoleranță la lactoză și subpondere, așa că am decis să scriu această postare despre Calciu și Oase sănătoase! 👉Avem o singură șansă de a construi oase puternice - atunci când suntem copii și adolescenți. Copiii care primesc suficient calciu își încep viața de adult cu cele mai puternice oase posibile. Acest lucru îi protejează împotriva pierderii osoase mai târziu în viață. Copiii au nevoie de mai mult calciu pe măsură ce cresc pentru a-și susține oasele în creștere: Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani au nevoie de 700 mg de calciu pe zi (2-3 porții). Copiii cu vârsta între 4 și 8 ani au nevoie de 1.000 mg de calciu pe zi (2-3 porții). Copiii și adolescenții cu vârsta între 9 și 18 ani au nevoie de 1.300 mg de calciu pe zi (4 porții). ❓De unde vine calciul? Calciul se găsește în alimente. Unele alimente sunt foarte bogate în calciu. Lactatele sunt printre cele mai bune surse naturale de calciu: • lapte • iaurt • brânzeturi tari, ca cheddarul 👉Procentul de grăsime din lapte și din alte produse lactate nu afectează conținutul lor de calciu - laptele fără grăsimi, 1%, 2% sau integral, toate au aproximativ aceeași cantitate de calciu. 👉Unii copii nu pot mânca lactate, cum sunt cei cu alergie la proteina laptelui de vaca si poate chiar si cei cu intoleranță la lactoză (desi ei pot consuma lapte fara lactoza). Ei trebuie să obțină calciu din alte alimente, cum ar fi: • brocoli, verdeață, varză, varză chinezească și alte legume cu frunze • migdale, semințe de chia și de susan • fasole albă, fasole roșie și năut • portocale, smochine și prune uscate • băuturi de soia îmbogățite cu calciu • tofu cu calciu • edamame (soia)

24-10-2023

🙌👨‍⚕️Observ din ce în ce mai des nou născuți băieți cu probleme de dezvoltare ale organelor sexuale, dar și cu probleme de dezvoltare emoțională mai târziu. S-a descoperit că un disruptor endocrin ar putea fi cauza, care să fie acesta?🤔

23-10-2023

#povestidincabinet 🙌Cam așa arată abdomenul unui copil care se antrenează zilnic! Este vorba de o fată care face gimnastică ritmică de performanță și la care nu am putut să nu admir munca depusă! 👨‍⚕️Scopul vizitei la cabinet nu a fost doar pentru a-i observa evoluția, ci și analiza unei staturi joase, care este frecvent întâlnită la acest tip de sporturi.

22-10-2023

🍖Putem considera că Mezelurile = Carne? Voi ce părere aveți?

21-10-2023

#povestidincabinet 🦋Se poate sa găsim Timus în Tiroidă? 👉Ce este timusul? Timusul este un organ situat în partea superioară a pieptului, în spatele sternului, între plămâni. 👉Acest organ face parte din sistemul limfatic și are un rol crucial în dezvoltarea sistemului imunitar. Timusul este implicat în producerea și maturarea limfocitelor T, un tip de celulă imunitară și în învățarea acestora să recunoască și să lupte împotriva agenților patogeni, cum ar fi bacteriile și virușii. 🙌Timusul este mai activ în copilărie și adolescență și începe să se atrofieze odată cu înaintarea în vârstă. Timusul ectopic intratiroidian (IET) este definit ca un țesut timus ectopic care se găsește întâmplător și rar în glanda tiroidă din grupul pediatric. 👉Apare ca urmare a întreruperii căii de migrare embriologică și a instalării țesutului timusului în glanda tiroidă. În diagnosticul diferențial se confundă mai ales cu nodulii tiroidieni. Deși nodulii tiroidieni sunt mai puțin frecvenți la copii decât la adulți, rata malignității este mult mai mare. 👨‍⚕️Așadar, răspunsul este că DA, putem găsi Timus incorporat în Tiroidă.

20-10-2023

🤸‍♂️Care este frecvența cu care ar trebui un copil să practice o activitate sportivă pentru a-și spori viteza de creștere?

19-10-2023

#povestidincabinet 🤸‍♂️6 sau 7 ani sunt vârstele la care copiii ar trebui să se bucure de joc, sport și copilărie! Obezitatea însă, are consecințe și complicații importante! 👉Săptămâna trecută am avut două fetițe pentru evaluare care suferă de obezitate și care deja prezintă unul din semnele frecvente care apar când acestă boală este peste clasa I de severitate, și anume Acanthozis Nigricans. Despre Acanthozis Nigricans am mai vorbit, este o afecțiune a pielii care o face să fie mai închisă la culoare și mai groasă. Aceasta apare deseori la nivelul pliurilor cutanate din jurul gâtului și se asociază cu obezitatea și/sau diabetul. 🙌Cât despre fetițe, tocmai a început o nouă etapă din viața lor și sperăm că împreună vom putea face diferența!

19-10-2023

🤸‍♂️Care credeți că sunt sporturile care îi pot ajuta pe copii să devină mai înalți?🤔

17-10-2023

🤔🩸Care pot fi cauzele sângerării vaginale la copii înainte de pubertate? 👉Hormonale: Sângerare de întrerupere hormonală neonatală. Expunerea la estrogeni, creme, etc. Pubertate precoce. 👉Nehormonale: Prolaps uretral. Negi genitali. Lichen scleros Vaginită infecțioasă - Streptococcus pyogenes Corp străin (fragmente de hârtie igienică sunt cele mai frecvente). Traume (contondente sau penetrante). Tumoră (benignă sau malignă). 👨‍⚕️Cum se tratează sângerarea vaginală pre-pubertară? 👉Primul pas este o vizită la un ginecolog pediatru. Pentru sângerarea normală a nou-născutului, nu este necesar niciun tratament. Pentru sângerări legate de traume, fiica ta se va vindeca probabil singură. Medicul poate prescrie comprese calde sau reci și medicamente pentru durere (dacă este necesar) până când se vindecă. 👉Dacă medicul vede semne de abuz sexual, el sau ea vă va raporta acest lucru dumneavoastră și autorităților competente. Dacă fetița are vulvovaginită cauzată de o infecție, i se pot prescrie antibiotice sau medicamente antifungice. Dacă vulvovaginita este cauzată de un iritant, medicul vă va sugera să evitați săpunurile dure, băile cu spumă și detergenții și să purtați lenjerie de corp din bumbac. Dacă sângerarea este cauzată de un corp străin, medicul îl poate îndepărta în timpul unui examen fizic.Poate fi necesară sedarea sau anestezia. Dacă sângerarea este provocata de un chist, tumoră, polip sau hemangiom - tratamentul depinde de mărime și tip. Creșterile mari, dureroase sau maligne vor trebui îndepărtate chirurgical. Este posibil ca prolapsul uretral să nu necesite tratament sau medicul fiicei dumneavoastră vă poate prescrie vaselină, băi de șezut și cremă cu estrogen pentru a accelera vindecarea. În cazuri rare, trebuie corectat chirurgical. La final intervine și endocrinologul pediatru. 🙂În cazul suspiciunii de pubertate precoce, aici ne facem noi treaba, diagnosticam și tratăm.

16-10-2023

🩸Despre sângerările vaginale prepubertare👇 Sângerarea prepubertară reprezintă orice sângerare care apare înainte ca o fată să ajungă la pubertate. Majoritatea cauzelor de sângerare prepubertară sunt benigne și/sau autolimitante. Cu toate acestea, este important să verificați condiția împreună cu un specialist. 👨‍⚕️Există și situația rară când sângerarea vaginală este ciclică și inexplicabilă, asemănătoare menstruației, care durează câteva zile și fără nicio anomalie uterină și vaginală. Aceasta este o afecțiune rară la fetele prepubertare. Când sângerarea vaginală este ciclică și durează două până la cinci zile, trebuie luate în considerare menstruații izolate. 🩸Prima menstruație apare în mod normal la aproximativ doi ani și jumătate de la debutul dezvoltării sânilor. Apariția unei sângerări asemănătoare menstruației înainte de telarhă (apariția și dezvoltarea sânilor) este foarte rară și a fost, de asemenea, definită ca menarhă prematură analogă pubertății premature și telarhei premature. Aceste afecțiuni sunt considerate ca o formă incompletă de pubertate precoce, deoarece nu sunt prezente alte semne de pubertate.

15-10-2023

#doctorulraspunde Întrebarea părintelui: ”Copilul meu suferă de multiple alergii și sunt îngrijorată de sănătatea și înălțimea lui, ce trebuie să fac?”...

14-10-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️Pacienții cu epilepsie și tratament cu acid valproic necesită monitorizare din partea medicului curant și a părinților, deoarece au un risc crescut de apariție a pubertății precoce! 👉Este și cazul unei paciente de-ale mele care a venit la cabinet pentru o evaluare, mama acesteia observând dezvoltarea sânilor la o vârstă precoce de numai 6 ani. 👉Evaluarea clinică a confirmat debutul pubertății și mica pacientă este acum în tratament cu analog de sinteză a hormonului natural eliberator de gonadotrofine.

13-10-2023

#doctorulraspunde O mămică întreabă:”Copilul meu nu mănâncă așa multe dulciuri. Nu cumva sunt și alte alimente care conțin zahăr?” 🤔🍯

12-10-2023

#povestidincabinet ‼️Aceasta este expresia Adrenarhei Premature! Săptămânal mă întâlnesc cu astfel de cazuri în care apariția pilozității axilare, pubiene sau apariția mirosului axilar de tip adult aduc copilul și părintele la medic. 👉Aceste semne reprezintă de cele mai multe ori expresia clinică a unui nivel al hormonilor androgeni crescut și dacă acestea apar înainte de vârsta de 8 ani la fete și înainte de vârsta de 9 ani la băieți, copilul necesită o evaluare endocrinologică. 👨‍⚕️Hormonii androgeni sunt prezenți atât la fetițe cât și la băieți, iar adrenarha reprezintă “trezirea” glandelor suprarenale care arată ca 2 “căciulițe” situate deasupra rinichilor.

11-10-2023

Ce putem face ca cel mic, cea mică să mestece mai lent? Pe lângă jocul cu mersul broscuței țestoase, vă mai recomand următoarele:

10-10-2023

Dacă Vorbeste lumea, atunci vorbim și noi! 🤩Astăzi am povestit la PRO TV (din nou) despre bolile endocrinologice care afectează copiii. Mă bucur mult că există interes pentru acest subiect și că aducem în casele părinților informații medicale de specialitate. De asemenea, este o onoare să mă intersectez pe platou cu mari valori ale României, cum a fost azi cu renumita soprană - Doamna Felicia Filip.

09-10-2023

În câteva minute la Vorbeste lumea pe PROTV🥳😎

09-10-2023

👨‍⚕️‼️Sfaturi foarte importante pentru toți părinții copiilor cu Sindrom Down!

08-10-2023

💪👨‍⚕️Cum creștem absorbția fierului în organismul copilului? Prin suplimente sau cu alimente?😁

07-10-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️Aceasta este expresia insulinorezistenței la o pacientă cu obezitate severă clasa 3 la care Acanthosis Nigricans este deja evident la nivelul multor pliuri și tensiunea arterială deja mult peste valorile normale. 👉Ce vreau să clarific este că Acanthosis Nigricans nu înseamnă diabet, ci doar un risc crescut de a dezvolta în timp această patologie, și nici nu se șterge sau dispare dacă spălați frecvent și folosind produse abrazive. 👉Scăderea în greutate poate duce la diminuarea intensității sau colorației și este cea mai importantă metodă de tratament!

06-10-2023

🦋Tirozina este aminoacidul esențial pentru sănătatea tiroidei și formarea dopaminei. În ce alimente se găsește Tirozina?

05-10-2023

#povestidincabinet 😬"Mi se pare că îi bombează gâtul! " Așa a venit o mamă la mine la evaluare…. 🦋Dacă la examenul local, la examenul clinic observați o tiroidă crescută de volum, o lojă tiroidiană bombată, vă recomand o evaluare amănunțită a funcției tiroidiene și, bineînțeles, una ecografică imagistică pentru că puteți identifica o patologie tiroidiană cum ar fi tiroidita autoimună. 👉În cazul pacientei mele am depistat o tiroidită autoimună care pentru moment se menține cu funcție tiroidiană normală, însă având în vedere zona pubertară finală în care se află, vom face o monitorizare mai îndeaproape.

04-10-2023

🦋Ce presupune o tiroidă sănătoasă? Ce ne ajută să avem hormonii tiroidieni în echilibru?🤸‍♀️

03-10-2023

🙌Pe 27 septembrie am participat la ediția cu numărul 16 a Congresului Național de Pediatrie cu participare internațională care a avut loc la Sinaia. 📝Lucrarea pe care am susținut-o în acest an a fost despre: “Impactul obezității asupra sistemului endocrin al copilului și adolescentului." 👉Iată câteva din mesajele esențiale pe care le-am transmis la congres: 1️⃣ IMC-ul ne urmărește și în viața adultă. 2️⃣ 1.3 milioane de copii din România au nevoie de ajutor în lupta cu greutatea! 3️⃣ Apariția creșterii sânilor înainte de 8 ani trebuie să atragă un consult endocrinologic!

02-10-2023

👍Din ce surse ne putem asigura cantitatea zilnică necesară de IOD? Sarea iodată este prima care ne vine în minte, într-adevăr, dar mai avem și alte variante:….

01-10-2023

🐢Materialele plastice sunt o sursă crucială de substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin, cunoscute în mod obișnuit sub numele de EDC - Disruptori Endocrini. 👉Acești disruptori includ ftalați (utilizați în ambalajele alimentare), bisfenolii (utilizați în căptușelile conservelor) și substanțe perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (utilizate în ustensile de gătit antiaderente). 👉Studiile din întreaga lume au documentat expunerea pe scară largă la disruptori endocrini utilizați în materialele plastice și contribuția acestora la infertilitate și boli netransmisibile, inclusiv obezitate, diabet de tip 2, boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer. În plus, arderea plasticului pentru eliminare creează alte probleme, producând dioxine cancerigene. 😟

30-09-2023

#doctorulraspunde Părintele întreabă:”Copilul meu mănâncă foarte repede și cu multă poftă. Cum ar trebui să procedez?” 🐢….

29-09-2023

🔆❓Am un nou Quiz pentru dumneavoastră: Care credeți că sunt cele trei elemente din poză care îl ajută pe acest copil să aibă o greutate normală?

28-09-2023

#doctorulraspunde 🤔Părintele întreabă:”Fetiței mele nu i-a venit menstruația. Când începem să ne îngrijorăm?”

27-09-2023

European Society for Paediatric Endocrinology (ESPE) 2023 a fost un Congres cu multe informații noi și valoroase. 🙏 Sunt bucuros că am avut alături o echipă tânără în formare foarte ambițioasă și dornică de cunoaștere! 😊

26-09-2023

👧Ce rol au totuși androgenii în corpul fetelor și adolescentelor?

25-09-2023

👨‍⚕️🤔Care sunt cele mai frecvente manifestări cutanate pe care androgenii le determină la fete și adolescente? Vă povestesc în video:

24-09-2023

#povestidincabinet 🤔Ce trebuie să știm despre “cocoașa” din spatele umerilor unui copil? 👉Această cocoașă în spatele umerilor, uneori numită cocoașă / ceafă de bivol sau o pernă de grăsime dorsocervicală, este o acumulare de grăsime în spatele și ușor sub gât. Este un semn al lipodistrofiei, care este termenul medical pentru o problemă cu modul în care corpul produce, folosește și stochează grăsime. O cocoașă în sine nu trebuie întotdeauna tratată, dar ar putea fi un semn al unei probleme medicale grave. Ce poate provoca o cocoașă în spatele umerilor tăi? O cocoașă este de obicei cauzată de o afecțiune sau de un medicament care îți afectează hormonii, inclusiv: 1️⃣ Cea mai frecvent depistată cauză: Obezitatea!!! 2️⃣ Medicamente - utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor. 3️⃣ Sindromul Cushing - afecțiune care apare atunci când corpul tău produce prea mult cortizol. 4️⃣ Boala Madelung - afecțiune rară care afectează metabolismul grăsimilor.

23-09-2023

❗️ATENȚIE: Șansele ca un copil care suferă de obezitate să aibă parte de bullying sunt cu 51% mai mari decât la un copil normoponderal! 😳

22-09-2023

#povestidincabinet Este acneea de cauză hormonală? 🤔 👉Tulburările cutanate mediate de androgeni includ acneea, hirsutismul și alopecia androgenetică. Androgenii promovează acneea prin creșterea producției de sebum, deși nivelurile circulante de androgeni nu se corelează cu severitatea acneei și nu sunt prezise de distribuția acneei. ❓Vă lansez un quiz: Care credeți că este manifestarea cea mai caracteristică nivelurilor crescute de androgeni? Hirsutismul sau Acneea? 👨‍⚕️Până vă gândiți, mă simt obligat să vă povestesc puțin: 👨‍⚕️Ce sunt androgenii? Androgenii sunt un grup de hormoni care joacă un rol în trăsăturile masculine și activitatea reproductivă. Prezenți atât la bărbați, cât și la femei, principalii androgeni sunt testosteronul și androstendiona. 👉Androgenii pot fi numiți „hormoni masculini”, dar nu lăsați numele să vă păcălească. Atât corpul bărbaților, cât și cel al femeilor produc androgeni, doar că în cantități diferite. De fapt, androgenii au peste 200 de acțiuni la femei și sunt prezenți în cantități mai mari decât estrogenii. 👉Principalii androgeni sunt testosteronul și androstendiona. Acești hormoni sunt, desigur, prezenți la niveluri mult mai ridicate la bărbați și joacă un rol important în trăsăturile masculine și activitatea reproductivă. Alți androgeni includ dihidrotestosteronul (DHT), dehidroepiandrosteronul (DHEA) și sulfatul de DHEA (DHEA-S). 👉În corpul unei femei, unul dintre scopurile principale ale androgenilor este de a fi convertiți în hormoni feminini numiți estrogeni.

21-09-2023

☺️ De la clinică am venit direct la aeroport și mai departe pornesc spre European Society for Paediatric Endocrinology (ESPE) - Congresul de Endocrinologie Pediatrică de la Haga 2023. 🙌 Cu această ocazie vă mărturisesc că sunt foarte mândru și bucuros când comunitatea noastră crește și mesajele mele ajung la cât mai mulți părinți. Am ajuns la 50.000+ de urmăritori! 🥳🥳 Nu ezitați să dați Share acestei pagini sau postărilor și altor prieteni, mămici și tătici, pentru a avea cât mai multă forță să luptăm cu obezitatea infantilă din România și cu alte afecțiuni endocrinologice pediatrice. Vă mulțumesc tuturor pentru încredere și susținere! 🙏☺️

20-09-2023

😴Semne și simptome pe care trebuie să le monitorizezi la copilul tău dacă acesta suferă de obezitate și care ar putea indica apnee în somn.

19-09-2023

🙌Sâmbăta trecută am participat la conferința Pediatrie pentru părinți, care a avut loc la Constanța. 👨‍⚕️A fost o secțiune interactivă despre: ”Cele mai întâlnite afecțiuni endocrine la copii și adolescenți și importanța monitorizării creșterii”. 🙏Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi la eveniment și care se implică zi de zi în sănătatea celor mici. 🤩Să ne vedem cu bine și data viitoare! Din grija pentru copii & Yuno Clinic 🙏

18-09-2023

#doctorulraspunde Cu ce poate ajuta familia în cazul copiilor care suferă de obezitate? Să creeze mediul potrivit… 🙌

17-09-2023

#doctorulraspunde 🦋Părintele întreabă:”Ce se întâmplă dacă depistăm la un copil un ATG mai mare?” ....ATG-ul este anticorpul Anti-tiroglobulină.

16-09-2023

❤️ Cardiologia pediatrică și examenul cardiologic la un copil în primii ani de viață fac parte din monitorizarea sanatatii acestuia!

16-09-2023

#doctorulraspunde 😳Mesajul unui părinte venit la cabinet împreună cu copilul său obez:”Speriați-l, speriați-l!..” Să fie aceasta abordarea cea mai potrivită a unui medic endocrinolog care tratează copiii, de a-i speria, pe copii sau există și alte variante? 😁

15-09-2023

‼️ Un copil cu greutate scăzută poate avea carențe! Deficitele de vitamine și minerale pot influența și ele axa GH-IGF 1. 👉Am tot vorbit de rezistența la hormonul de creștere... Deficitele izolate de vitamine pot provoca, de asemenea, o stare de rezistență la GH (growth hormone = hormon de creștere). 👉Copiii cu deficiență de vitamina A au niveluri normale de GH care coincid cu niveluri mai scăzute de IGF-I. Deficitul de vitamina B6 din dietă timp de patru săptămâni s-a dovedit a determina niveluri scăzute de IGF-I și niveluri normale de GH. 👉Deficitul de zinc, cât și deficitul de magneziu sunt asociate cu niveluri scăzute de IGF-I și niveluri normale de GH, independente practic de GH. S-a constatat că o dietă cu deficit de magneziu determină niveluri serice de IGF-I semnificativ mai scăzute, în timp ce nivelurile bazale de GH și nivelurile de GH după stimularea cu factor de eliberare a GH au fost similare în grupul cu deficit de magneziu vs. fara deficit. 👉O dietă cu deficit de zinc determină niveluri serice de IGF-I semnificativ mai scăzute, dar nivelurile de GH au fost similare cu suficiența de zinc. La femeile aflate în postmenopauză, aportul de zinc este asociat pozitiv cu nivelurile de IGF-I, chiar și după ajustarea pentru posibili factori de confuzie, dar deoarece nivelurile de GH nu au fost măsurate în acest studiu, nu se știe dacă rezistența la GH contribuie la nivelurile mai scăzute de IGF-I. Dietele cu deficit de potasiu au avut niveluri serice de IGF-I semnificativ mai scăzute, dar în acest caz răspunsul la stimularea factorului de eliberare a GH a fost semnificativ mai mic în grupul cu deficit de potasiu în comparație cu martorii. Prin urmare, nivelurile scăzute de IGF-I la persoanele cu deficit de potasiu nu se datorează rezistenței la GH, ci probabil datorită reglării în jos a unei axe GH-IGF-I care funcționează corespunzător.

14-09-2023

#doctorulraspunde 🤔Părintele întreabă:”Fetiței mele i-a venit menstruația. Înseamnă că nu va mai crește?”

13-09-2023

🥩Cât de important este pentru copil să își asigure un echilibru în aportul de proteine? Cât de important este pentru copil să mănânce carne? Răspunsul ar fi: 👉Deficitul izolat de proteine cu un aport de energie normal duce la o stare de rezistență la hormonul de creștere (GH). 💡 Studiile efectuate la copiii cu malnutriție protein-calorică demonstrează niveluri crescute de hormon de creștere (GH) și niveluri scăzute de IGF-I cu o normalizare după recuperarea nutrițională. 💡 Important: pe modelele animale cu niveluri scăzute de IGF-I din cauza deficienței de proteine, dozele farmacologice de GH nu cresc nivelurile de IGF-I la intervalul normal și nu normalizează creșterea, însă creșterea proteinelor din dietă crește nivelul de IGF-I. 💡Ce este IGF-I? 👉Somatomedina C, cunoscută și sub numele de factor de creștere similar insulinei (IGF-1), este o proteină produsă în principal în ficat ca răspuns la stimularea hormonului de creștere (GH sau somatotropină) secretat de glanda pituitară. Somatomedina are un rol crucial în promovarea creșterii și dezvoltării celulelor și țesuturilor din organism. 👨‍⚕️Principala sa funcție este de a stimula creșterea oaselor și a țesuturilor moi în timpul dezvoltării, dar are și alte efecte importante asupra metabolismului și a celulelor din diverse țesuturi. Nivelele de somatomedină sunt influențate de mai mulți factori, inclusiv hormonii de creștere, nutriția, exercițiile fizice și starea de sănătate. Un nivel adecvat de somatomedină este esențial pentru dezvoltarea și menținerea sănătății țesuturilor din organism.

12-09-2023

🙌Dacă nu ați reușit să urmăriți noul episod MediCOOL de sâmbăta trecută, iată aici partea din emisiune în care am participat la o discuție extrem de interesantă despre pubertatea precoce, impactul social media asupra copiilor și tranziția de la copilărie la adolescență. 🙏🙂Mulțumesc, Dr. Mihail Pautov și @Irina Irgoveanu!

11-09-2023

#doctorulraspunde Părintele întreabă:”Este înălțimea genetică...?”🧬 Nu cred că am răspuns la această întrebare atât de importantă până acum. 🙌

10-09-2023

💡Malnutriția este principala cauză a staturii joase! 👨‍⚕️Stările de subnutriție/malnutriție sunt caracterizate de rezistența la hormonii de creștere. Scăderea aportului total de energie, precum și malnutriția izolată proteico-caloric și deficiențele izolate de nutrienți au ca rezultat niveluri crescute ale hormonului de creștere și niveluri scăzute de IGF-I. 👉Din studii reiese că rezistența la hormonii de creștere apărută în cazul copiilor cu greutate scăzută este un răspuns adaptativ la stările de subnutriție, pentru a menține euglicemia și a păstra energia. 👉Un copil subponderal trebuie echilibrat din punct de vedere al greutății pentru a evita o statură mai joasă pe viitor asociată cu starea de subpondere! Echilibrarea are la bază evaluarea gastroenterologică și dietetică.

09-09-2023

#doctorulraspunde 🙌Părintele întreabă:”Copilul meu consumă ulei de pește în formă lichidă, nu capsule. Cum trebuie să păstrăm uleiul de pește?” 🐠🐟

08-09-2023

🧀Încep o sesiune de postări despre creștere și malnutriție, deoarece peste 15% din copiii din România suferă de Subpondere. Mulți dintre ei ajung la evaluare pentru o statură joasă, iar echilibrarea începe cu Dietetica și Gastroenterologia Pediatrică. 👨‍⚕️Rolul endocrinologului este de a confirma Hipostatura, de a evalua gradul acesteia și de a investiga cauzele ce ar putea contribui sau ar putea fi suprapuse și determina sau accelera gradul hipostaturii. 🙌De asemenea, monitorizarea este esențială observând modul în care recuperarea pe curba greutății determină recuperarea și pe curba înălțimii. 🤔Ce este GH sau Hormonul de Creștere? GH este o abreviere pentru hormonul de creștere care este cunoscut și sub denumirea de somatotropină. 👉Acesta este un hormon secretat de glanda pituitară, o glandă situată în creier, care reglează o serie de procese importante în organism. Principala sa funcție este de a stimula creșterea și dezvoltarea celulelor și țesuturilor în corpul uman. 👉Hormonul de creștere are mai multe efecte asupra organismului, inclusiv stimularea creșterii oaselor și mușchilor în timpul dezvoltării. De asemenea, influențează metabolismul, ajutând la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la utilizarea grăsimilor pentru energie. GH este, de asemenea, important în repararea și regenerarea celulelor și țesuturilor din organism. 👉Deficitul de hormon de creștere la copii poate duce la întârzierea creșterii, în timp ce la adulți poate avea efecte asupra compoziției corporale și a metabolismului. Pe de altă parte, un exces de hormon de creștere poate duce la condiții medicale precum acromegalia. Nivelele de GH sunt strâns reglate în organism pentru a menține echilibrul adecvat între creștere și alte funcții metabolice.

07-09-2023

#doctorulraspunde Părintele întreabă:”Copilul meu în vârstă de 3,4 ani transpiră frecvent pe spate, în zona cefei și în zona capului, mai ales noaptea. Este un motiv de îngrijorare?”

06-09-2023

✨ Știați că?… 🫐🍓🍑Legumele și fructele congelate au o densitate nutritivă mai mare decât legumele crude, deoarece sunt congelate rapid chiar în momentul culesului? De asemenea, legumele și fructele congelate au o durată de valabilitate mai lungă în congelator decât legumele și fructele crude din frigider. 👉Legumele și fructele de la magazinul alimentar (cu excepția cazului în care sunt locale) pierd de obicei mult din densitatea nutrienților din cauza multor factori cum ar fi: 👉au fost culese înainte de a fi coapte 👉au fost transportate prin țară 👉au fost depozitate în magazinul alimentar și apoi în frigider 🙌O alternativă bună ar fi să vă aprovizionați cu fructe și legume congelate pentru a le avea întotdeauna la îndemână, mai ales dacă aveți o viață ocupată ca majoritatea dintre noi. 🙏Trebuie însă ținut cont și de daunele provocate de „arsura din congelator”. Oxigenul și vaporii de apă creează gheață care dăunează țesutului. Ambalarea în vid este cea mai bună alternativă, pentru că se elimină aerul pentru a reține nutrienții în alimentele congelate.

05-09-2023

#doctorulraspunde 🥛Părintele întreabă:”Copilul meu mănâncă dimineața doar lapte cu cereale și acestea trebuie să fie cât mai dulci. Este un mic dejun sănătos? Este cea mai bună variantă?” 🤔 #doctor #doctors #medic #medicine

04-09-2023

👉O nouă provocare din seria quiz-urilor, poate de data aceasta puțin mai ușoară. Unde este nodulul? Faceți o captură de ecran a imaginii, încercuiți nodulul și postați-o într-un comentariu. 😊 👉Chiar și la populația pediatrică depistăm o serie de noduli și este important să facem o monitorizare a acestora și apoi tranziția către endocrinologul de adulți.

03-09-2023

💡Știați că hormonii tiroidieni joacă un rol în producerea laptelui matern? 🦋Astfel, dacă aveți o tulburare, o patologie tiroidiană, este important ca nivelul hormonilor tiroidieni să fie bine controlat după sarcină, la fel cum ați făcut și înainte și în timpul sarcinii, sau cum trebuie să faceți!

02-09-2023

🩸Ce analiză trebuie să cereți pentru evaluarea nivelului de vitamina D al copilului? 👉Pentru că am văzut și erori în practica medicală, fac această postare pentru a vă ajuta să dozați corect nivelul de vitamina D din sângele copilului dumneavoastră! 👨‍⚕️Ceea ce trebuie să evaluăm este nivelul de 25 hidroxivitamina D! Cu un timp de înjumătăţire prelungit (2-3 săptămâni), constituie principalul rezervor circulant şi cel mai bun indicator al statusului global al vitaminei D. 👉Peste 95% din 25-OH vitamina D dozabilă în ser este reprezentată de 25-OH vitamina D3.

01-09-2023

🍩❌Zahărul este periculos dimineața! Iată 5 motive: 1️⃣ În combinații clasice precum suc, pâine prăjită cu gem și cereale dulci, este ușor pentru copii să depășească maximul zilnic de zahăr recomandat numai la micul dejun. 2️⃣ Un mic dejun bogat în zahăr provoacă un vârf glicemic ( vârf al zahărului) din sânge și o prăbușire ulterioară, provocând schimbări de dispoziție, iritabilitate și letargie la mijlocul dimineții. 3️⃣ Copiilor care mănâncă un mic dejun bogat în zahăr le este mai greu să se concentreze la școală. 4️⃣ Consumul de alimente și băuturi dulci duce la mai multă foame generală, ceea ce îi face pe copii să ceară mai multe gustări în timpul zilei mai ales bogate caloric. 5️⃣ Consumul unui mic dejun dulce duce la pofte mai specifice de zahăr mai târziu în cursul zilei.

31-08-2023

🍞Pâine albă versus Pâine neagră! 🤔Mereu aud: "Copilul meu nu mănâncă pâine albă, nu înțeleg de ce se îngrașă!" 👉Trecerea de la pâinea albă la pâinea integrală / neagră nu înseamnă alegerea perfect sănătoasă, și nici prezența în cantități mari de cereale integrale! Tot pâine este! Nu putem mânca fără limite!

30-08-2023

#povestidincabinet 🤔Ce se poate ascunde în spatele unui TSH modificat la un copil de 3 ani? 👦Un băiețel simpatic de aproximativ 3 ani a venit la mine pentru o a doua opinie având valori minim modificate ale TSH - ului și deja o recomandare de tratament cu Levotiroxină. 👉Înainte de introducerea tratamentului, recomandarea mea este să facem o evaluare completă paraclinică și o evaluare imagistică. Atât timp cât hormonii tiroidieni liberi sunt în limite normale putem temporiza introducerea tratamentului și evalua trendul pe care il are funcția tiroidiană. 🙏Să nu uităm că imagistica este importantă și, în cazul acestui băiețel, la ecografia de tiroidă am depistat un lob tiroidian cu dimensiuni reduse care poate explica valorile ușor modificate ale TSH-ului în încercarea de a compensa absența unei părți a tiroidei. De cele mai multe ori compensarea este posibilă și tratamentul poate fi amânat pe o perioadă nedeterminată. 👨‍⚕️Aceasta este opinia, abordarea mea în astfel de situații.

29-08-2023

#doctorulraspunde 😴Mesajul părintelui: ”Câte ore ar trebui să doarmă copilul meu?”

28-08-2023

#doctorulraspunde 🤔Mesajul părintelui: ”Mă îngrijorează dimensiunile organelor sexuale ale băiețelului meu. Ce aș putea să fac?”.

28-08-2023

💪Conferințele 𝐏𝐄𝐃𝐈𝐀𝐓𝐑𝐈𝐄 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐏𝐀̆𝐑𝐈𝐍𝐓̗𝐈 aduc în fața părinților informație pediatrică de calitate, teme important de cunoscut și recunoscut, care ajută părinții să ia cele mai bune decizii în ceea ce privește sănătatea copiilor. Ne vedem pe 16 septembrie la Constanța să povestim despre cele mai întâlnite afecțiuni endocrine la copii și adolescenți. ❓ 𝗖𝗔̂𝗡𝗗? 16 Septembrie, de la ora 10:00 ❓ 𝗨𝗡𝗗𝗘? Ramada By Wyndham Constanța ❓ 𝗖𝗨𝗠 𝗣𝗔𝗥𝗧𝗜𝗖𝗜𝗣? Participarea la eveniment este GRATUITĂ.𝗜̂𝗡𝗦𝗖𝗥𝗜𝗘𝗥𝗘𝗔 se face prin completarea formularului de AICI https://dingrijapentrucopii.ro/formular-inscriere-eveniment/

26-08-2023

Astăzi la ora 12 începe noul sezon MediCOOL! 🥳 voi fi și eu prezent în 2 episoade. Nu ratați subiecte despre sănătate de mare interes și actualitate, dezbătute de Mihail Pautov și invitații săi.

26-08-2023

#doctorulraspunde 👨‍⚕️ Întrebarea părintelui: ”Copilul meu a făcut niște analize și am descoperit un ATPO (Anticorpi anti-tiroidperoxidază) ușor crescut. De ce este așa? Care ar fi cauzele?”🩸🦋

25-08-2023

🎥Un interviu alături de Ramona Pauleanu care merită urmărit. Sunt sigur că veți găsi răspunsuri la multe din întrebările pe care vi le-ați pus până acum!

24-08-2023

#doctorulraspunde 😳Întrebarea părintelui: ”Fetița mea are mult păr pe picioare, pe spate și mă îngrijorez că ar fi vorba despre pubertate precoce. Ce este de făcut?”

23-08-2023

🔴 Informații foarte utile furnizate de Spitalul Virtual pentru Copii

23-08-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️De ce au crescut testiculele și penisul băiatului meu? Ce vedem în imagini? O nouă patologie destul de rar întâlnită, doar 1 la 1 milion! 👦Nu este vorba despre un adolescent și nici despre un debut pubertar, ci despre un băiețel de doar 5 ani care s-a prezentat pentru dezvoltarea precoce a organelor sexuale. 👉La examenul clinic se observă un penis și testiculele bine formate corespunzătoare unui stadiu pubertar avansat, cu apariția pilozității în zona pubiană. În urma analizelor am descoperit un nivel de 10 ori mai mare al testosteronului pentru vârsta copilului. 👉Testotoxicoza este o formă de pubertate precoce, independentă de gonadotropină, în care băieții se confruntă cu debutul și progresia precoce a pubertății. Boala se prezintă în general între 2 și 4 ani. Pacienții au o creștere accelerată, o dezvoltare precoce a caracteristicilor sexuale secundare și o înălțime redusă a adultului. Testotoxicoza este cauzată de o mutație activatoare a genei receptorului hormonului luteinizant (LHCGR) care duce la creșterea nivelului de steroizi sexuali în contextul hormonului luteinizant scăzut. Afecțiunea poate fi sporadică sau transmisă ca trăsătură dominantă și se exprimă doar la bărbați.

22-08-2023

#doctorulraspunde Întrebarea părintelui: ” Fetița mea este foarte slabă și medicul pediatru mi-a recomandat să îi dau Nutella și cipsuri. Este ceva normal?” 🤔

21-08-2023

😴Sfaturi și trucuri importante pentru un somn mai bun pentru tine și copilul tău. 👨‍⚕️Sfaturi: 👉Cu 3 ore înainte de culcare, nu mai mâncați pentru a vă odihni sistemul digestiv. 👉Cu 2 ore înainte de culcare nu mai beți lichide pentru a evita trezirea și mersul la toaletă în timpul nopții. 👉Cu 1 oră înainte de culcare nu vă mai uitați la ecrane pentru a adormi mai repede. ✨Trucuri: ✅ Faceți exerciții / activitate fizică zilnic ✅ Mergeți la culcare la aceeași oră în fiecare noapte ✅ Scoateți dispozitivele electronice, cum ar fi televizoarele, computerele și telefoanele inteligente din dormitor ✅ Folosiți perdele/draperii opace “blackout” ✅ Porniți un aparat cu “white noise” ✅ Începeți să diminuați luminile odată ce soarele apune ✅ Setați temperatura camerei între 16-20 de grade Celsius

20-08-2023

👉O nouă provocare din seria quiz-urilor, poate de data aceasta puțin mai ușoară. Unde este nodulul? Faceți o captură de ecran a imaginii, încercuiți nodulul și postați-o într-un comentariu. 😊 Chiar și la populația pediatrică depistăm o serie de noduli și este important să facem o monitorizare a acestora și apoi tranziția către endocrinologul de adulți.

19-08-2023

#doctorulraspunde 🖐️Întrebarea părintelui: ”Copilul meu a făcut investigații și are o prolactină ușor modificată, este un motiv de îngrijorare?”

18-08-2023

😴Mereu primesc întrebarea: oare cât trebuie să doarmă un copil? Iată o variantă de răspuns: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27707447/ 👨‍⚕️De cât somn are nevoie un copil? Academia Americană de Medicină a Somnului a revizuit sute de studii de cercetare despre durata somnului și rezultatele sănătății. Ei au ajuns la concluzia pe care o vedeți în tabelul de mai jos, creat în funcție de vârsta unui copil sau adolescent: 👉Sugar: 12 - 16 ore 👉Copil mic: 11 - 14 ore 👉Preșcolar: 10 - 13 ore 👉Școlar: 9 - 12 ore 👉Adolescent: 8 - 10 ore

17-08-2023

#doctorulraspunde 🤔Întrebarea mamei: “Fata mea de 15 ani nu are menstruație. Trebuie să ne îngrijorăm și să mergem la medic?”

16-08-2023

#povestidincabinet 🖐️Psoriazis, vitiligo și tiroidită autoimună. Morala: oricare din cele trei se poate asocia cu celelalte, deci dacă depistam una, le monitorizăm constant.

15-08-2023

#doctorulraspunde 🤔Întrebarea mămicii : Fetiței mele în vârstă de 1 an i-au crescut sânii. Este motiv de îngrijorare?

14-08-2023

Un interviu alături de Ramona Pauleanu care merită urmărit. Sunt sigur ca veți găsi răspunsuri la multe din întrebările pe care vi le-ați pus până acum!

14-08-2023

#povestindincabinet 🧒Un copil este considerat mic pentru vârsta gestațională, in situația în care la naștere are o greutate sau o lungime mai mică decât ar fi fost de așteptat pentru numărul de săptămâni de sarcină. Acest lucru poate indica o posibilă problemă în dezvoltarea intrauterină. 👉Trebuie să monitorizăm atent copiii născuți mici pentru vârsta gestațională pentru a asigura o creștere și o dezvoltare adecvată și să efectuăm investigații suplimentare pentru a identifica cauza acestui statut. 👉Monitorizarea creșterii și evaluările regulate la medicul de familie sunt esențiale pentru a vă asigura că cel mic primește asistența adecvată pentru a-și recupera potențialul de creștere. Cum monitorizăm copiii cu atenție ? Folosind acest calculator. https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc ❗️Dacă un copil mic pentru vârsta gestațională nu recuperează pe curba înălțimii în primii ani de viață, el necesită o evaluare endocrinologică! 🙌Nu ratați! Puteți să ajutați medicul endocrinolog făcând o monitorizare constantă pentru ca acesta să poată înțelege evoluția copilului.

13-08-2023

#doctorulraspunde 👩‍👦Întrebarea mămicii: “Copilul meu a fost recent diagnosticat cu boală celiacă. Este important să facem și o evaluare endocrinologică în acest context?”

12-08-2023

#povestidincabinet 👫Din seria Frați și Surori cu deficit de hormoni de creștere, vă povestesc despre acești frați foarte simpatici cu deficit dovedit inclusiv genetic de hormoni de creștere! Evoluția lor este spectaculoasă după doar 6 luni de la tratament! În 2023 genetica este mâna dreaptă a endocrinologului! 👉Confirmarea genetică a pus diagnosticul de homozigot pentru deleția genei GH1.Homozigot pentru deleția genei GH1 înseamnă că o persoană are două copii ale genei GH1 afectate de o deleție, ceea ce duce la lipsa sau deficiența hormonului de creștere (GH). Acest lucru poate cauza tulburări ale creșterii și dezvoltării, fiind cunoscut sub numele de nanism hipofizar. 👉Acum sub tratament, în doar 6 luni băieții au crescut cu peste 10% din înălțimea lor!

11-08-2023

#doctorulraspunde 🤔Întrebarea mămicii : Fetiței mele în vârstă de 5 ani a început să-i miroasă transpirația, avem vreun motiv de îngrijorare?

10-08-2023

#povestidincabinet 😮30% scădere greutate corporală post chirurgie bariatrică precum si reducerea hiperadrogenismului și hiperinsulinismului. Deși nu sunt adeptul acestor intervenții, rezultatele sunt spectaculoase, și în unele cazuri pot reprezenta o variantă de tratament a Obezității inclusiv la Adolescenți. 👉Ce mai putem observa este o scădere cu 11% a țesutului adipos și cu 30% a greutății corporale.

09-08-2023

Vă întrebați cum arată o consultație de endocrinologie pediatrică la Yuno Clinic ? 😁🥰

08-08-2023

#povestidincabinet 🤔Poate scăderea în greutate să amelioreze Psoriazisul? 👉Datele existente în urma studiilor de caz ale pacienților supraponderali cu Psoriazis supuși intervențiilor de scădere în greutate sugerează că psoriazisul se poate îmbunătăți odată cu pierderea în greutate. 👉O analiză recentă asupra impactului intervenției de slăbire a constatat că pierderea în greutate prin scăderea aportului caloric a redus severitatea psoriazisului cu un scor PASI de aproximativ 2,5. În 2013, s-a realizat un studiu randomizat care a inclus 60 de pacienți obezi cu psoriazis - cei din grupul de invenție au fost randomizați la o dietă cu conținut scăzut de calorii, au pierdut cu 15 kg mai mult decât martorii și au experimentat o reducere medie mai mare a PASI ( Indicele zonei și severității psoriazisului ), decât martorii (reducere medie PASI - 2,3; p = 0,06). 👉În plus, a arătat că pierderea în greutate și efectul benefic asupra severității psoriazisului s-au menținut în mare măsură după 1 an. 👨‍⚕️Pacienții care suferă de obezitate asociată cu psoriazis, aflați pe un plan alimentar și exerciții fizice, experimentează o îmbunătățire semnificativă a severității psoriazisului în brațul de intervenție cu o reducere PASI - Indicele zonei și severității psoriazisului. Astfel, dovezile sugerează puternic un rol patogen al obezității atât asupra apariției, cât și asupra severității psoriazisului.

07-08-2023

#doctorulraspunde 🍌Mereu încurajez consumul de fructe, dar țin să trag un semnal de alarmă asupra cantității. Iată de ce.... 4 banane la o gustare?😁

06-08-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️Poate Obezitatea agrava Psoriazisul? Poate Obezitatea induce apariția lui? 👉Am avut recent la cabinet o adolescentă care a venit pentru evaluarea greutății și a patologiilor asociate. La examenul clinic, pe lângă alte modificări, am observat în zona cervicală un Acanthozis Nigricans marcat, și la nivelul scalpului o leziune asemănătoare psoriazisului, așa că am început să mă documentez. 🤔Până în acest moment nu există o relație directă și cauzală între obezitate și psoriazis. Cu toate acestea, există cercetări care sugerează că obezitatea poate fi asociată cu o creștere a riscului de dezvoltare a psoriazisului sau de a agrava simptomele la persoanele care deja au această afecțiune. Această legătură poate fi explicată prin mai mulți factori: 1️⃣Inflamația sistemică: Obezitatea poate duce la creșterea inflamației în organism, iar psoriazisul este o afecțiune inflamatorie a pielii. Inflamația cronică poate agrava simptomele psoriazisului și poate contribui la apariția unor noi leziuni. 2️⃣Rezistența la insulină: Persoanele cu obezitate sunt adesea predispuse la rezistența la insulină, care poate agrava inflamația și poate avea un efect negativ asupra psoriazisului. 3️⃣Modificări ale citokinelor: Obezitatea poate afecta nivelurile de citokine din organism, acestea fiind molecule implicate în reglarea răspunsului imunitar. Aceste schimbări pot influența modul în care psoriazisul se manifestă și progresează. 👨‍⚕️Cu toate acestea, trebuie menționat că psoriazisul este o afecțiune complexă și nu toate persoanele care suferă de obezitate dezvoltă psoriazis, iar nu toate persoanele cu psoriazis suferă de obezitate. Există și alți factori genetici, imunitari și de mediu care joacă un rol în dezvoltarea și evoluția psoriazisului.

05-08-2023

🤔Ce cantitate de lichide trebuie să bea copilul meu în fiecare zi? Puteți afla acum răspunsul folosind calculatorul nou creat de pe website-ul meu https://www.endocrinologiepediatrica.ro/calcul-necesar-apa care se numește 💧CALCULATOR NECESAR APORT HIDRIC și oferă rezultatul în funcție de greutatea copilului.

04-08-2023

⚓️ Ne vedem la Constanța în curând! Vă aștept în număr cât mai mare, cu cât mai multe întrebări! Promit că nu ratez niciuna 🙂. Alături de Yuno Clinic și Din grija pentru copii continuăm caravana prin țară! Prima oprire este la mare! 😊

04-08-2023

#povestidincabinet 👉Obezitatea asociată cu tulburări de spectru autist (TSA) reprezintă mereu o provocare. 🥳După un an și jumătate Marius a reușit să controleze creșterea în greutate. El are o evoluție spectaculoasă în contextul pubertății asociate cu scăderea țesutului adipos cu 15 procente de la 40% la 25%. 🤩A început să mănânce alimente pe care până recent nu le gustase, cum ar fi legume și fructe și recunoaște că nu a renunțat la unele plăceri, dar le consuma mult mai rar. Nu pot să mă abțin când văd o “ cola la ciob”, mi-a povestit Marius, dar încearcă să le consume cât mai rar și asta face diferența. 😍Felicitări Marius și tuturor celor care te susțin!

03-08-2023

#doctorulraspunde Întrebarea părintelui : Fetiței mele în vârstă de 6 ani a început să-i apară pilozitatea, este un motiv de îngrijorare? 🤔

02-08-2023

#povestidincabinet 🦋Un nou caz de Hipotiroidism Congenital în observație. 🥰 Bine ai venit! Ne vom ocupa să îți fie bine!

01-08-2023

🎥3-2-1 acțiune! 🤩Am avut parte de câteva ore plăcute alături de Alexandra și echipa Kilograme de fericire în care am vorbit despre obezitate și, după cum știți deja, aceasta este una din temele mele preferate. Probabil aș putea vorbi ore în șir despre obezitate... 😁În curând va apărea și podcastul, vă anunț.

31-07-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️Întârzierea constituțională în creștere și pubertate pune o presiune puternică asupra copilului și mai ales din punct de vedere psihologic. 👉Copilul cu Intârziere Constituțională în Creștere și Pubertate are nevoie de un medic care să-i dea încredere că lucrurile sunt sub control și că va avea tot suportul necesar pentru atingerea taliei dorite. În termeni generali, întârzierea constituțională în creștere și pubertate se referă la o întârziere a dezvoltării fizice și sexuale normale în copilărie și adolescență. Aceasta înseamnă că un individ care suferă de această întârziere va experimenta o dezvoltare mai lentă și mai târzie a caracteristicilor fizice și sexuale în comparație cu alți copii de aceeași vârstă. Caracteristicile întârzierii constituționale în creștere și pubertate includ următoarele: 1️⃣ Creștere fizică lentă: copilul va avea o rată de creștere mai mică decât majoritatea copiilor de aceeași vârstă. Aceasta se poate observa prin înălțimea și greutatea sub media pentru vârsta lui. 2️⃣ Întârzierea dezvoltării sexuale secundare: pubertatea, care este procesul prin care apar schimbările fizice și hormonale asociate cu maturizarea sexuală, poate începe mai târziu în comparație cu ceilalți copii de aceeași vârstă. Aceasta poate include întârzierea apariției caracteristicilor sexuale secundare, cum ar fi dezvoltarea sânilor la fete și creșterea părului pubian la băieți și fete. 3️⃣ Întârzierea debutului menstruației la fete: Menarha, prima menstruație, poate să apară mai târziu în cazul fetelor cu întârziere constituțională în creștere și pubertate. Este important de menționat că întârzierea constituțională în creștere și pubertate nu reprezintă o problemă de sănătate gravă. Este o variație normală a dezvoltării și, în cele mai multe cazuri, copiii care suferă de această condiție își ating statura și dezvoltarea sexuală normală în timpul adolescenței târzii. De multe ori este nevoie de un diagnostic diferențial și aici intervine partea mai grea, iar experiența medicului își spune cuvântul!😊

30-07-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️Din ce în ce mai multe articole și asociații susțin ideea că indicele de masă corporală (IMC) nu este o formă de diagnostic pentru obezitate - așa cum menționează și Bloomberg in articolul de mai jos. https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2023-06-17/bmi-calculations-have-always-delivered-a-skewed-view-of-health?in_source=embedded-checkout-banner#xj4y7vzkg 👉Indicele de masă corporală este o formă inițială de screening sau triaj al cazurilor. Mai departe evaluarea și tratamentul trebuie făcute de către un medic cu expertiză în obezitate. 👉Este foarte clar faptul că examenul clinic precum și analiza corporală împreună cu datele paraclinice trebuie să completeze evaluarea unui copil cu obezitate. 👨‍⚕️Ce pot eu spune este că fără această formulă: greutatea raportată la înălțimea la pătrat, nu am putea depista în momentul de față copiii care au nevoie de ajutor! 😌Așadar... încă nu aș putea spune: “La revedere indice de masă corporală!”

29-07-2023

#doctorulraspunde 🍭🍬Credeți că există dependență de dulce și de zahăr?

28-07-2023

#povestidincabinet 🥲‼️Acesta este Hirsutismul “adevărat”! 👉Fac această postare pentru a ilustra ce înseamnă hirsutismul adevărat. Această pilozitate pe care o vedeți, țin să menționez că este sub un tratament cosmetic, pentru că văd frecvent interpretări greșite ale hirsutismului. 👉Hirsutismul poate fi cauzat de mai mulți factori, inclusiv dezechilibre hormonale. Cauzele comune ale hirsutismului includ producția excesivă de androgeni (hormoni masculini) de către glandele suprarenale sau ovare, sindromul ovarului polichistic (SOP), tumorile care secretă androgeni și rezistența la insulină. Uneori, hirsutismul poate fi ereditar sau nu poate fi asociat cu o cauză specifică. 👉Hirsutismul este o afecțiune caracterizată prin creșterea excesivă a părului la femei în zonele care sunt tipice bărbaților, cum ar fi fața, pieptul, spatele și abdomenul. Aceasta se manifestă prin prezența de fire de păr mai lungi, mai groase și mai întunecate decât în mod normal. 👨‍⚕️Hirsutismul este adesea rezultatul unei producții excesive de hormoni masculini numiți androgeni, în special testosteron. Aceasta poate fi cauzată de diverse condiții, cum ar fi: 1️⃣ Sindromul ovarului polichistic (SOP): este una dintre cele mai comune cauze ale hirsutismului, când ovarele produc o cantitate excesivă de androgeni. 2️⃣ Tulburările glandei suprarenale: anumite tulburări ale glandei suprarenale, cum ar fi hiperplazia congenitală a glandelor suprarenale, pot determina producția crescută de androgeni. 3️⃣ Tumori androgenice: unele tumori ovariene sau suprarenale pot secreta androgeni în exces. 4️⃣ Medicamente: anumite medicamente, cum ar fi steroizii anabolizanți, pot determina creșterea excesivă a părului. 5️⃣ Moștenire genetică: unele femei pot avea o predispoziție genetică către hirsutism. În plus față de creșterea excesivă a părului, hirsutismul poate fi asociat cu alte simptome, cum ar fi acnee, chisturi ovariene, menstruație neregulată și probleme de fertilitate. 💊Tratamentul hirsutismului se concentrează pe gestionarea cauzei subiacente și pe reducerea creșterii excesive a părului. Opțiunile de tratament includ administrarea de medicamente care reduc producția de androgeni, contraceptive orale, tratamentul cu laser sau electroepilare pentru îndepărtarea părului și schimbări în stilul de viață, cum ar fi pierderea în greutate și exercițiile fizice regulate. 👨‍⚕️Este recomandat să consulți un medic specialist, cum ar fi un endocrinolog sau un dermatolog, pentru a primi un diagnostic adecvat și un plan de tratament personalizat.

27-07-2023

#doctorulraspunde 👱‍♀️Întrebarea mămicii : Fetiței mele în vârstă de 8 ani a început să-i miroasă transpirația, avem o problemă?

26-07-2023

#povestidincabinet 🥰Un tânăr pacient care a “scăpat” de mine! 👨‍⚕️Cred că sunt doi ani de când lucrăm și tratăm împreună greutatea crescută. În sfârșit a venit timpul ca băiatul să aibă maturitatea necesară pentru a înțelege care este metoda de tratament pentru greutate crescută, sigur și sub influența pubertății. 🤩Sub acest miracol al pubertății băiatul are acum un procentaj de grăsime foarte bun și o determinare care m-a făcut să spun: “Mă bucur că ai scăpat de mine! Ne vedem doar când consideri tu că mai ai nevoie!” 🥳

25-07-2023

📱🤔Ce efecte are lumina albastră a dispozitivelor asupra somnului și sănătății copilului?

24-07-2023

#povestidincabinet 🙌Legea seriilor! Având o incidență de 3 la 10.000 de cazuri, săptămânile trecute am descoperit două cazuri de hipotiroidism congenital, ce e drept după o perioadă de câteva săptămâni în care nu au mai apărut. 👉Ce este "special" la bebelușul din imagini este că suferă de Gușă Congenitală, o formă foarte rară de Hipotiroidism Congenital, de fapt cea mai rară forma. Așa cum vă povesteam, există două forme mari de Hipotiroidism Congenital Primar: cu sau fără tiroidă prezentă. Citiți mai multe adespre Hipotiroidismul Congenital și care sunt de la A la Z tulburările glandei tiroide la copii în articolele de pe endocrinologiepediatrica.ro. (Link articol în comment).

23-07-2023

‼️📱La ce alte riscuri (în afară de obezitate) este expus copilul dacă petrece prea mult tim pe dispozitivele digitale?

22-07-2023

#povestidincabinet 🧬În medicină, cu ajutorul geneticii, aflăm în fiecare zi de un nou sindrom. 🙏Pot spune că am avut privilegiul de a examina un băiețel foarte simpatic și inteligent, unul din cele 200 de cazuri descrise în lume de Sindrom Robinow. 👉Sindromul Robinow este o afecțiune genetică rară cu multiple manifestări. A fost denumit astfel în onoarea medicului american Meinhard Robinow, care a descris pentru prima dată această condiție în anul 1969. Sindromul Robinow afectează dezvoltarea și creșterea, provocând modificări distinctive ale feței, scheletului și organelor interne. Există câteva trăsături comune asociate cu această afecțiune. Acestea includ: 1️⃣ Displazie craniofacială: fețele persoanelor cu sindromul Robinow pot avea caracteristici distincte, cum ar fi un cap mic (microcefalie), un aspect facial asemănător unei bufnițe, ochi larg separați (hipertelorism ocular) și buze inferioare îngroșate. 2️⃣ Anomalii scheletice: Sindromul Robinow afectează oasele și articulațiile, cauzând anomalii precum scurtarea membrelor, degete scurte și încrucișate, curbarea coloanei vertebrale (scolioză) și sternul în formă de carină. 3️⃣ Anomalii genitale: în cazul băieților, pot fi prezente anomalii ale organelor genitale, cum ar fi testiculele nedescendate (criptorhidie) sau penisul subdezvoltat (hipospadias). La fete, organele genitale pot prezenta, de asemenea, anomalii. 4️⃣. Probleme de creștere și dezvoltare: persoanele cu Sindromul Robinow pot prezenta întârzieri în dezvoltarea fizică și intelectuală. De obicei, acestea au o statură scurtă și o greutate mică la naștere. 5️⃣ Alte caracteristici: printre alte semne și simptome care pot fi prezente se numără malformații cardiace congenitale, dificultăți de alimentație în copilărie, probleme respiratorii și tulburări de învățare. 👨‍⚕️Sindromul Robinow este cauzat de mutații genetice care pot fi transmise moștenit sau apărea sporadic. Tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor individuale și necesită o abordare multidisciplinară cu participarea medicilor specialiști în genetica medicală, pediatrie, endocrinologie, ortopedie și alți profesioniști de sănătate relevanți.

21-07-2023

🧒🤔📱Copilul meu petrece foarte mult timp pe dispozitivele mobile, la ce riscuri este expus?

20-07-2023

#povestidincabinet 🦋Un nou caz de Hipotiroidism Congenital prin Gușă Congenitală. ‼️Hipotiroidismul congenital reprezintă o urgență medicală și trebuie tratat cât mai aproape de ziua depistării. 🔍 Cele mai bune rezultate sunt obținute dacă tratamentul este început cel târziu în ziua 7-10 de la naștere. 👉Tratamentul este unul de substituție cu hormoni tiroidieni, ceea ce lipsește copilului, Levotiroxina sau L-tiroxina în doză ridicată și cu monitorizare frecventă la inițierea tratamentului, ținta fiind normalizarea TSH-ului cât mai rapid.

19-07-2023

‼️🦋Ce este important de știut legat de Hipotiroidismul congenital și tratamentul acestuia?

18-07-2023

#povestidincabinet 🤔”Ce sunt aceste dungi de pe spatele băiatului meu? M-am speriat!”, a afirmat mama unui adolescent zilele trecute! 👨‍⚕️Sunt vergeturi de salt de creștere! 👉Nu trebuie să vă sperie sau să vă impacientați, vergeturile apar frecvent la copiii care au un salt în înălțime în jurul pubertății și mai ales la copiii cu greutate mai mică decât normalul, dar pot apărea și la pacienții supraponderali. 👍Ce am putut remarca din istoric este un salt în înălțime accelerat recent cu un Stadiu Tanner 5, ceea ce conduce la concluzia că este vorba de vergeturi atrofice fiziologice apărute la un adolescent sănătos.

17-07-2023

🤔Cât de departe poate merge obezitatea și cât de departe pot ajunge complicațiile la un copil de doar 9 ani? Vă povestesc despre un caz impresionant de apnee severă în somn...

16-07-2023

#povestidincabinet 🤔Ce reprezintă acest semn cutanat? 👉Vin cu o nouă postare de conștientizare a comorbidităților pe care obezitatea le poate avea. Ce este îngrijorător este că acestea pot apărea de la vârste foarte mici așa cum este și la fetița din imagine. 👉Petele întunecate și îngroșate la nivelul pielii confirmă o afecțiune numită Acanthozis Nigricans pe care o întâlnesc frecvent în cabinetul de endocrinologie. Aceasta este expresia insulinorezistenței la o pacientă care suferă de obezitate și la care Acanthozis Nigricans este deja evident la nivelul multor pliuri ale pielii. ‼️Foarte important! Acanthozis Nigricans nu înseamnă diabet, ci doar un risc de a dezvolta în timp diabet, nu se șterge și nu dispare dacă spălați frecvent sau folosind produse abrazive! Am avut părinți care au încercat aceste metode și vreau să protejăm copiii, nu este cazul să le folosiți!

16-07-2023

#povestidincabinet 🫶Pozele ilustrează ambiția unui copil cu Sindrom Down, nu a unui culturist sau sportiv de performanță. Acest adolescent și-a depășit cu mult limitele, el practicând peste cinci sporturi. Nu am putut să nu admir forma sa fizică, în ciuda sindromului pe care îl are. 👉Băiatul a venit la mine pentru evaluarea funcției tiroidiene, descoperind o tiroidită autoimună așa cum se poate vedea din ecografie și pe care o vom monitoriza și trata în continuare. 👨‍⚕️Copiii și adolescenții cu Sindrom Down au un risc crescut de a dezvolta hipotiroidism încă din mica copilărie, cu mecanisme patologice multiple în timpul adolescenței și cel mai frecvent fiind mecanismul autoimun de tiroidită autoimună - Hashimoto.

14-07-2023

#doctorulraspunde 🤔Întrebarea părintelui: ”Când ar trebui să administrez tratamentul cu Levotiroxină bebelușului meu care a fost diagnosticat cu hipotiroidism congenital?” 👨‍⚕️Răspunsul medicului: ”Important este să alegeți o oră de dimineață, și...”🙌Urmărește răspunsul integral în video. bebelușului meu care a fost diagnosticat cu hipotiroidism congenital?”Răspunsul medicului: ”Important este să alegeți o oră de dimineață, și...”Urmărește răspunsul integral în video.

13-07-2023

#povestidincabinet Care este diagnosticul din spatele mâinilor? 🧐 În urmă cu un an și ceva, Milena acum în vărstă de 9 ani, a venit pentru evaluarea unei staturi joase, mama afirmând încetinirea vitezei de creștere de la vârsta de aproximativ 5 ani. 👉După multiple investigații, inclusiv teste de stimulare pentru rezerva hormonului de creștere, care au arătat o rezervă foarte bună a acestuia, testarea genetică a scos la iveală mutații tip heterozigot nonsens c.2221C>T în exonul 15 gena NPR2 cu semnificație patogenică tip anomalii scheletale și hipostatură transmise autosomal dominant. 🖐️Avem în imagine mâna Milenei și a mamei ei. Cred că ne putem da seama clar de la care părinte a venit această mutație.

12-07-2023

#doctorulraspunde 👨‍⚕️Întrebarea pacientului: ”Tocmai am născut și am descoperit că am hipotiroidism, să mai iau tratament?”…Răspunsul medicului: ”Da, trebuie să luați tratamentul....”👉Urmărește răspunsul integral în video.

11-07-2023

#povestidincabinet 🤔Ce se poate ascunde în spatele unui “gât bombat”? 🦋Poate fi o tiroidă mărită de volum, cel mai frecvent ca urmare a unei patologii tiroidiene de tip tiroidită autoimună frecvent întâlnită la copii în zona pubertății, mai ales la fete. Întrebarea pe care am primit-o a fost: Când este recomandată operația in Tiroidita Hashimoto? Foarte rar! Operăm când vorbim de: ➡️tiroidită simptomatică ➡️mărirea constantă a tiroidei ca volum producând simptome prin dimensiunea acesteia, compresie pe zonele alăturate ➡️disfuncție hormonală ➡️prezența unui nodul tiroidian cu puncție ce ridică suspiciune pentru cancer tiroidian ➡️afecțiunea inflamatorie a epuizat managementul medicamenos, provocând sensibilitate și dureri de gât sau durere îndreptată către zona înconjurătoare. Acesta este un eveniment rar. 👨‍⚕️Chirurgia tiroiditei Hashimoto trebuie efectuată numai de chirurgi tiroidieni cu experiență înaltă.

10-07-2023

#povestidincabinet 😏Greutatea și obezitatea nu țin cont de vârstă și nu au limite. ‼️13 ani și 150 kg - aceasta este povestea unui băiat cu care pornim la drum! Mulți părinți încă mai spun: “Așa am fost și eu, o să scadă în greutate când se înalță sau intră la pubertate”. Uitați aceste fraze, ele nu se aplică în 2023! 👉Oboseală la efort minim, ochii împăienjeniți, oboseală cronică de la lipsa de somn odihnitor, apnee de somn, imposibilitatea de a face acțiuni minime, incontinență urinară - toate acestea sunt urmările obezității, această boală cronică și greu de tratat! În această situație prevenția a fost deja depășită, așa că vă rog transmiteți mesajul mai departe printr-un share pentru conștientizarea părinților! Avem metodele de diagnostic și avem ghidul de prevenție și tratament a obezității. Putem începe acum de aici! https://testulgreutatii.ro/assets/Brosura_Ghidul_Parintilor.pdf

09-07-2023

#povestidincabinet 🤩De nerecunoscut! Iustin s-a întors la mine cu doar 24% țesut adipos plecând de la 38%. În opt luni de zile avem o scădere a greutății cu 15%, o scădere a țesutului adipos cu 14% și creșterea masei musculare. 👉Cum se pot realiza toate acestea? La întrebarea aceasta Iustin mi-a răspuns destul de simplu: cu activitate fizică, mai puține dulciuri, fructe care să le înlocuiască... și să nu uităm de legume, mai ales de legume! 👍Primul pas către scăderea în greutate nu este restricționarea, scoaterea alimentelor sau înfometarea, ci introducerea în viața copiilor a legumelor și fructelor!

08-07-2023

🦋💊Vorbim astăzi despre Levotiroxină sau tratamentul pe care îl dăm copiilor cu Hipotiroidism. La ce oră administrăm, în ce interval, care sunt regulile?

07-07-2023

#povestidincabinet 🙌El este Andrei, unul dintre eroii mei de săptămânile acestea care a reușit să lupte cu obezitatea și să câștige o primă bătălie cu această boală cronică. 👉Deși pe lângă obezitate Andrei asociază și o tulburare de spectru autism, care face lupta mult mai dificilă, el a reușit împreună cu familia și sprijinul acesteia să câștige o primă bătălie și să treacă de la Obezitate la Suprapondere în 8 luni. ❤️Copiii fac miracole, însă au nevoie și de ajutorul nostru, al adulților.

06-07-2023

🧒El este Victor, de fapt aceasta este evoluția lui Victor în ultimii ani. 👉Tocul ușii pe care părinții băiatului au trasat măsurătorile constante este de multe ori cel mai important lucru și oglinda perfectă a vitezei de creștere - un ajutor enorm pentru medicul curant care încearcă să depisteze un deficit statural și cauza unui deficit de creștere. 👉Viteza de creștere exprimată în centimetri pe an este unul din cei mai importanți parametri în aprecierea stării de sănătate a copilului și o cheie de diagnostic în hipostatură. ‼️Sfatul meu este să folosiți un toc al ușii din casa dumneavoastră în acest scop și în plus, să monitorizați evoluția copilului în calculatoarele de pe endocrinologiepediatrică.ro.

05-07-2023

Care este legătura dintre obezitate și timpul petrecut pe dispozitivele mobile?👨‍⚕️

04-07-2023

#povestidincabinet 🙌Ce puteți observa în imagini? 👧Zilele trecute a venit o fetiță pentru evaluarea staturii și din radiografia de torace am putut observa scurtarea claviculelor. 👨‍⚕️Mi-am dat seama că ar putea fi vorba despre Sindromul Cleidocranian, cunoscut și sub denumirea de displazie cleidocraniană sau displazie cleidocranială. 👉Ce este acest sindrom? O tulburare genetică rară a dezvoltării oaselor și este caracterizat prin afectarea claviculelor și a craniului. Sindromul cleidocranian este cauzat de mutații genetice în gena RUNX2. Simptomele comune ale sindromului cleidocranian includ: 1️⃣ Subdezvoltarea sau absența claviculelor: acest lucru poate determina ca umerii să se întâlnească în fața pieptului sau să se apropie unul de celălalt în spate. 2️⃣ Forma anormală a craniului: Craniul poate prezenta o formă rotundă și plată, cu fontanelele (spațiile moale dintre oasele craniului) care pot rămâne deschise mai mult timp decât în mod normal. 3️⃣ Dantură anormală: Sindromul cleidocranian poate determina întârzierea apariției dinților permanenți și dezvoltarea danturii permanentă în locul dinților de lapte. 4️⃣ Maxilar subdezvoltat: Maxilarul poate fi mai mic decât cel normal, iar acest lucru poate duce la ocluzie defectuoasă și la alte probleme dentare. 5️⃣ Alte manifestări: Pot apărea anomalii scheletice în alte părți ale corpului, cum ar fi un număr crescut de dinți, deformări ale sternului, degete scurte și încărcate sau scheletul facial modificat. 👉Tratamentul sindromului cleidocranian se concentrează în general pe gestionarea simptomelor și poate include terapie dentară și ortodontică, intervenții chirurgicale pentru a corecta anomaliile scheletice, terapie fizică și alte măsuri de sprijin. Este important să se colaboreze cu o echipă medicală specializată în tulburări genetice și ortopedie pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient.

03-07-2023

‼️Reduceți expunerea copiilor la dispozitive mobile și ecrane! 📱Ecranele dispozitivelor electronice precum smartphone-urile, computerele, tabletele și televizoarele pot emite lumină albastră care perturbă ciclurile noastre naturale de somn. 👉Din interviurile pe care le-am făcut copiilor și adolescenților care îmi calcă pragul în cabinet, majoritatea relatează că folosesc dispozitive electronice cu o oră înainte de culcare, ceea ce poate duce la un somn nesatisfăcător. 👉Scăderea expunerii la lumină seara, și în special la lumina albastră, este o modalitate importantă de a vă ajuta corpul să se pregătească în mod natural pentru somn și să aibă un somn de calitate. Expunerea la lumina albastră înainte de culcare poate împiedica somnul. Lumina albastră suprimă eliberarea de melatonină de către organism, un hormon care ne face să ne simțim somnolenți. În timp ce acest lucru promovează starea de veghe în timpul zilei, devine inutil noaptea când încercăm să dormim. Copiii expuși la lumină albastră seara își pot păcăli creierul să creadă că este încă ziuă, perturbând ritmurile circadiene și lăsându-i să se simtă vigilenți în loc să se simtă obosiți. De multe ori nu mai adorm sau adorm greu și asta ne și relatează în discuțiile pe care le am: 👨‍⚕️”Îți recomand să te culci puțin mai devreme ca să îți poți optimiza greutatea - 🧒Nu pot să adorm, nu am somn!”…

02-07-2023

#povestidincabinet 👭Unele dintre surorile mele preferate: Daria și Anastasia au peste 1 an și jumătate de tratament cu hormoni de creștere. 👉Făcând un bilanț, avem o recuperare pe curbele de creștere foarte bună, cu peste o deviație standard recuperată, Anastasia ajungând deja în limitele normalului pentru vârstă și sex. 🙌Hipostatura are tratament! Tratamentul se recomandă însă și se oferă copiilor care au un deficit de creștere adevărat și demonstrat.

01-07-2023

#povestidincabinet 🙌Iată un băiețel drăguț, venit pentru evaluarea staturii. 👉7 ani și o înălțime de doar 108 cm - de aceea a venit Eduard la cabinet. La examenul clinic nu se evidențiază foarte multe particularități, însă ne atrage atenția statura joasă importantă. 👉Ce este esențial de reținut este că pentru a monitoriza copilul nu avem nevoie decât de înălțime și greutate și introducerea lor în calculatorul copilului meu, ceea ce va genera rezultate clare pentru orice părinte sau medic. https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc 👉Din monitorizare observăm și obținem cele mai importante informații legate de creșterea copilului, doar așa putem să ne dăm seama de trendul descrescător pe curbele de creștere ale unui copil. Deci, nu pierdeți timpul și începeți să vă măsurați/cântăriți copilul, și faceți asta constant la câteva luni. Statura joasă reală (Hipostatura) are tratament și acesta este eficient cu cât este inițiat cât mai devreme.

30-06-2023

#povestidincabinet Pe Eduard l-am întâlnit în urmă cu aproximativ 1 an când suferea de obezitate și era îngrijorat de lipsa debutului pubertar! 🤩Acum, după un an de zile este un adolescent în plină dezvoltare și în plină pubertate, care a înțeles ce înseamnă stilul de viață sănătos, care a învins această boală însă despre al cărei tratament este conștient că este pe toată viața, și nu e ușor! 👉Scăderea în greutate a declanșat progresia în pubertate și a înlăturat starea de nesiguranță pe care o avea legată de evoluția pubertară! Această stare de nesiguranță legată de dezvoltarea normală a băieților în preajma pubertății poate constitui un factor de stres important pentru aceștia! Felicitări Eduard!💪💪💪

29-06-2023

#povestidincabinet 😱După 7 luni…. Nimic nu mai este la fel cu băiatul “galben” icteric, cu păr rar și cu statură joasă care venise să văd dacă are o problemă. 👍Acum, după 7 luni de tratament al unui hipotiroidism sever, pare că a renăscut și că intră într-o nouă perioadă pubertară! De ce spun asta? Pentru că băiatul trece și printr-un nou salt de creștere și ne ajută și vârsta osoasă întârziată. Vă țin la curent cu evoluția lui! 😊

28-06-2023

#povestidincabinet 👧În spatele unei staturi joase la o fată se pot ascunde multiple cauze, inclusiv genetice. Orice fată cu statură joasă certificată de un medic endocrinolog cu hipostatură necesită o evaluare genetică și cel puțin efectuarea cariotipului. Uneori putem identifica un sindrom ce se asociază cu statură joasă, cum ar fi Sindromul Turner. Acesta este și cazul pacientei mele. Principalele simptome și caracteristici ale Sindromului Turner pot varia în funcție de gravitatea și de tipul specific al afecțiunii, dar pot include: 👉 statură scăzută: femeile cu Sindrom Turner au de obicei o înălțime sub medie și pot prezenta întârzieri în creștere în copilărie și adolescență 👉 malformații ale aparatului genital: pot exista anomalii ale ovarelor, ale trompelor uterine și ale vaginului, care pot duce la infertilitate 👉 caracteristici faciale distinctive: pot apărea caracteristici precum gâtul scurt, urechile în formă de cochilie, pleoapele căzute și maxilarul inferior subdezvoltat 👉 probleme cardiovasculare: anumite malformații cardiace pot fi prezente, cum ar fi anomalii ale valvei aortice sau aorticelor 👉 alte probleme de sănătate: pot fi prezente probleme renale, tulburări ale glandei tiroide, probleme ale vederii și deficiențe auditive 👨‍⚕️Pentru că au un risc crescut de patologii autoimune, fetițele cu Sindrom Turner trebuie monitorizate și necesită un screening autoimun anual de patologii autoimune inclusiv tiroidiene.

27-06-2023

𝗦𝗶𝗻𝗱𝗿𝗼𝗺𝘂𝗹 𝗧𝘂𝗿𝗻𝗲𝗿 🧬 Ce este? Cum se diagnostichează? 👇 👉Sindromul Turner, cunoscut și sub denumirea de Monosomie X, este o boală genetică ce afectează femeile, fiind caracterizată de absența totală sau parțială a unui cromozom X. 👉Sindromul Turner apare în mod obișnuit datorită unei erori genetice a cromozomului sexual X în timpul dezvoltării embrionare. Aproximativ 99% dintre cazurile de Sindrom Turner sunt caracterizate de absența completă a unuia dintre cromozomii X în toate celulele corpului. Restul de 1% reprezintă cazurile în care există o formă parțială sau modificată a celui de-al doilea cromozom X. 🧬Sindromul Turner este o condiție medicală pe tot parcursul vieții și necesită îngrijire medicală de specialitate pe termen lung. Tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor și pe abordarea problemelor de sănătate asociate. 🧬În unele cazuri, terapia cu hormoni de substituție poate fi recomandată pentru a ajuta la inducerea pubertății și la dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare. De asemenea, poate fi necesară consilierea psihologică și sprijinul emoțional pentru a aborda aspectele sociale și psihologice ale vieții cu Sindrom Turner.

26-06-2023

#povestidincabinet 🙌Fata din imagine a venit acum două luni la o evaluare a funcției tiroidiene, și am depistat o tiroidită autoimună la debut în contextul unui șoc emoțional puternic. 👉Am început tratamentul imediat și după numai două luni avem o reducere la jumătate a volumului tiroidian și un echilibru perfect a funcției tiroidiene, în contextul în care am pe langa tratamentul de substitutie tiroidiană am recomandat și activități de relaxare. Astăzi adolescenta se simte foarte bine și este mult mai relaxată. 🤩

25-06-2023

🦋👶Ce facem în cazul unui bebeluș cu hipotiroidism? Cum îi administrăm tratamentul cu Levotiroxină?

24-06-2023

#povestidincabinet 🦋Hipotiroidismul congenital nu ține cont de naționalitate sau granițe. 👶Bebelușul meu vietnamez este acum în tratament depistat la 20 de zile de viață valori foarte mari ale TSH. 👉Deși deja in a doua lună de tratament încă se observă macroglosia, o limbă mai bine dezvoltată și tegumentele încă icterice, însă starea generală a micului pacient și creșterea lui este foarte bună!

23-06-2023

#gravesdisease 🦋Ce înseamnă pentru un părinte hipertiroidismul? Cum îl recunoaște sau când trebuie dus copilul la medic? 🙌Copilul scade brusc în greutate mâncând chiar mai mult și având poftă de mâncare, dacă are palpitații, se simte agitat, îi tremură mâinile, are insomnii, nu doarme bine noaptea, are intoleranță la căldură, are un tranzit accelerat sau observați o mărire în volum a zonei anterioare a gâtului, lojei tiroidiene, sau poate observa el, prietenii sau părinții că ochii au un aspect proeminent, atunci este important să vizitați un endocrinolog pediatru.

22-06-2023

👨‍⚕️🦋Ce alimente trebuie să evităm după administrarea tratamentului cu Levotiroxină, Euthyrox sau Accu-thyrox?

21-06-2023

#gravesdisease 🙌Recent am primit un mesaj de la un părinte care urmărește activitatea mea pe Facebook și m-a rugat să vorbesc despre boala Graves. Întâmplarea face că în aceeași zi în care mi-a scris am avut două cazuri de copii diagnosticați la finalul anului trecut și aflați in tratament care au venit la reevaluare și care sunt foarte bine. 👉Rata generală de remisiune după 2 ani de tratament cu ATD la pacienții pediatrici cu Boala Graves este de 20-30%. Rata remisiunii crește odată cu durata mai lungă a tratamentului. Ratele de remisie de 24,%, 31 % și 43,7% sunt raportate după durate de tratament de 1,5–2,5, 2,5–5 și, respectiv, 5–6 ani. Un studiu cu o durată de tratament de 9 ani a raportat o rată de remisie de 75%. 🤔Care sunt factorii asociați cu o probabilitate îmbunătățită de remisie în urma tratamentului cu medicamente antitiroidiene? • Vârsta mai înaintată • Sex feminin • Etnie (caucaziană) • Dimensiune gușă mică • Dereglare biochimică ușoară la diagnostic • Titrul TRAB scăzut • Istoricul altor afecțiuni autoimune • Durata tratamentului cu antitiroidiene de sinteză

20-06-2023

🙌Congresul de Endocrinologie Pediatrică de la Timișoara unde am prezentat 4 lucrări importante împreună cu rezidenții mei. Mă preocupă mult să investesc timp și energie într-o nouă generație de medici profesioniști pentru un viitor mai bun al copiilor noștri. 👨‍⚕️

19-06-2023

🤩Postez periodic pentru voi și pe contul de Instagram, unde puteți urmări Reels înregistrate special la cererea mămicilor (și nu numai). Vă invit să aflați noutăți, sfaturi medicale despre Creșterea și Monitorizarea copilului, Hipotiroidism sau Hipertiroidism, Obezitatea copilului, Pubertate... și vor urma și alte subiecte importante de actualitate. Ne vedem pe @drbogdanpascu! 🙌😊

18-06-2023

#povestidincabinet ❓Ce a determinat apariția acestor vergeturi care o îngrijorează, dar o și deranjează foarte mult pe pacienta mea? 👉Creșterea în greutate cu aproximativ 20% în ultimul an apărută în contextul perioadei finale a pubertății. 👉Pubertatea este o etapă extrem de importantă în care putem face modificări ale stilului de viață, este perioada optimă de intervenție fiind însoțită de un salt în creșterea masei musculare, câștigul de masă osoasă și cu ajutor specializat și scăderea țesutului adipos. Trebuie să reținem că în timpul pubertății necesarul de calorii, proteine, fier, calciu, zinc și folați este crescut și trebuie asigurat în această perioadă critică de creștere rapidă. 🤸‍♂️Activitatea fizică în această perioadă unică din viața noastră este esențială și are beneficii multiple. De data aceasta am văzut în ochii Raisei o motivație care sigur va readuce un echilibru în viața ei! Vă țin la curent cu evoluția tinerei.

17-06-2023

🦋Ai omis să-i dai copilulului tratamentul pentru hipotiroidism? Ce e de făcut?

16-06-2023

#povestidincabinet 👧Recent a venit la cabinet o fată 16 ani prezentă pentru lipsa menstruației și pilozitate excesivă. 👉La examenul clinic am depistat pe lângă hirsutism, adică prezența pilozității pe zonele caracteristic bărbătești, și o voce îngroșată, o musculatură și o constituție bine dezvoltată, atletică, fără ca fata să facă un sport de performanță. 🌡️Analizele hormonale au confirmat un exces de hormoni androgeni, cu o valoare foarte ridicată -17OHP. 🤔Ce este Hiperplazia Andrenală forma non-clasică? Hiperplazia suprarenală congenitală non-clasică (NCCAH) poate duce la producerea de hormoni masculini în exces. Este de obicei o afecțiune ușoară și nu tot timpul necesită tratată. Hiperplazia suprarenală congenitală non-clasică (NCCAH) este o boală moștenită care afectează glandele suprarenale și este prezentă la naștere. Glandele suprarenale sunt glande mici în formă de rinichi care se așează deasupra rinichilor tăi. Ei produc hormoni precum cortizolul ca răspuns la stres, adolsteron, care reglează nivelul de sare și apă și inclusiv androgeni - hormonii sexuali masculini. 🙌În acest caz, după evaluarea și testarea genetică începem tratamentul.

15-06-2023

🔊Avem nevoie de dumneavoastră! 🙌Am creat un chestionar pe care îl puteți completa direct pentru a afla cât de aproape este copilul de dieta mediteraneană: 👉 https://endocrinologiepediatrica.ro/chestionar! 🌱Stilul mediteranean a fost votat ca stilul de viață cel mai sănătos în anul 2023. Vă rog să distribuiți acest chestionar mai departe pentru a putea trage niște concluzii asupra a ceea ce e de îmbunătățit la stilul de viață al copiilor noștri!

14-06-2023

🦋💊Vorbim astăzi despre Levotiroxină sau tratamentul pe care îl dăm copiilor cu Hipotiroidism. La ce oră administrăm, în ce interval, care sunt regulile?

13-06-2023

#povestidincabinet 🤔Ce aduce pubertatea, această etapă unică din viața noastră? 👉Pubertatea este o etapă favorabilă scăderii în greutate, copiii achiziționând masă musculară și osoasă importantă! Împreună cu optimizarea stilului de viață, această etapă în care organismul copilului experimentează modificări sub acțiunea descărcărilor hormonale, poate duce la transformarea radicală a structurii copilului. 👉Sigur că nu așteptăm pubertatea pentru a schimba stilul de viață și nu sperăm că ea va aduce aceste transforări, dar poate fi momentul optim în unele situații, așa cum a fost și în cazul lui Vlad! 🧑Puteți vedea ce spectaculos evoluează un copil care face activitate fizică și optimizează consumul de legume și fructe în timpul pubertății! Cât de frumos scade țesutul adipos și crește masa musculară! 🙌Este foarte important de reținut că această perioadă unică este și trecătoare și trebuie profitat la maxim de ea!

12-06-2023

#povestidincabinet 👉Deși nu avem foarte multe date despre infecția COVID, pacienții mei cu patologii autoimune experimentează acutizări ale acestora de fiecare dată când apare o nouă infectare cu SARS‑CoV‑2. 🧑Adelin suferă de Tiroidită Autoimună de ceva vreme și a trecut și prin 2 infecții COVID, una recent, în urmă cu 1 lună, care a determinat o creștere a volumului tiroidian cu 50%. Important: Evaluăm patologiile autoimune endocrine după infecția cu COVID.

11-06-2023

📱Care este legătura dintre obezitate și timpul petrecut pe dispozitivele mobile?👨‍⚕️

10-06-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️👧Eu și Eva suntem la început de drum și încercăm împreună să eliminăm tratamentul cu Levotiroxină pentru un hipotiroidism care sperăm că a fost tranzitor. 🦋Hipotiroidismul Evei a debutat la doar 4 luni, când a fost introdus și tratamentul de substituție, însă la o reevaluare acum, la șapte ani distanță am concluzionat că ar merita încercarea de a scoate tratamentul, tiroida ei fiind în limite normale ecografic și anticorpii antitiroidieni negativi. Sperăm să ne iasă planul 🙂 👉Starea de TSH ușor crescut (de exemplu, ≥6–20 mU/L) după 21 de zile de viață, cu concentrații de hormoni tiroidieni în limitele normale, este denumită sau descrisă ca hipertirotropinemie izolată (HTT) sau hipotiroidism subclinic (SCH). Termenul SCH este folosit mai frecvent după copilărie, când nivelurile periferice ale hormonilor tiroidieni sunt în limitele normale, dar TSH este ușor crescut.

09-06-2023

Am auzit întrebarea aceasta de multe ori la cabinet: “copilul meu nu mănâncă prea mult, de la ce se îngrașă?”. Eu vă cred…însă întrebarea este de fapt: “ce mănâncă?”🤔

08-06-2023

🦋👉Hipotiroidismul congenital prin absența tiroidei necesită tratament toată viața! ❓Fac această postare primind foarte multe întrebări pe aceasta temă cum ar fi: Va lua tratament toată viața? Cât de grav este? Va fi un copil normal? 👉Cu cât depistăm mai devreme și tratăm mai devreme, cu cât optimizăm mai bine tratamentul cu ajutorul medicului endocrinolog, cu atât ne apropiem de perfecțiune și de ceea ce eu consider normalitate și o viață normală. 👉Un copil care suferă de hipotiroidism congenital și care este în tratament optim este un copil ca oricare altul!

07-06-2023

👨‍⚕️Sfatul meu este să nu stoarceți fructele. De ce? Aflați în video-ul următor… 🍎🍐🍏

06-06-2023

Din seria quiz-urilor 👉Unde este nodulul ? 🙂 Uneori este dificil să observăm anumiți noduli tiroidieni, mai ales dacă aceștia au o ecostructură similară țesutului tiroidian înconjurător. 🤓Așa că, vă provoc...Copiați poza, încercuiți nodulul, după care puneți-o într-un comentariu, să vedem dacă l-ați găsit.

05-06-2023

#doctorulraspunde ‼️Atenție, important! Ce afecțiuni pot apărea ca și consecință a obezității copilului?

04-06-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️Cum poate schimba tratamentul cauzei curba de creștere? Venit pentru evaluarea unei staturi joase, micuțul meu pacient, Dominic, evoluează foarte bine odată cu depistarea bolii de fond și a tratamentului acesteia. 👉Care este patologia care determină și o statură joasă? Răspunsul este Boala Celiacă. Odată cu tratamentul am observat o evoluție favorabilă pe curba de creștere a înălțimii și a greutății, cu o recuperare constantă. 👉Venit la limita inferioară a normalului pe curbele de creștere ale înălțimii, în acest moment pacientul a recuperat peste 50% odată cu personalizarea dietei fără gluten.

03-06-2023

❓Când recomandăm o vizită la medicul endocrinolog pediatru? #doctorulraspunde

02-06-2023

❤️La mulți ani copiilor curajoși care luptă zi de zi pentru sănătatea lor și la mulți ani tuturor copiilor din lume. 🤗 Voi sunteți cei care ne motivează în fiecare zi să construim o lume mai bună și mai puternică.

01-06-2023

#povestidincabinet 🧬Cutis Laxa - este prima dată când vă vorbesc despre această afecțiune genetică. Cât de rară este? 450 de familii raportate in lume. Alexandru este un caz special! 👉Cutis Laxa este o tulburare genetică rară a pielii și a țesutului conjunctiv care afectează elasticitatea și fermitatea pielii. În mod normal, pielea are capacitatea de a se întinde și de a se contracta în mod natural, datorită prezenței unor fibre elastice în țesutul conjunctiv. În cazul cutis laxa, aceste fibre elastice sunt anormale sau insuficiente, ceea ce duce la o pierdere semnificativă a elasticității pielii. 👉Simptomele cutis laxa pot varia în severitate și pot afecta diferite părți ale corpului. În general, pielea afectată de cutis laxa este excesiv de lăsată, flască și pliabilă, iar persoanele afectate pot prezenta riduri excesive și aspect de îmbătrânire prematură a pielii. De asemenea, pot exista probleme asociate cu alte țesuturi conjunctive, cum ar fi ligamentele și vasele de sânge, ceea ce poate determina manifestări clinice variate. Cutis laxa 2B este o boală genetică rară și cronică care afectează țesuturile conjunctive ale corpului uman. Este o formă specifică a bolii cutis laxa, care este caracterizată prin piele excesiv de moale, elastică și încrețită. Cutis laxa 2B este cauzată de mutații genetice în gena PYCR1 (piruvat dehidrogenază lipoamidă) și este moștenită într-un mod autosomal recesiv. Simptomele caracteristice ainclud pielea excesiv de moale și încrețită, în special pe față și pe gât. Aceasta poate afecta și alte zone ale corpului, cum ar fi mâinile, picioarele și organele interne. Pacienții pot prezenta, de asemenea, hipotonie musculară (slăbiciune musculară), hipermobilitate articulară, retard mental și anormalități ale sistemului cardiovascular și respirator. Cutis laxa 2B poate fi diagnosticată prin examen clinic și analize genetice moleculare care detectează mutațiile genetice în gena PYCR1. Tratamentul pentru această boală este, în general, simptomatic și se concentrează pe gestionarea simptomelor individuale. Deoarece aceasta este o afecțiune cronică și progresivă, gestionarea așteptărilor și îngrijirea de lungă durată sunt esențiale.

31-05-2023

🙌👨‍⚕️Recent am pregătit un interviu pentru comunitatea DeMamici.ro unde am povestit mai pe îndelete despre obezitatea infantilă și pubertatea precoce. Astăzi răspund la întrebarea/întrebările: “când considerăm că un copil suferă de obezitate și cum evaluăm excesul ponderal? “

30-05-2023

#povestidincabinet 💪🦸‍♂️Acesta este eroul meu de astăzi! După 3 luni Alexandru a venit la mine fericit că nu mai sforăie, că doarme bine noaptea, că posibila apnee de somn a dispărut, că se mișcă mai bine, că nu mai obosește atât de repede, și că toată lumea îl felicită pentru scăderea în greutate. 👉În trei luni de zile acest copil în vârstă de doar 8 ani a reușit să scadă peste 8 kg și 4% din țesutul adipos! Abia aștept să ne revedem! 🥰Ce mă bucură și mă surprinde este maturitatea și seriozitatea cu care la 8 ani înțelege severitatea acestei boli numită obezitate și aplică tratamentul cu perseverență! Felicitări, astăzi ești eroul meu!

29-05-2023

💡”Tocmai am născut și iau tratament cu Levotiroxină ( Accu-Thyrox sau Euthyrox), pot alăpta?” Alăptarea este sigură în timp ce luați levotiroxină pentru a trata o tiroida hipoactivă (hipotiroidism), deoarece este secretată în cantități extrem de scăzute în laptele matern.

28-05-2023

💡Știați că hormonii tiroidieni joacă un rol în producerea laptelui matern? 🦋Astfel, dacă aveți o tulburare, o patologie tiroidiană, este important ca nivelul hormonilor tiroidieni să fie bine controlat după sarcină, la fel cum ați făcut și înainte și în timpul sarcinii, sau cum trebuie să faceți!

27-05-2023

#povestidincabinet 🙌Evaluați tabloul complet al micilor pacienți inclusiv făcând o anamneză amănunțită a părinților. 👧Micuța pacientă a venit în urmă cu câteva zile la mine pentru evaluarea funcției tiroidiene în contextul unei alopecii. 👐Mi-au atras atenția însă mâinile mamei și patologia asociată. Cum deja bine știți, vitiligo este o boală autoimună, iar prezența acesteia în istoricul copilului mă face să evaluez cel puțin anual fetița pentru patologii autoimune endocrine.

26-05-2023

#povestidincabinet 🤩Wow! Atât am putut spune când am văzut rezultatele lui Darius! 👉Darius a reușit în 8 luni să scadă cu 10% greutatea corporală, să-și mențină masa musculară și să scadă aproximativ 7% din țesutul adipos. 👉Venit inițial pentru greutate crescută și lipsa debutului pubertar, aceste modificări pozitive au condus la dezinhibarea axei hormonale sexuale și la un debut pubertar cu dublarea testiculelor în volum și un proces de transformare de la copil la adolescență in plină progresie. 👉Deși în multe cazuri obezitatea a fost asociată cu pubertate precoce, există mai ales în cazul băieților, o asociere pe care o întâlnesc frecvent între obezitate și un debut pubertar întârziat precum și o dezvoltare mai slabă a organelor genitale externe.

25-05-2023

Copilul sănătos are un echilibru în organism în ceea ce privește masa osoasă, țesutul gras, cantitatea de apă, țesutul muscular. Analizorul corporal ne ajută să privim în profunzime, dincolo de aparențe.

24-05-2023

#povestidincabinet 🧬Microdeleție 11q24 3q25. Subpondere. Hipostatură. 🧒Andrei este un băiat cu sindrom rar de microdeleție și se află sub supravegherea mea de peste 3 ani, perioadă în care i-am monitorizat constant creșterea în înălțime și greutate. 👉 Acum, odată cu intrarea în pubertate, a început să recupereze pe înălțime, pentru că din păcate sindromul nu ne-a permis introducerea unui tratament cu hormoni de creștere pentru augmentarea înălțimii. Andrei, ești curajos, mergem mai departe! 🤩

23-05-2023

🙌Săptămâna trecută am condus sesiunea de Tratament și Management a Obezității Copilului și Adolescentului. 🙏Sunt mândru că am reușit să reprezint România la nivel internațional în cadrul Congresului European pentru Obezitate de la Dublin.

22-05-2023

🙌Am elaborat acest ghid de administrare a tratamentului cu Levotiroxină la pacienții pediatrici pentru a încerca să răspund la cât mai multe întrebări și neclarități pe care părinții le au legate de: - administrarea tratamentului - intervalele orare - alimente care pot interfera cu tratamentul - suplimentarea în anumite situații - readministrarea tratamentului 😊 Linkul ghidului în comentarii.

21-05-2023

👨‍⚕️#povestidincabinet - Ce se poate ascunde în spatele unui puls crescut, în spatele unei tahicardii? 👉Am întâlnit zilele acestea o pacientă în vârstă de 14 ani cu puls 120-130 bătăi pe minut, scădere în greutate, insomnie, nervozitate, astenie fizică, oboseală musculară, tremur al extremităților, intoleranță la căldură, transpirații și tegumente umede . 👧Toate acestea s-au regăsit în tabloul clinic al adolescentei, pe care ea nu le-a transmis părinților. Căutând în analizele mai vechi am regăsit o funcție tiroidiană din care reiese un hipertiroidism posibil debutat cu ceva timp în urmă. 👉Pacienta a început apoi să descrie că aceste stări au început chiar în urmă cu aproximativ doi ani, dar nu le-a împărtășit. La examenul imagistic am descoperit o tiroidă ușor mărită ca volum și cu mai mulți noduli intens vascularizați. Rămâne să investigăm cauza acestui hipertiroidism, însă până atunci pacienta este sub tratament. Pubertatea este o perioadă plină de provocări, de aceea vă recomand să comunicați cât mai mult cu adolescentul dumneavoastră.

20-05-2023

#povestidincabinet - Aud mereu că ”obezitatea este genetică". 👉Ghidul Societății de Endocrinologie Pediatrică recomandă testarea genetică la copiii cu obezitate extremă, cu debut precoce înainte de vârsta de 5 ani, cu hiperfagie și/sau antecedente familiale de obezitate extremă. CE presupune testarea genetică? Pacienții care prezintă caracteristicile descrise mai jos ar trebui să fie supuși secvențierii de generație următoare (NGS) a genelor postulate a fi implicate în fenotipul clinic. 👉Un număr mic de forme monogenice confirmate de obezitate au fost identificate prin studii genetice moleculare 👉Identificarea deficienței înnăscute a leptinei hormonului de sațietate derivat în principal din adipocite la copiii extrem de obezi din familii consanguine a deschis calea către prima terapie farmacologică pentru obezitate bazată pe o descoperire genetică moleculară 👉Panoul de obezitate monogenică include afecțiuni sindromice precum Sindromul Bardet-Biedl, Sindromul Cohen și Sindromul Alström, unde obezitatea este o caracteristică a tulburărilor complexe de dezvoltare. 👉Este important să se examineze cea mai optimă aplicare a NGS în diagnosticul tulburărilor genetice. Panourile genetice sunt considerate teste cu un singur nivel, deoarece implică costuri scăzute, au un timp de răspuns rapid și o rată scăzută de descoperiri nespecifice. 👉Deși este favorizat din cauza accesibilității și rezultatelor mai rapide, în special panourile genetice ratează aproximativ 10% de mutații care pot fi detectate prin secvențierea întregului exom (WES) care oferă o acoperire superioară. CÂND recomand eu o testare genetică? 👉Atunci când am un grad înalt de suspiciune și acopăr criteriile de mai sus, cum este și cazul acestui băiețel de doar 11 luni cu o greutate de peste 14 kg, născut cu greutate mai mult decât normală la termen.

19-05-2023

#povestidincabinet 👅Limba fisurată (limba scrotală, lingua plicata) este o variantă normală comună a suprafeței limbii, care apare mai mult la băieți/bărbați și are o prevalență raportată de 10% până la 20% din populația generală, iar incidența crește izbitor odată cu vârsta. 👉Cauza nu este cunoscută, dar se observă o grupare familială și se presupune că are o componentă ereditară poligenică sau autosomal dominantă. 👉Afecțiunea poate fi asociată cu proteze dentare amovibile, limbă geografică, anemie pernicioasă, sindrom Sjögren, psoriazis, acromegalie, macroglosie, sindrom oral-facial-digital tip I, Sindrom Pierre Robin, Sindrom Down și Sindrom Melkersson Rosenthal. 👨‍⚕️Această problemă este de obicei asimptomatică, dar dacă fisurile sunt adânci, alimentele se pot bloca în ele, ducând la inflamarea limbii, senzația de arsură și halitoză.

18-05-2023

🙌Congresul European despre Obezitate cu numărul 30 are loc anul acesta la Dublin!

17-05-2023

✈️ În drum spre Dublin, unde voi participa la Congresul European pentru studiul Obezității! 🤩 Voi prezenta aplicația ENDOCRINOLOGIE PEDIATRICĂ la nivel internațional și ce am reușit să facem în ultimul an cu ajutorul ei.

16-05-2023

Ei sunt o parte din copiii minunați care mă vizitează la cabinet. Contează mult pentru ei să fie primiți într-un mediu prietenos și colorat pentru a nu se speria de ”mersul la doctor”. 🥰

15-05-2023

🌞Ce analiză trebuie să cereți pentru evaluarea nivelului de vitamina D al copilului? 👉Pentru că am văzut și erori în practica medicală, fac această postare pentru a vă ajuta să dozați corect nivelul de vitamina D din sângele copilului dumneavoastră! Ceea ce trebuie să evaluăm este nivelul de 25 hidroxivitamina D! Cu un timp de înjumătăţire prelungit (2-3 săptămâni), constituie principalul rezervor circulant şi cel mai bun indicator al statusului global al vitaminei D. Peste 95% din 25-OH vitamina D dozabilă în ser este reprezentată de 25-OH vitamina D3.

14-05-2023

#povestidincabinet 🦋Am avut recent la evaluare un băiat cu hipotiroidism congenital și o evoluție foarte bună din punct de vedere clinic, pe curbele de creștere, dar și neurologice. El însă a venit pentru că de ceva vreme acuză tulburări de deglutiție. După o evaluare clinică și o ecografie tiroidiană care a infirmat prezența țesutului tiroidian la nivelul lojii tiroidiene am decis să efectuez o examinare locală, la nivelul bucal. 👅Surpriza a fost să identificăm o tiroidă linguală, astfel țesutul tiroidian situat la baza limbii determină cel mai probabil această senzație de dificultate la înghițit.

13-05-2023

#povestidincabinet 🤔Care credeți că este legătura între cei doi copii, și ce credeți că face diferența de masă de țesut adipos? 👉Băieții sunt frați gemeni, însă diferența foarte mare între procentul de țesut adipos vizibil ușor la nivel abdominal este dat de prezența sau absența activității fizice din viața lor. Este foarte ușor de intuit care este fratele care face activitate fizică regulată, care practică Kempo de 3-4 ori pe săptămână, și care este fratele greu de mobilizat din fața dispozitivelor mobile. ‼️Mesaj: Combateți sedentarismul din viața copiilor dumneavoastră!

12-05-2023

#povestidincabinet ❓Cât de important este examenul clinic? Ce se poate ascunde în spatele unui “gât” proeminent? 👉Am avut zilele trecute un consult interdisciplinar la o fată cu anemie importantă venită pentru evaluarea ciclului menstrual. 🦋De la intrarea pe ușă am observat o lojă anterioară a gâtului proeminentă, bombată, și după ce am făcut o anamneză amănunțită, a urmat o ecografie care m-a ajutat să depistez o tiroidă mărită de volum, cu aspect sugestiv de tiroidită autoimună. 👨‍⚕️Am început investigațiile pentru a vedea dacă există corelații între aspectul tiroidian și funcția tiroidiană, nivelul hormonilor tiroidieni precum și cel al anticorpilor tiroidieni. Vă țin la curent!

11-05-2023

👉Am primit o întrebare foarte interesantă: ”Cum pot să influențeze machiajul și produsele cosmetice creșterea și sănătatea copiilor?” Legat de produsele de machiaj, în ultimii ani varietatea și consumul de produse cosmetice și de îngrijire personală a crescut foarte mult și în rândul copiilor și adolescenților. Deși efectele adverse pe termen lung la doze chiar mici nu sunt foarte bine studiate, există substanțe chimice utilizate în producerea lor și cu proprietăți dovedite de imitare a hormonilor sau de disruptori endocrini. Printre aceste substanțe chimice din cosmetice care perturbă sistemul endocrin (EDC) parabenii, benzofenonele, bisfenolii și ftalații sunt cele mai răspândite. 👉Disruptorii endocrini sau perturbatorii endocrini sunt substanțe care pot imita hormonii sau pot perturba sistemul hormonal și secreția de hormoni ai copilului. 👨‍⚕️Recomandarea mea este să limităm cât mai mult expunerea copiilor la astfel de substanțe care se găsesc inclusiv in produsele de machiaj.

10-05-2023

#povestidincabinet ‼️Obezitatea lasă urme importante! Nu lăsați această boală să pună stăpânire pe copilul dumneavoastră! Nu trebuie să ne dăm bătuți dacă după o primă încercare de modificare a stilului de viață și echilibrare a greutății nu reușim! 👨‍⚕️Poate dura ani până să putem trata cu adevărat obezitatea! Tratamentul însă trebuie să fie unul cronic și cu rezultate pe termen lung! Ghidul pentru părinți poate constitui un prim pas și o cărămidă importantă în temelia unui stil de viață sănătos! https://endocrinologiepediatrica.ro/ghidul-parintilor-pentru-preventiaobezitatii/a39

09-05-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️Putem să prelungim durata de viață a cartilajelor de creștere? 👉În anumite situații, când statura joasă produce un impact psihologic important, iar copilul nu se încadrează în criteriile de tratament cu hormoni de creștere, putem încerca augmentarea înălțimii prin alte mijloace de încetinire a maturării cartilajelor de creștere. 👉În copilărie, placa de creștere se maturizează, lățimea sa totală scade și în cele din urmă dispare la sfârșitul pubertății cu înlocuirea completă cu os când încetează creșterea longitudinală. 👉În cazul acestui băiat de 15 ani și jumătate am reușit să obținem o progresie minimă a vârstei osoase în ultimul an cu o viteză de creștere semnificativă de aproximativ 6 cm. Imaginea ilustrează radiografia de pumn inițială și la un an distanță. Vedeți vreo diferență?

08-05-2023

#povestidincabinet din seria “cântarelor” și rezultatelor pozitive de săptămâna trecută: doi copii care au reușit o scădere importantă în greutate. 🥳 👉Ce înseamnă important pentru mine? O scădere în 3 luni cu aproximativ 5% a masei corporale. 👨‍⚕️Pentru că primesc de foarte multe ori mesaje în care apare cuvântul ”DOAR”, vreau să subliniez că în lupta cu această boală cronică nu există “scădere doar”. 👉Nu există cuvântul ”DOAR” în momentul în care copilul scade în greutate și depune eforturi susținute pentru acest lucru! Orice victorie, care pare cât de mică, este o victorie!

07-05-2023

👨‍⚕️🤔Există alimente care pot influența absorbția Levotiroxinei? 👉Răspunsul este DA și trebuie evitate în apropierea administrării tratamentului cu Euthyrox sau Accu-Thyrox. Factori care afectează absorbția levotiroxinei: - alimente (fibre, struguri, soia, cafea) - alimente bogate în calciu, inclusiv lapte de vacă, iaurt, brânzeturi (ricotta, cottage, cheddar), înghețată și iaurt înghețat Regula se aplică și pentru laptele vegetal, cum ar fi cel din migdale, soia și orez, care este îmbogățit cu calciu. - medicamente (inhibitori ai pompei de protoni, antiacide, blocante H2) - fenitoina, carbamazepina, fenobarbitalul și rifampicina pot crește dizolvarea efectului levotiroxinei Pe lângă aceasta, o infecție pe sfera digestivă cu adenovirus, sau un Rotavirus pot determina scăderea absorbției la nivel intestinal și necesită o ajustare a dozei pe o perioadă limitată de timp.

06-05-2023

#povestidincabinet 🤔👨‍⚕️Este necesară evaluarea endocrinologică a unui adolescent la care se depistează vitiligo? ❗️Răspunsul este: DA! 👉Această afecțiune dermatologică se poate asocia cu patologii endocrinologice autoimune si nu numai, având un vârf mai ales în timpul pubertății. 👉Concluzia este că dacă depistăm o afecțiune dermatologică de tip psoriazis sau vitiligo sunt necesare evaluarea endocrinologică și un screening autoimun, cel puțin anual. 👉În cazul pacientului meu am depistat o tiroidită autoimună care pentru moment se menține cu funcție tiroidiană normală, însă având în vedere zona pubertară în care ne aflăm vom face o monitorizare mai îndeaproape.

05-05-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️Hipostatura are un puternic impact emoțional asupra copilului. Nu lăsați timpul să treacă și nu așteptați saltul de creștere mult dorit din pubertate pentru că uneori poate fi prea târziu. 👉Fac această postare pentru că în ultima săptămână am avut foarte mulți copii cu statură joasă. Mă bucură că au ajuns la timp pentru evaluare, și mai ales pentru că de cele mai multe ori inițiativa pentru consultul endocrinologic a fost făcută de părinți și nu de medicul curant pediatru sau de familie. Am avut surpriza să aud că o creștere de 3 cm pe an este una normală! ❗️FALS! O viteză de creștere sub 5 cm pe an la vârste de peste patru ani necesită o evaluare endocrinologică. Postez și un tabel cu viteza de creștere medie normală repartizată pe vârste. ‼️👉Folosiți calculatorul special dezvoltat pentru a calcula viteza de creștere a copilului dumneavoastră periodic: https://endocrinologiepediatrica.ro/viteza-de-crestere

04-05-2023

🤔“Ar trebui să opresc administrarea de Vitamina D copilului înainte de testarea nivelului de vitamina D din sânge?” 👨‍⚕️Nu există un răspuns corect sau greșit la aceasta întrebare! Dacă administrați în prezent un supliment cu vitamina D și doriți să verificați impactul rutinei asupra nivelului de Vitamina D, atunci testul se face FĂRĂ oprirea administrării! 👉 Cu toate acestea, dacă doriți să descoperiți nivelurile de vitamina D „de bază” (numai dieta și stilul de viață), atunci vă recomand o perioadă de „spălare” de 4-6 săptămâni, deoarece aceasta intervlul de timp in care 25(OH)D (vitamina D) rămâne în organism. În general, este recomandat să continuați să luați suplimentele și medicamentele obișnuite, chiar și până la o recoltare de sânge. Cu toate acestea, în dimineața testului, cea mai bună practică este să beți numai apă înainte de a vă lua proba de sânge.

03-05-2023

#povestidincabinet Unul dintre pacienții mei cu Hiperplazie Adrenală Congenitală s-a făcut mare și după ani de zile în care a plâns la examinare este prima oară când facem și poze împreună ☺️. Ce este această afecțiune? Forma severă (clasică) de hiperplazie congenitală suprarenală este o urgență medicală și se descoperă în perioada neonatală, când pot apărea următoarele probleme: 👉 scăderea producției de cortizol, un hormon care ajută la reglarea tensiunii arteriale, a metabolismului și adaptarea la stres 👉 scăderea producției de aldosteron cu scăderea tensiunii arteriale, a sodiului și valori ridicate ale potasiului 👉 producția in exces a hormonilor sexuali masculini (androgeni - cum ar fi testosteronul). Acest lucru poate duce la o înălțime redusă, pubertate precoce la băieți, dezvoltarea anormală a organelor genitale la fete și acnee severă Copiii cu HAC clasică pot dezvolta o „criză suprarenală” care produce simptome, inclusiv: -Vărsături -Deshidratare severă -Tensiune arterială scăzută -Șoc care pune viața în pericol Pacienții cu Hiperplazie Adrenală Congenitală necesită o evaluare constantă a unui medic endocrinolog pediatru cu expertiză în această patologie. 🙌Forma clasică este amenințătoare de viață, însoțită de pierdere de sare și trebuie cât mai rapid evaluată și tratată de medicul endocrinolog pediatru.

02-05-2023

👉Părinții au o nouă temă asupra căreia trebuie să-și păstreze atenția. Apar tot mai mulți pacienți pediatrici cu probleme de creștere, iar acest fapt se poate datora unor afecțiuni medicale sau genetice. 🙌Din fericire, astăzi medicina românească este aliniată cu cele din țările cu sisteme de sănătate evoluate și diagnosticarea și tratarea pot fi realizate cu ușurință, la momentul potrivit.

01-05-2023

👨‍⚕️Care este aportul zilnic necesar de Vitamina D3 pentru a asigura un nivel în limitele normalului? Aportul alimentar recomandat de vitamina D pentru pacienții cu risc de deficiență de vitamina D este următorul : 🌞La sugari și copii cu vârsta de până la 1 an - cel puțin 400 UI/zi pentru a maximiza sănătatea oaselor 🌞La copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 1 și 18 ani - cel puțin 600 UI/zi pentru a maximiza sănătatea oaselor 🌞La adulții cu vârsta între 19 și 50 de ani, cel puțin 600 UI/zi pentru a maximiza sănătatea oaselor și a funcției musculare 🌞Creșterea constantă a nivelului seric de 25(OH)D peste 30 ng/ml poate necesita un aport de vitamina D de cel puțin 1000 UI/zi 🙌În prezent, sunt studii contradictorii care demonstrează că nivelurile recomandate de aport de vitamina D pot oferi toate beneficiile potențiale pentru sănătatea non-scheletică asociate cu vitamina D.

30-04-2023

🙌Vă invit să accesați și pagina mea de Instagram @drbogdanpascu, unde veți găsi niște video-uri recente în exclusivitate create despre Hipostatură în cadrul unui interviu pentru Evenimentul Zilei. Vă aștept și acolo! 😊

29-04-2023

#povestidincabinet 🤔Pot antihistaminicele folosite frecvent în alergii să ducă la ginecomastie? 👉Aceasta este povestea unui băiețel de șase ani care pe o perioadă de câteva luni a luat constant antihistaminice, medicație folosită frecvent pentru rinite alergice și urticarie. El s-a prezentat la medic pentru apariția unei ginecomastii, cu creșterea sânilor la băieți cu debut recent, de aproximativ 2 săptămâni! 🙌Sigur că avem foarte multe analize și investigații de făcut pentru că ginecomastia determinată de antihistaminice la un băiețel cu o vârstă așa mică este un diagnostic de excludere. ❗️Răspunsul la întrebare este că DA, este posibil ca folosirea constantă pe o perioadă îndelungată a antihistaminicelor să determine apariția ginecomastiei.

28-04-2023

#povestidincabinet 📱Așa cum v-am obișnuit în ultima perioadă, am început să fac o evaluare a timpului petrecut de către pacienții mei pe dispozitivele mobile și identific o asociere clară între numărul de ore petrecute pe dispozitivele mobile și gradul obezității. 😳De fiecare dată când cred că am găsit maximul, vine un alt copil care doboară recordul. ❗️❗️❗️11 ore pe zi petrecute pe dispozitivul mobil... jumătate din viață. Captivi în această lume digitală copiii uită de activitate fizică, somn sau o nutriție echilibrată. Este timpul sa luați măsuri!

27-04-2023

🤔”Ar trebui să opresc administrarea de Vitamina D copilului înainte de testarea nivelului din sânge?”🌞 Nu există un răspuns corect sau greșit la această întrebare! Dacă administrați în prezent un supliment cu vitamina D și doriți să verificați impactul rutinei asupra nivelului de Vitamina D, atunci testul se face FĂRĂ oprirea administrării! 👉Cu toate acestea, dacă doriți să descoperiți nivelurile de vitamina D „de bază” (numai din dietă și stilul de viață), atunci vă recomand o perioadă de „spălare” de 4-6 săptămâni, deoarece aceasta intervalul de timp în care 25(OH)D (vitamina D) rămâne în organism. 👉În general, este recomandat să continuați să luați suplimentele și medicamentele obișnuite, chiar și până la o recoltare de sânge. Cu toate acestea, în dimineața testului, cea mai bună practică este să beți numai apă înainte de a vă lua proba de sânge.

26-04-2023

#povestidincabinet O mamă a venit săptămâna trecută foarte îngrijorată! ”Îmi suspectez băiatul de 13 ani de pubertate întârziată. Ce pot face? Obezitatea poate fi cauza?” Poate scăderea în greutate să dezinhibe axa hormonală și să declanșeze pubertatea? 👉 În primul rând trebuie să clarific că pubertatea întârziată la băieți reprezintă absența creșterii în volum a testiculelor și progresia în pubertate după vârsta de 14 ani. Vreau să clarific această definiție pentru că am întâlnit în ultimul timp destul de multe cazuri la băieți clasificate ca pubertate întârziată la vârstele de 12-13 ani. 👉Obezitatea poate conduce la o întârziere a debutului pubertar și din multitudinea de cazuri clinice și experiența bogată în această patologie pot spune clar că scăderea în greutate poate declanșa și favoriza progresia în pubertate la fel cum este și cazul lui Ioan care după scăderea in greutate a venit cu o triplare a volumului testicular în doar 8 luni!

25-04-2023

❗️Aproape 30% dintre copiii din România care suferă de Obezitate se pot încadra la chirurgie bariatrică? 🙌Ca urmare a ultimului ghid al Asociației Americane de Pediatrie care recomandă copiilor peste 13 ani încadați la diagnosticul de Obezitate Severă o evaluare și o posibilă chirurgie bariatrică, am extras incidența obezității severe sau clasificată ca severă din România care are în acest moment o recomandare de tratament medicamentos sau chirurgie bariatrică. 👉Am extras numărul copiilor suferind de Obezitate severă din România conform calculatorului de pe pagina mea: - 5,86 % din totalul de înregistrări (peste 100.000 de copii evaluați) au peste 120% din percentila 95 adică obezitate severă de gradul II - 29,09% din cei cu obezitate au obezitate severă - un număr foarte îngrijorător Dintre copiii cu obezitate severă de gradul II, 4,45% au sub 6 ani, 7,46% au între 6 și 12 ani, iar 6,08% peste 13 ani. - 1,92 % din totalul de înregistrări au peste 140% din percentila 95 - obezitate severă de gradul III (ultima scală a obezității) - 9,56% din cei cu obezitate au obezitate de gradul III Dintre copiii cu obezitate severă de gradul III, 1,66% au sub 6 ani, 2,26% au între 6 și 12 ani, iar 1,86% au peste 13 ani. 🙌Partea pozitivă este că zilnic există copii care cu ajutor, reușesc să învingă această boală!

24-04-2023

🌞Este nevoie să asigurăm substituția cu vitamina D și în timpul verii? 🙌Întâlnesc această întrebare destul de frecvent și întâlnesc părinți care nu asigură suplimentarea cu vitamina D3 decât în lunile cu R.* *Lunile cu R sunt ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie și decembrie. ❗️Așadar, răspunsul meu este: DA! Trebuie să administrăm vitamina D3 copiilor și în timpul verii deoarece noi ca părinți grijulii suntem atenți la expunerea solară și protejăm copilul cu cremă solară. 👉Noi nu expunem copiii la soare complet între orele 10 și 15 când apare cea mai mare producție de Vitamina D și de aceea avem nevoie să venim cu supliment.

23-04-2023

🙌Ne pregătim de o perioadă bogată în congrese naționale, internaționale și împreună cu echipa mea ne dorim să reprezentăm România cât mai bine. 😎Ne vom ridica cel mai sigur la standardele medicale europene!

22-04-2023

#povestidincabinet 🥰Din colecția ”copiii demonstrează că pot” îl prezint astăzi pe Ioan care a reușit în 8 luni să învingă obezitatea, să scadă aproximativ 11 kg și peste 15% din țesutul adipos. 👉Ioan a reușit prin multă determinare, un stil de viață sănătos bazat pe o dietă echilibrată, activitate fizică zilnică și somn și mai ales cu sprijinul familiei. 🥳Felicitări Ioan! Ești un exemplu pentru noi toți!

21-04-2023

🙏Am încă o serie de mulțumiri pentru dumneavoastră! 🙌Vă mulțumesc celor peste 99.999 de părinți care ați folosit calculatorul pentru monitorizarea copiilor de pe pagina pe care am creat-o și pe care o dezvolt constant 👉 https://www.endocrinologiepediatrica.ro/#calculatoare. 🙏Sigur că nu ne oprim aici și vă încurajez să vă sfătuiți și prietenii să folosească aplicațiile pentru copiii lor, deoarece au fost create special pentru aceștia. Așa cum promiteam la începutul proiectului, avem o imagine mult mai clară în acest moment despre incidența obezității în România! Din peste 100.000 de copii înregistrați, 14% sunt supraponderali și 20% sunt obezi. 😳 Această realitate(tristă) se poate vedea și în graficele pe care le-am scos astăzi din rapoarte.

20-04-2023

🙌Am astăzi 5 mesaje foarte importante pentru dumneavoastră: 1️⃣ Administrați bebelușilor constant vitamina D de la naștere. 2️⃣ Nu opriți vitamina D decât la sfatul medicului specialist. 3️⃣ Ca mame care alăptează asigurați-vă un nivel optim de vitamina D. 4️⃣ Copiii au o nevoie continuă de substituție cu vitamina D pentru menținerea unui nivel corect în organism. 5️⃣ Măsurați nivelul vitaminei D cel puțin cu ocazia analizelor anuale sau cu orice ocazie de recoltare. 👉Fac această postare pentru că în ultimele săptămâni am avut doi bebeluși care au ajuns în Compartimentul de primiri Urgențe cu Hipocalcemie severă (valoare Calciu Total sub 7.5 mg/dl), crize tetanie (contractură severă) și care aveau un nivel de vitamina D sub limita de detecție, la fel ca și mamele lor.

19-04-2023

🙌🥳 După doar 1 an, numărul părinților interesați de problemele endocrine pediatrice s-a dublat. Mă bucur că sunteți alături de mine, vă mulțumesc și continuăm să îi ajutăm pe cât mai mulți copii să ducă o viață normală și sănătoasă. 👉Pe lângă pagina de Facebook, lucrăm constant și la calculatoarele noastre de pe www.endocrinologiepediatrica.ro pentru a-i ajuta pe părinți să monitorizeze evoluția creșterii copiilor și adolescenților lor.

18-04-2023

Câteva imagini de la Zilele Medicale Sibiene. Sunt recunoscător că am avut ocazia să particip la un eveniment de o asemenea amploare. Mulțumesc tuturor invitaților și participanților, ne vedem la ediția următoare. 🙏😊

17-04-2023

Hristos a înviat și Sărbători vesele tuturor, copii mici și mari! 😊

16-04-2023

🍭Mici trucuri de Paște ca să mâncăm mai puțin dulce, valabil și pentru noi și mai ales pentru copii. 👉vorbim cu rudele care vin in vizită să nu aducă dulciuri, sau să aducă mai puține 👉alegem ouă de ciocolată sau iepurași mai mici, 10, 15 grame👉tăiem cozonacul sau pasca în felii mai subțiri și în mai multe bucăți 👉gătim dulciurile cu jumătate din cantitatea de zahăr - pasca, prăjiturile, gogoșile, etc. 👉pregătim masa de Paște bogată în foarte multe legume și verdețuri de sezon Dragi părinți, consumul de zahăr la copii este ca o cutie a Pandorei. Cu cât o deschidem mai des, cu atât copiilor le va fi din ce în ce mai greu să se oprească din mâncat dulce. Necesarul zilnic de zahăr pentru un copil mai mare de 2 ani este de 25 grame. Asta poate însemna 2, 3 porții de fructe, sau un singur ou de ciocolată de dimensiuni medii care poate avea între 25-55 grame de zahăr. Haideți să încercăm să dozăm mai bine dulcele zilele acestea! 😊

15-04-2023

Mâine, 15 Aprilie, de la ora 17.30 mă puteți urmări pe Digi24 la emisiunea Tinerețe fără bătrânețe. De abia aștept să descoperiți ce am filmat pentru voi. 😊

14-04-2023

#povestidincabinet 🧐Creștere 17 kg rebound în urma unei diete restrictive bazată pe shake-uri care adusese inițial o scădere importantă: 10kg - însă rapid și restrictiv! 👉Aș vrea să vă arăt cât de importantă este activitatea fizică și angrenarea în alte activități ale copilului. 🟢Cu verde: copilul a fost angrenat în activități școlare și extrașcolare în cadrul Săptămânii Altfel. 🔴Cu roșu: peste 8 ore de captivitate în dispozitivele mobile. 👉Concluzia este că dietele restrictive cu scăderi masive și rapide în greutate nu sunt soluția în cazul unui copil, deoarece mecanismele de contrareglare acționează agresiv la pierderea în greutate și de foarte multe ori acestea reușesc să întoarcă situația și să treacă peste ambiția copilului. 🙏Este foarte important angrenarea copilului în activități constante pentru a evita “captivitatea” din lumea digitală și sedentarismul.

13-04-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️Acesta este un caz de chist de canal tireoglos. 👉Chisturile ductului tireoglos sunt cele mai frecvente anomalii cervicale congenitale, cu o prevalență de 7% din populație. Ele se pot forma oriunde de-a lungul rutei de migrare a tiroidei de la baza limbii la gâtul inferior. Ele se prezintă adesea ca și chisturi ale gâtului pe linia mediană și sunt strâns asociate cu osul hioid. 👉Chisturile ductului tireoglos pot afecta copiii și adulții, dar majoritatea se descoperă la copiii de 10 ani și mai mici. Aceste chisturi sunt aproape întotdeauna benigne și mai puțin de 1% din toate chisturile ductului tireoglos devin canceroase. 👨‍⚕️Adulții sunt mai susceptibili decât copiii în a dezvolta neoplasm. 👉Chisturile ductului tireoglos sunt tratate chirurgical și odată îndepărtate, majoritatea nu mai reapar. 👧Fetița de 15 ani a venit la consult pentru evaluare unei mase apărute în zona gâtului. Ecografic am identificat o formațiune sugestivă pentru chist tireoglos. Pasul următor este să mergem către chirurgie.

12-04-2023

#povestidincabinet 🙌Cam așa arată ecografic pubertatea! 👉Am avut destul de multe cazuri de pubertate precoce săptămâna trecută și de aceea revin cu o postare de conștientizare. 👧Dacă observați că sânii fetiței dumneavoastră care nu a împlinit încă vârsta de 8 ani încep să crească în dimensiuni, adresați-vă medicului pediatru sau de familie, care va decide un consult de specialitate. 👉Dacă aveți neclarități sau îndoieli, mergeți mai departe direct către o evaluare de specialitate la medicul endocrinolog pediatru.

11-04-2023

#povestidincabinet 🤩Începem săptămâna cu vești minunate, alături de un copil care a reușit și care a demonstrat că se poate! Pozele ”înainte” și ”după” vorbesc de la sine. 🥰Foarte mulți copii cu care lucrez reușesc să-și modifice stilul de viață. Ei revin la un echilibru care duce natural la o scădere treptată în greutate și mai ales, cel mai important, sustenabilă.

10-04-2023

#povestidincabinet 🦋Știați că există o a treia formă de boală tiroidiană autoimună? 👉Tiroidita atrofică este mult mai puțin cunoscută decât tiroidita autoimună Hashimoto sau boala Graves. 🤔Poate să dispară tiroida în timp? Ecografia din imagine este a Ionelei care a venit în urmă cu ceva timp la mine pentru a trata un hipotiroidism marcant, fără să avem un diagnostic anterior. 👉Deși am confirmat diagnosticul de hipotiroidism sever, ecografia la acel moment mi-a atras atenția, depistând o tiroidă foarte mică și neomogenă, ca un rest tiroidian. Anticorpii anti peroxidază (ATPO) erau pozitivi, cu valori foarte mari și de aceea am pus diagnosticul de tiroidită. 🦋Tiroidita atrofică poate coexista cu boala Hashimoto și poate apărea la persoanele cu boala Graves. 👉Tiroidita atrofică este o formă extremă de hipotiroidism primar în care glanda tiroidă este sever atrofiată (mică, micșorată) de atacul anticorpilor.

09-04-2023

🙌Vreți să aflați mai multe despre sindromul Prader Willi? 👉Sindromul Prader-Willi (PWS) este o tulburare genetică multisistemică ce se caracterizează prin letargie, tonus muscular diminuat (hipotonie), o sucție slabă, dificultăți de hrănire, o creștere în greutate slabă și alte deficiențe hormonale. 👉În copilărie, caracteristicile acestei tulburări includ statura joasă, organe genitale mici și un apetit excesiv. Copiii afectați nu se simt mulțumiți după ce au terminat o masă (nu au senzația de sațietate). Fără intervenție, supraalimentarea poate duce la apariția obezității care le pune viața în pericol, iar compulsia alimentară necesită supraveghere constantă. 👉Persoanele cu obezitate severă pot avea un risc crescut de insuficiență cardiacă, apnee în somn, diabet, probleme respiratorii și alte afecțiuni grave care pot aduce complicații care pun viața în pericol. Toți indivizii cu PWS sunt afectați cognitiv, de la inteligență normală scăzută cu dificultăți de învățare până la dizabilități intelectuale ușoare până la moderate. Problemele de comportament sunt frecvente și pot include crize de furie, comportament obsesiv/compulsiv și dermatilomania, iar etapele motorii și dezvoltarea limbajului sunt întârziate. 🧬Sindromul Prader Willi apare atunci când genele dintr-o anumită regiune a cromozomului 15 nu sunt prezente sau nu funcționează.

08-04-2023

#povestidincabinet 🧒Antonio a venit pentru statură joasă, iar după o evaluare genetică și teste de stimulare pentru hormonul de creștere, cel mai probabil vom începe tratamentul. 👉La aproape 13 ani, Antonio are doar 129 cm și un istoric încărcat de operații pentru tetralogia Fallot cu care s-a născut. 👉Tetralogia Fallot reprezintă o malformație cardiacă congenitală care determină scăderea oxigenării sângelui și apariția cianozei tegumentare la nou născut. Forma clasică a TF cuprinde următoarele malformații cardiace: - Defect de sept ventricular cu existența unei comunicări între ventriculul stang și cel drept - Reducerea căii de ejecție a pulmonarei prin afectarea valvei pulmonare și a arterei pulmonare - Implantarea aortei spre ventricului drept în zona corespunzătoare defectului septal interventricular (aorta își are originea în mod fiziologic la nivelul ventriculul stâng) - Hipertrofie ventriculară dreaptă (îngroșarea ventriculului drept) 👉Avem de a face cu o hipotrofie staturo-ponderală reală în acest caz și suntem în faza inițială a investigațiilor și vă țin la curent. 🙌Important este ca mama băiatului a trecut peste recomandările de temporizare și a venit la evaluare.

07-04-2023

😉Suntem aici și colaborăm foarte bine! Iată un pacient foarte cooperant și drăguț. 🙂 Vă sfătuiesc, dragi părinți, să povestiți puțin cu copilul despre vizita la medic, despre faptul că o ecografie nu este ”bau-bau” și că doctorul este un prieten care îl poate ajuta să se simtă mai bine. 🙌Vă aștept cu drag la cabinet!

06-04-2023

#povestidincabinet 🙌În urmă cu exact un an am început împreună cu Cosmin lupta pentru o viață sănătoasă și tratamentul pentru combaterea obezității. 👉Nu consider că există un punct în care ne-am vindecat definitiv de obezitate. După atâția ani de experiență nu cred că există acel punct, dar este sigur că tot ceea ce facem pentru a combate și trata această boală ne ajută pe tot parcursul vieții. Lupta continuă zi de zi. 🥳Îl felicit pe Cosmin că a reușit! Am pornit de la 73 kg și am ajuns la 63 kg, ceea ce este o scădere mai mult decât optimă pentru un copil, iar după 1 an a scăzut masa de țesut adipos cu 10% și a crescut țesutul muscular. Aceasta este cu adevărat o realizare! 😊La 12 ani băiatul face activitate fizică regulat și este foarte determinat să meargă mai departe, așa cum se vede în privirea lui! 🤩Bravo Cosmin, ai demonstrat că se poate!

05-04-2023

🙌Vă provoc să rezolvați cazul următor: 🧒Băiat, 11 ani, cu durere apărută în zona inghinală în timpul activității fizice. La palpare la nivelul scrotului în zona testiculului drept se simte o formațiune rotund-ovalară dureroasă și elastică. 👉Care este răspunsul? Un Chist Epididimal. Chistul epididimal este o colecție de lichid în epididim (mecanismul de transport al spermatozoizilor) alături de testicul. Astfel de chisturi sunt destul de frecvente, însă apar la vârste mai înaintate, după pubertate. • Chistul nu are nevoie de tratament dacă este mic sau nu provoacă simptome semnificative • Tratamentul chirurgical este indicat de obicei după dimensiuni de peste 1 cm Chisturile epididimale sunt rare la copii, iar atunci când apar, sunt prezente de obicei în preajma pubertății. Incidența la copii este între 5-20%. O să mă întrebați care este cauza apariției acestui chist la pacientul meu, insa din păcate nu am răspunsul la această întrebare 😔🙂...

04-04-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️😏Mă lovesc zilnic de astfel de imagini! Acestea sunt urmele lăsate de creșterea masivă și rapidă în greutate ce apar din ce în ce mai des la vârste mici, de 7-8 ani. ‼️Trebuie să luăm atitudine și de aceea am nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a transmite mai departe mesajul meu și să distribuiți Calculatorul IMC și Ghidul de Prevenție al Obezității Infantile (linkuri în comentarii). 👉În cazul de față este vorba de un băiat de 9 ani și 72 kg, afectat în acest acest moment din punct de vedere fizic. La fel ca el sunt cel puțin câteva sute de mii de copii în România. 🙌Cu ce ne poate ajuta Calculatorul IMC? El semnalează mult mai devreme progresia copilului către Suprapondere sau Obezitate. 🙌Cu ce poate ajuta Ghidul? Acesta oferă informații medicale corecte și concrete pentru stil de viață mai sănătos și este recomandat tuturor părinților și copiilor, nu numai celor cu probleme de greutate. ❗️Toți trebuie să trăim cât mai sănătos.

03-04-2023

🤔Ce părere aveți despre meniul din imagine? Cum vi se par proporțiile? 🙌Vin cu o sugestie simplă, dar foarte eficientă: haideți să măsurăm porțiile cu palma copilului. 👍Aceasta este cea mai bună metodă!

02-04-2023

Lecții de pediatrie cu micii mei pacienți. 😊

01-04-2023

❓🤔La ce vârstă poate debuta tiroidita autoimună la un copil? 👉Deși cel mai frecvent depistăm tiroidita autoimună la pubertate (am avut foarte multe cazuri cu debut pubertar prezentate în ultima perioadă), am constatat mai multe cazuri noi și la grupa de vârstă 3-7 ani. 👉Istoricul familial este foarte important, iar dacă aveți în familie cazuri de patologii autoimune, recomandarea mea este ca măcar anual să evaluați împreună cu medicul de familie sau medicul pediatru funcția tiroidiană și anticorpii ATPO. 👉Nu este nevoie de o monitorizare la medicul endocrinolog decât în cazul în care se confirmă valori modificate ale funcției tiroidiene și ale anticorpilor. 🙌Este foarte important de reținut din mesajul meu că istoricul familial de patologii autoimune și mai ales tiroidiene autoimune are un rol marcant!

31-03-2023

🙌🤩Ne vedem, sâmbătă, pe 1 Aprilie la evenimentul COPILUL și MÂNCAREA. O poveste, zeci de provocări!? Încă vă mai puteți înscrie. Link în comment! 👍

30-03-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️Pubertatea și saltul de creștere pubertar pot aduce atât o recuperare pe curba de creștere a înălțimii cât și optimizarea masei corporale. 🧒Matei a venit în urmă cu un an la mine pentru a evalua o statură joasă și o creștere în greutate, având și o vârstă osoasă întârziată. 👉După consult am concluzionat o întârziere în creștere și pubertate, însă mai important am optimizat stilul de viață pentru ca greutatea să nu impacteze saltul de creștere! 🙌La un an de la consultație Matei are acum o statură ce îl încadrează în limitele normalului, recuperând aproximativ 0.5 deviații standard. Pe de altă parte analiza corporală arată o îmbunătățire majoră, reducerea țesutului adipos cu 7% și creșterea masei musculare cu 6%. 🤔Ce a condus la această evoluție favorabilă? O activitate fizică regulată cu practicarea înotului, administrarea unui tratament și o dietă țintită pe optimizarea masei musculare și susținerea țesutului osos.

29-03-2023

🙌Dragi părinți, vă aștept sâmbătă, 𝟏 𝐀𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞, la evenimentul ”COPILUL și MÂNCAREA. O poveste, zeci de provocări!”. Unde: 𝐇𝐨𝐭𝐞𝐥 𝐒𝐡𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐧, București Când: de la 9 dimineața, la 3 după-amiază 🤝Mă voi alătura unei echipe de 5 specialiști în pediatrie, nutriție și sănătate, să povestim despre ce înseamnă să ne hrănim corect copiii. 👨‍⚕️Știu că subiectul alimentației la copii (și cea generală) este o provocare pentru noi toți, de aceea ne adunăm forțele să ajutăm la conștientizarea a ceea ce înseamnă ca un copil să mănânce sănătos. 🤩Pregătiți întrebările, vă aștept cu drag!

28-03-2023

#povestidincabinet 🥰Asistăm la o evoluție spectaculoasă, chiar atipică aș putea spune pentru un pacient cu Sindrom Prader Willi. 🙌Acest lucru se datorează în foarte mare măsură atenției pe care părinții au dat-o recomandărilor de tratament și monitorizare în cazul acestui sindrom. 👨‍⚕️De ce atipic? Dimitrie are o greutate departe de obezitate, o statură foarte bună și pe lângă toate acestea este foarte bine din punct de vedere neuromotor și neurocognitiv.

27-03-2023

Oare este în regulă ca un copil care nu și-a finalizat creșterea sau un adolescent să meargă la sală? Vă răspund în înregistrare 🙂

26-03-2023

#povestidincabinet 🦋La 8 luni de la diagnostic și tratament, fetița cu o formă rară de gușă congenitală și hipotiroidism evoluează foarte bine, atât din punct de vedere al dezvoltării neuromotorii cât și pe curbele de creștere. 👉Ecografia tiroidiană arată foarte bine. 🙌Încă o dată subliniez importanța tratamentului cât mai rapid în hipotiroidismul congenital, indiferent de forma afecțiunii.

25-03-2023

#povestidincabinet 🙌Cel mai profund și sever Pectus Excavatum pe care l-am văzut! 👉Acest stern înfundat este mult mai frecvent în cazul pacienților cu un indice de masă corporală scăzut și necesită o abordare de corecție prin kinetoterapie, înot, iar în cazurile avansate cum este și situația din imagine este important să efectuăm și un consult cardiologic. 👉Datorită faptului că această condiție progresează în timpul saltului pubertar, iar adâncirea sternului poate să provoace și un impact psihologic, este foarte important ca înainte de pubertate să încercăm să facem o corecție cât mai activă. 👉Copiii care au Pectus Excavatum pot avea și o altă afecțiune, cum ar fi: - Sindromul Marfan - Sindromul Polonia - Rahitism - Scolioză 👨‍⚕️În cazul de față avem o testare genetica negativă pentru Sindromul Marfan și urmează o operație de corecție.

24-03-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️Hipertricoza primară, fie localizată sau generalizată, este considerată a fiind rară și de origine necunoscută la pacienții pediatrici, însă în ultimul timp am început să evaluez tot mai multe cazuri. 👉Deși sunt benigne, aceste tulburări pot avea un impact psihosocial și traumatic pentru micii pacienți! Pacienții și familiile acestora trebuie informați în mod adecvat cu privire la metodele de tratament disponibile atât pentru îndepărtarea părului temporar, cât și definitiv. 🙌Această afecțiune trebuie diferențiată de hirsutism și de asemenea trebuie complet evaluată ca istoric medicamentos. Metoda de îndepărtare a acestui păr nedorit este de cele mai multe ori epilarea. 👉Metodele de epilare includ epilarea cu ceară, penseta/smulgerea, îndepărtarea părului cu laser, terapia cu lumină cu puls intens și electroliza. Epilarea cu ceară este folosită în mod obișnuit în zone mai mari și îndepărtează temporar părul timp de aproximativ 2 până la 6 săptămâni. 👉Epilarea temporară: radere, smulgere, creme epilatoare. 👉Epilarea definitivă: Tratament cu lumină intens pulsată IPL/SPL. Laser Alexandrit sau Nd:Yag cu puls lung (1064nm) (Laser Quanta Light 4V). Electroliză sau termoliză. Primesc mereu întrebarea… dar de la ce vârstă putem introduce epilarea? 👉Vârsta la care cineva poate suferi epilarea cu laser poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de dezvoltarea fizică și de circumstanțele individuale. În general, majoritatea profesioniștilor recomandă să așteptați până la vârsta de cel puțin 18 ani sau până când s-a încheiat pubertatea înainte de a supune corpul unui tratament de îndepărtare a părului cu laser. 👉Cu toate acestea, în unele cazuri, persoanele de până la 14 sau 15 ani pot fi eligibile pentru îndepărtarea părului cu laser, în special dacă au o afecțiune care provoacă creșterea excesivă a părului. În concluzie, cel mai bun mod de a determina dacă cineva este un candidat potrivit pentru îndepărtarea părului cu laser este să se consulte cu un medic autorizat și cu experiență care poate evalua nevoile și circumstanțele individuale.

23-03-2023

#povestidincabinet 🦋Aceasta este o tiroidită autoimună depistată în plină pubertate la o fată în vârstă de 11 ani în contextul unui posibil șoc emoțional. 👉Patologiile autoimune pot fi declanșate într-un context emoțional sau stres puternic, mai ales dacă acestea apar în perioada pubertății. Pubertatea este perioada cu cea mare mare posibilitate de depistare a patologiilor autoimune și un vârf de declanșare a tiroiditei autoimune! Am recoltat analizele imediat și am identificat un hipotiroidism după care am început tratamentul! Totul va fi bine! 🙌 𝗜𝗺𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗻𝘁 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗶𝘂𝘁! Tratamentul hipotiroidismului clinic manifest apărut în contextul unei Tiroidite Hashimoto (Autoimună) este unul de substituție, adică administrăm din exterior ceea ce tiroida noastră nu mai produce în limite normale.

22-03-2023

#povestidincabinet 📱Ce au în comun aceste telefoane? Numărul de ore de screentime... 🙈Din ce în ce mai mulți copii și adolescenți folosesc dispozitivele mobile cu mult peste limita recomandată de 1,5h - 2h ore pe zi în scop non-educațional! 👉Acest lucru conduce la sedentarism, lipsa activității fizice sau a practicării sporturilor, precum și la lipsa de conștientizare a mâncatului, a procesului de a mânca și consumul constant de gustări. De aici pornește pericolul creșterii în greutate, iar de aici mulți copii ajung la obezitate.

21-03-2023

De la ora 11 începe emisiunea Vorbeste lumea pe PRO TV. Vă salut din studio, ne vedem la TV în 15 minute. 😊

20-03-2023

😍 Sunt fericit să văd copii care mănâncă un măr cu poftă și zâmbetul pe buze. 🍎🍏Merele sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, toate fiind benefice pentru sănătatea copiilor. De asemenea, oferă și o serie de antioxidanți. 😊Aceste substanțe ajută la neutralizarea radicalilor liberi, iar pentru mine sunt gustarea perfectă!

19-03-2023

#povestidincabinet 😎"Am venit să mă pozați și să mă puneți cu ochelari"... așa început consultația cu mica mea pacientă venită pentru evaluarea unei staturi joase. La 3 ani și câteva luni ea are 87 de centimetri și aproape 3 deviații pe înălțime. 👨‍⚕️Deși analizele hormonale sunt în limite normale și avem o primă etapă genetică care a infirmat sau nu a evidențiat nici o modificare genetică, nu ne lăsăm bătuți și continuăm investigațiile pentru depistarea cauzei etiologicice care stă la baza hipostaturii (staturii joase). 👉Viteza de creștere este în limitele normalului însă vom continua monitorizarea ei. Vă țin la curent cu evoluția investigațiilor.

18-03-2023

🤓Dragi părinți din Sibiu (și nu numai), ne vedem pe 7 Aprilie la Zilele Medicale Sibiene alături de Dr. Craiu Mihai - Spitalul Virtual pentru Copii pentru a vă prezenta lucrarea mea ”Abordarea multidisciplinară în prevenția obezității copilului și adolescentului”. 🙌Vă aștept cu drag în intervalul 15-18, pe 7 Aprilie, înscrierile la eveniment sunt deschise.

17-03-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️Obezitatea are tratament! 👉Vergeturi, acanthosis nigricans, hirsutism - toate acestea sunt semne de hiperandrogenism și rezistență la insulină apărute în contextul obezității. 💪Luptăm zilnic cu această boală a secolului și avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a face prevenție alături de noi! ❗️Folosiți Calculatorul IMC (link în comment), citiți Ghidul Obezității Infantile pentru părinți (link tot în comment) și dați share acestei postări pentu ca și alți părinți să poată vedea că există soluții pentru obezitate. Copiii își pot recâștiga sănătatea și vitalitatea cu un stil de viață mai sănătos!

16-03-2023

Fiecare copil are ritmul său de creștere… iar radiografia de pumn ne poate spune de fiecare dată cât mai durează până i se închid cartilajele. Urmăriți mai multe detalii în cel mai recent episod din campania “Copilul tău crește bine?” realizată de Totul despre mame în parteneriat cu Clinica de pediatrie Yuno Clinic. 👍😊

15-03-2023

🔥Pe 1 Aprilie vă invit la o conferință din seria “Pediatrie pentru părinți” care va avea loc la Hotel Sheraton din București. Tema acestei ediții este “Copilul și mâncarea”, iar eu vă voi aștepta acolo să vă vorbesc despre OBEZITATEA infantilă.👨‍⚕️ Mulțumesc Asociației Din grija pentru copii pentru organizare și invitație. Ne vedem fizic pe 1 Aprilie, de abia aștept întrebările voastre. 😊

14-03-2023

👨‍⚕️Aș vrea să vă povestesc mai multe despre Sindromul Noonan. Mai exact despre ….”SHOC2 - mutation-associated Noonan-like syndrome with loose anagen hair”. 👉Sindromul Noonan-Like cu păr anagen liber este cauzat de mutația heterozigotă a genei SHOC2 (602775) de pe cromozomul 10q25. Este caracterizat prin trăsături faciale similare cu cele observate în sindromul Noonan, inclusiv hipertelorism, ptoză, fisuri palpebrale înclinate, urechi angulate posterior și jos inserate, gât scurt și larg, iar linia de inserţie a părului situată jos pe ceafă. În plus, pacienții prezintă: - statură mică - frecvent cu deficit de hormon de creștere - deficite cognitive - macrocefalie relativă - fosă posterioară mică care rezultă în malformație Chiari - voce hipernazală - defecte cardiace, în special displazia valvei mitrale și defecte septale - anomalii ectodermice, în care cea mai caracteristică trăsătură este anomalia părului, inclusiv părul ușor de smuls, rar, subțire, cu creștere lentă 👉Au fost observate statura mică, falimentul creșterii sau creșterea slabă în greutate, întârzierea dezvoltării și afectarea vederii. Sunt descrise de asemenea cazuri însoțite de hidrocefalie și epilepsie. Recent am evaluat un alt caz extrem de interesant, o înaltă suspiciune de sindrom Noonan leopard care însă arată realitatea tristă în care ne aflăm în acest moment de lipsă a diagnosticului genetic la multe din situații.

13-03-2023

#povestidincabinet 👶Micuța noastră pacientă are 11 luni și doar 61 cm, iar părinții ei au sesizat că nu câștigă prea mult în greutate și în înălțime. 🙏Iată de ce este atât de importantă monitorizarea constantă a creșterii! Ea a ajuns la cabinet fiind direcționată de medicul de familie, urmează analize, investigații și consulturi interdisciplinare de neurologie și genetică. 🙌Nu uitați să folosiți Calculatorul IMC - https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc un instrument excelent care vă poate ajuta să depistați imediat dacă apar încetiniri în creșterea copilului.

12-03-2023

#povestidincabinet 🤩Aceasta este evoluția perfectă: remisiunea completă a bolii numită obezitate după 1 an și 3 luni. 🥳Alexia a reușit! Aceasta este evoluția pe care ne-o dorim pentru toți copiii, o optimizare a greutății în timp și de lungă durată! 👉Practic, pe o perioadă de un an și trei luni Alexia a reușit să-și mențină greutatea cu care anterior se încadra în obezitate și a crescut aproximativ 12 cm înălțime, ceea ce a determinat optimizarea greutății corporale și a indicelui de masă corporală. Ce a condus la această evoluție bună? Care este nivelul de activitate fizică ce face diferența? 😊Cel puțin 3 antrenamente pe săptămână - acesta este stilul de viață practicat de Alexia și observ că toți copiii care au rezultate spectaculoase fac sport. 👉Cât de eficientă este activitatea fizică? Aceasta crește masa musculară, ajută la scăderea țesutului gras și, foarte important, dă o senzație de “BINE”! Bravo, Alexia, suntem foarte mâdri de tine!

11-03-2023

#povestidincabinet 🤔Ce legătură are psoriazisul cu endocrinologia? 👉Psoriazisul este o boală autoimună, iar depistarea lui la un copil de către medicul dermatolog și confirmarea diagnosticului, necesită mai departe o monitorizare atentă și constantă a medicului endocrinolog pediatru. 👉Această boală se asociază frecvent cu alte patologii autoimune din sfera endocrină cum ar fi tiroidita autoimună, insuficiența corticosuprarenaliană, boala Graves, diabet zaharat, hipoparatiroidism, hipogonadism autoimun. Prin urmare, îl voi monitoriza pe noul pacient cel puțin odată pe an...🙂

10-03-2023

#povestidincabinet 🙏Buna comunicare dintre medic și pacient este esențială pentru un act medical corect și complet! Am consultat zilele trecute o micuță pacientă cu Sindrom Noonan, ai cărei părinți erau neîncrezători în rezultatul genetic. Ei au luat în considerare chiar repetarea analizei genetice, doar din motivul lipsei de comunicare cu medicul la momentul în care li s-a prezentat rezultatul. Aceste situații pot cauza o întârziere în inițierea tratamentelor pentru copil, deoarece părinții trec printr-o stare de confuzie firească, nevând la dispoziție informația medicală completă din partea medicului care a comunicat diagnosticul. Vreți să vă povestesc mai multe despre Sindromul Noonan? În curând, rămâneți pe frecvență....👨‍⚕️

09-03-2023

❤️💐La mulți ani, Dragi Femei! Vă mulțumim pentru dedicarea, iubirea și responsabilitatea pe care le puneți în fiecare zi în lucrurile și oamenii de care vă pasă!

08-03-2023

👉Acesta este un prim video dintr-o sesiune de întrebări și răspunsuri organizate de un ziar local. 🤔Oare doar România se confruntă cu obezitatea la nivel mondial? Cu siguranță că nu...însă de ce ne luptăm cu această ”pandemie de obezitate”?

07-03-2023

#povestidincabinet În doar două săptămâni cu o doză corectă de Levotiroxină lichidă, TSH-ul fetiței ajuns de la peste 800, la 9 unități. 👉Identificarea rapidă și administrarea unei doze corecte de substituție corectează rapid hipotiroidismul congenital limitând astfel efectele negative grave pe care le poate avea statusul hipotiroidian la un bebeluș.

06-03-2023

🥰Copiii știu cum să abordeze o situație serioasă de sănătate cu seninătate și joacă. Cred că așa sunt mult mai motivați și reușesc să obțină într-un mod pozitiv rezultatele dorite. 🌈Așa ne aducem aminte și noi adulții că trebuie să ne mai și jucăm. Mulțumesc Natalia, pentru inspirație și veselie. ☀️

05-03-2023

„Copilul tău crește bine?” Am participat la campania realizată de Totul despre mame în parteneriat cu Clinica de pediatrie Yuno Clinic, iar în episodul de mai jos am vorbit despre indiciile pubertății precoce și cele ale pubertății întârziate. Urmăriți pentru mai multe detalii.

04-03-2023

Faceți cunoștință cu echipa minunată de profesioniști și spațiul modern și ultra dotat de la Yuno Clinic.😊

03-03-2023

#povestidincabinet 😳4 cazuri într-o zi! Chiar atât de frecventă să fie tiroidita autoimună? 👉Poate că este o consecință a creșterii conștientizării în rândul populației sau a testării din ce în ce mai dese. Cert este că vorbim despre o patologie extrem de frecventă în rândul populației pediatrice în acest moment! Vă rog să rețineți că nu în toate cazurile de tiroidită autoimună e nevoie de tratament!

02-03-2023

Să aveți o primăvară frumoasă și sănătoasă! “Transmisiune live” de la cabinet 😉🌸☀️🍀

01-03-2023

#povestidincabinet ✨Nu este o ploaie de stele, ci o microlitiază testiculară… 👉Microlitiaza testiculară este o afecțiune în care se formează mici conglomerate de calciu în testicule. Poate fi detectat la un examen cu ultrasunete a scrotului - ecografie testiculară. 👉Mai multe studii arată o relație între microlitiaza testiculară și cancerul testicular la vârste adulte, dar nu este clar dacă microlitiaza testiculară este un factor de risc independent pentru cancerul testicular. 👨‍⚕️Cert este că recomandarea mea rămâne monitorizarea pe termen lung a pacienților la care depistez microlitiaza testiculară! 👉Cele mai multe studii despre microlitiaza testiculară s-au bazat pe datele colectate din ecografiile scrotale efectuate din alt motiv, cum ar fi umflarea, durerea sau un testicul necoborât. În aceste studii, pare să existe o asociere între microlitiaza testiculară și cancerul testicular.

28-02-2023

@Yuno Clinic

27-02-2023

👨‍⚕️Ce mai trebuie să știm despre Distrofia Musculară Duchenne ? 👉Debutul simptomelor DMD apare în copilăria timpurie, de obicei între 3 și 5 ani 👉Semnele timpurii ale Duchenne pot include capacitatea întârziată de a sta pe șezut, în picioare sau de a merge și dificultăți de învățare a vorbirii 👉Slăbiciunea musculară începe de obicei la șolduri, zona pelviană, pulpe și umeri 👉Copiii cu DMD dezvoltă de obicei un mers atipic și dificultăți de alergare la urcat pe scări. Unii vor avea probleme să se ridice de pe podea și pot folosi o metodă distinctă cunoscută sub numele de manevra lui Gower sau semnul lui Gower pentru a-și „plimba” mâinile în sus pe coapse pentru a se ridica 👉DMD poate afecta, de asemenea, învățarea și memoria, precum și comunicarea și anumite abilități emoționale 👉Un mic procent de băieții cu DMD au un anumit grad de dificultăți de învățare, inclusiv probleme în trei domenii generale: concentrarea atenției, învățarea verbală, memoria și interacțiunea emoțională 👉Slăbiciunea musculară se agravează odată cu vârsta și progresează la brațe, picioare și trunchi 👉În timp ce progresia bolii variază, băieții își pierd, în medie, capacitatea de a merge și trec la utilizarea scaunului cu rotile în jurul vârstei de 12 ani 👉Începând cu vârsta de aproximativ 10 ani, diafragma și alți mușchi implicați în respirație se pot slăbi, făcând plămânii mai puțin eficienți. Semnele unei funcții respiratorii deficitare pot include dureri de cap, dificultăți de concentrare sau de a rămâne treaz și coșmaruri 👉Mușchii respiratori slăbiți îngreunează tusea, ceea ce duce la un risc crescut de infecții respiratorii severe. O simplă răceală poate evolua rapid spre pneumonie 👉Datorită progreselor în îngrijirea cardiacă și respiratorie, speranța de viață a persoanelor cu DMD este în creștere și mulți adulți tineri cu DMD merg la facultate, au cariere, se căsătoresc și au copii

27-02-2023

Și medicii au nevoie de câte o pauză pentru a reveni lunea cu forțe proaspete la cabinet. 👨‍⚕️🏔

26-02-2023

Nu rareori sunt pus în situația să fac lecții de endocrinologie cu pacienții mei...dar imi place! ☺️

25-02-2023

👉Care este legătura dintre pubertatea precoce și obezitatea infantilă? *Această înregistrare face parte dintr-o serie de răspunsuri pe care le-am oferit în cadrul unui interviu pentru comunitatea De mamici.

24-02-2023

🙌Cam așa arată un TSH crescut în contextul unui hipotiroidism congenital! 👉Nu, nu vă înșelați, este o valoare de peste 800 uUi/ml. De multe ori ne speriem de valori de 5-6 uUI/ml, valori care pot apărea constant în viața copiilor, valori tranzitorii în diferite contexte de adaptare ale copilului la etape de creștere, la anumite situații. 👉Sigur că orice valoare peste limita superioară a normalului trebuie evaluată de un medic endocrinolog cu experiență în pediatrie, iar sfatul meu este însă să nu vă îngrijoreze valori minime crescute și să cereți ajutor specializat.

23-02-2023

#povestidincabinet 👶Bebelușul din imagini are hipotiroidism congenital și am vrut să vă prezint câteva semne distinctive pe care le vedem în cazul acestor bebeluși. 👅Macroglosia, limba mărită și infiltrată, hernia ombilicală, icterul prelungit, plânsul îngroșat, spasmul de plâns, toate aceste semne ridică suspiciunea de hipotiroidism congenital și ar trebui să conducă către un consult endocrinologic pediatric! 👉Îmi doresc ca prin cazurile prezentate și experiența mea să transmit mai departe informații utile pentru diagnosticul rapid al unor patologii ce pot fi mai rapid recunoscute și tratate îmbunătățind mult astfel calitatea vieții viitoare a pacienților. Pagina mea nu este o pagină de diagnostic și tratament, însă este o pagină care își dorește să creeze conștientizare asupra patologiilor endocrine pediatrice. Bebelușul este acum bine sub tratament de substituție de câteva zile! 😊

22-02-2023

#povestidincabinet 👨‍⚕️Recent am avut un caz de Distrofie Musculară Duchenne. 👉Slăbiciunea musculară din distrofia musculară Duchenne (DMD) afectează selectiv mușchii membrelor mai apropiate de trunchi înaintea celor îndepărtate de acesta. Picioarele sunt afectate înaintea brațelor, iar viteza de creștere a copiilor cu DMD este de obicei mai lentă decât în mod normal în primii ani de viață, ceea ce duce la o statură mică. 👦Băieții cu DMD ajung să facă primii pași mai târziu. 👉Distrofia Musculară Duchenne (DMD) este cea mai comună formă de distrofie musculară. Este o tulburare genetică caracterizată prin slăbiciune progresivă si degenerarea mușchilor scheletici care controlează mișcarea. Duchenne afectează aproximativ 1 din 5.000 de bărbați. 👉DMD este clasificată ca o distrofinopatie, o boală musculară care rezultă din deficiența unei proteine numite distrofină. În Duchenne, o mutație în gena DMD interferează cu producerea proteinei distrofină, care este necesară pentru formarea și menținerea mușchilor sănătoși. Lipsa proteinei distrofină din celulele musculare face ca acestea să fie fragile și ușor deteriorate. Deoarece gena DMD este localizată pe cromozomul X, aceasta afectează în primul rând bărbații, în timp ce femeile sunt de obicei purtătoare. 👨‍⚕️Ce urmărim din punct de vedere endocrinologic? Monitorizăm creșterea, evaluăm greutatea și aplicăm metode de prevenție a obezității având în vedere contextul tratamentului cu glucocorticoizi, monitorizăm funcția tiroidiană și progresia în pubertate!

21-02-2023

#povestidincabinet 🤔”Mi se pare că baiețelul meu nou-născut are o problemă legată de dezvoltarea penisului. Ce trebuie să fac?” 👉Fac această postare pentru că deși nu este atât de rară situația (cel puțin 1 la 4000 de băieți) de multe ori este trecută cu vederea și bebeluși cu o dezvoltare slabă a organelor sexuale, cu micropenis, cu absența testiculelor în scrot sau cu hipospadias ajung prea târziu la medicul endocrinolog pediatru care are soluții! ❓Ce trebuie să știm despre un nou născut legat de dezvoltarea organelor sexuale? Hipogonadismul hipogonadotrop congenital este o tulburare rară, mai frecventă la băieți 3-5:1, cauzată de producerea, secreția sau acțiunea deficitară a hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH), care este hormonul principal care reglează axa reproductivă. Hipogonadismul hipogonadotrop congenital este heterogen din punct de vedere clinic și genetic, cu peste 25 de gene cauzale diferite identificate până în prezent. Din punct de vedere clinic, tulburarea se caracterizează printr-o absență a mini-pubertatii si pubertății, precum și prezenta infertilității.

20-02-2023

🙌Cum vi se pare acest meniu ? Chiar am nevoie de un feedback de la voi, scrieți-mi într-un comentariu ce părere aveți. 🤔Este vorba despre masa de prânz a unui copil de 8 ani! 👉Am tot spus că nu facem lecții de nutriție, însă am rămas surprins să văd meniul unui copil pe care îl am în monitorizare pentru obezitate… Oare nu este prea mult pentru un copil la o singură masă?

19-02-2023

🙌Săptămâna trecută am avut mulți copii cu intoleranță la lactoză și subpondere, așa că am decis să scriu această postare despre Calciu și Oase sănătoase! 👉Avem o singură șansă de a construi oase puternice - atunci când suntem copii și adolescenți. Copiii care primesc suficient calciu își încep viața de adult cu cele mai puternice oase posibile. Acest lucru îi protejează împotriva pierderii osoase mai târziu în viață. Copiii au nevoie de mai mult calciu pe măsură ce cresc pentru a-și susține oasele în creștere: 👉Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani au nevoie de 700 mg de calciu pe zi (2-3 porții). 👉Copiii cu vârsta între 4 și 8 ani au nevoie de 1.000 mg de calciu pe zi (2-3 porții). 👉Copiii și adolescenții cu vârsta între 9 și 18 ani au nevoie de 1.300 mg de calciu pe zi (4 porții). 🥛De unde vine calciul? Calciul se găsește în alimente. Unele alimente sunt foarte bogate în calciu. Lactatele sunt printre cele mai bune surse naturale de calciu: • lapte • iaurt • brânzeturi tari, ca cheddarul Procentul de grăsime din lapte și din alte produse lactate nu afectează conținutul lor de calciu - laptele fără grăsimi, 1%, 2% sau integral, toate au aproximativ aceeași cantitate de calciu. Unii copii nu pot mânca lactate, cum sunt cei cu intoleranță la lactoză. Ei trebuie să obțină calciu din alte alimente, cum ar fi: • broccoli, verdeață, varză, varză chinezească și alte legume cu frunze • migdale, semințe de chia și de susan • fasole albă, fasole roșie și năut • portocale, smochine și prune uscate • băuturi de soia îmbogățite cu calciu • tofu cu calciu • edamame (soia)

18-02-2023

#povestidincabinet 🙌Înainte și după tratament, înainte și după hipotiroidism. La două luni de la începerea tratamentului, pacientul meu cu hipotiroidism sever apărut ca urmare a unei Tiroidite Hashimoto este de nerecunoscut. 👍Se poate observa diferența clinică a stării de sănătate, dar și schimbarea psihică. Este energic, plin de viață si pregătit de un nou drum, mai bun!

17-02-2023

🤩Săptămâna trecută a avut multă încărcătură emoțională, deoarece am primit acceptul de publicare în cadrul revistei Medicina, revistă de impact internațional, probabil a singurului studiu post COVID despre populația pediatrică ce suferă de Obezitate în România! Alături de colegii mei din INSMC "Alessandrescu-Rusescu" am reușit să aducem și România pe harta medicinei internaționale. Cu ocazia aceasta le mulțumesc tuturor pentru colaborare!🙏 https://www.mdpi.com/1648-9144/59/2/319/htm

16-02-2023

O persoană care îmi urmărește pagina m-a rugat săptămâna trecută să vorbesc și despre Sindromul Klinefelter. M-am conformat și iată intervenția mea. 😉 🧬Sindromul Klinefelter este una dintre cele mai frecvente anomalii cromozomiale sexuale. Bărbații cu sindromul Klinefelter prezintă un spectru larg de particularități, de la simptome ușoare până la severe, iar modelul de morbiditate este complex. Un semn cardinal este reprezentat de testiculele mici și ferme, cu funcție testiculară redusă. Profilul metabolic la persoanele de sex masculin cu Sindrom Klinefelter include obezitate, dislipidemie, rezistență la insulină și o tendință spre tromboză, adăugând la un risc general crescut de boli metabolice și cardiovasculare. 👉Ce este particular la Klinefelter? Ce il face atât de greu de diagnosticat? Depistarea este adesea întârziată din cauza absenței semnelor clinice evidente și a neconștientizării Sindromului Klinefelter în rândul clinicienilor, având o vârstă medie la diagnosticare de 27 de ani. ❓De ce este important să fie evaluat și monitorizat de un endocrinolog? Disfuncția testiculară trebuie substituită la momentul oportun, iar acest moment este stabilit de medicul endocrinolog. Practic, acești pacienți au nevoie de tratament hormonal de substituție cu testotsteron, testiculele lor neputând asigura necesarul de testosteron în organism. Copiii cu Sindromul Klinefelter se nasc cel mai des cu un extra cromozom X (47XXY).

15-02-2023

🙌Este datoria mea de medic care lucrează cu copiii să vă avertizez! Copiii de azi sunt adulții de mâine! Un studiu publicat în urmă cu doar câteva zile în Marea Britanie sugerează că un consum mai mare de alimente ultraprocesate poate duce la o incidență crescută și de mortalitate pentru cancerul general și anumite tipuri de cancer, în special cancerul ovarian la femei. Fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu o incidență crescută a cancerului general și în special cel ovarian. În plus, fiecare creștere cu 10% a consumului de mâncare ultraprocesată a fost asociată cu un risc crescut de mortalitate generală, ovariană și de cancer la sân. Exemple de alimente ultraprocesate: - mezelurile - produse de panificație ambalate - băuturi carbogazoase/îndulcite - fast food - supe instant - margarina - mâncăruri din comerț pregătite în prealabil ... și multe altele.

14-02-2023

❓👨‍⚕️Știți care este provocarea secolului când vrem să tratăm obezitatea? Reintroducerea legumelor în alimentație și reducerea pe cât posibil a alimentelor ultraprocesate.🙏

13-02-2023

#deduminica Boluri pline de culoare, sănătate, veselie... ☺️😍

12-02-2023

#povestidincabinet Ne adaptăm la fiecare situație astfel încât și cei mici și cei mari să fie mulțumiți 😊 În procedura imagistică și de diagnostic este important pentru mine ca pacienții mei să se bucure de confortul examinării.

11-02-2023