Peste vârsta de 3 ani este recomandată măsurarea TA la fiecare prezentare a copilului în cabinetul medical, dar există anumite situații în care se impune coborârea sub acest prag. Criteriile de diagnostic pentru hipertensiunea arterială la copii au la bază conceptul că valorile normale ale presiunii arteriale se modifică odată cu vârsta, fiind înregistrate variații legate de creșterea dimensiunilor copilului. Din acest motiv nu este posibilă definirea hipertensiunii pe baza unei valori unice a presiunii arteriale, cum se obișnuiește în cazul adulților.
Tensiunea arterială este clasificată după valoarea sistolică și diastolică, în funcție de vârstă, sex și percentilele pentru talie. Dacă fie valoarea sistolică, fie cea diastolică depășește percentila 90, se repetă măsurătoarea de două ori în cadrul aceleiași consultații. Întrucât hipertensiunea arterială diastolică la copil este rareori izolată, fără a se însoți de cea sistolică, tabelele cu percentile pentru TA sistolică pot fi utilizate ca unic instrument de screening al HTA pediatrice.
Clasificare
* Normotensiune
* Prehipertensiune (AAH)/TA normal înaltă (ESH): TA sistolică sau diastolică peste percentila 90, dar sub percentila 95 sau TA >120/80 mmHg și < percentila 95; necesită control peste 6 luni și managementul greutății, dacă este cazul.
* Hipertensiune arterială stadiul I: TA sistolică și/sau diastolică ≥percentila 95, dar ≤percentila 99, plus 5 mmHg; se impune control în una-două săptămâni; dacă la reevaluare valorile crescute se mențin, se inițiază investigațiile și planul terapeutic, inclusiv managementul greutății, dacă este cazul.
* Hipertensiune arterială stadiul II: TA sistolică și/sau diastolică >percentila 99, plus 5 mmHg; se recomandă evaluare și tratament în următoarea săptămână, sau chiar imediat dacă este simptomatică.
Sursă (Metodologia de calcul): Diagnosis of Growth Hormone Deficiency:the role of Growth Hormone (GH), Insulin-Like Growth Factor (IGF-I) and IGF-BindingProtein (IGFBP-3), Abdullah Bereket
https://www.researchgate.net/publication/228662855_
Diagnosis_of_Growth_Hormone_Deficiency_the_role_of_Growth
_Hormone_GH_Insulin-Like_Growth_Factor_IGF-I_and_IGF-Binding_Protein_IGFBP-3
Raportul talie-înălțime mai mare de 0.5 se asociază cu un risc crescut de dezvoltare a sindromului metabolic.
Reprezintă un indicator oficial de calculare a greutăţii corporale pentru a determina starea de sănătate a unei persoane, în funcţie de o anumită înălţime dată, fiind, un raport bazat pe greutate şi înălţime.
Suprafața corporală (BSA - Body Surface Area) este o măsură utilizată în medicină pentru a calcula dozele de medicamente și indicatorii fiziologici, precum funcția renală sau cardiac output.
Sursa: Du Bois D, Du Bois EF (Jun 1916). "A formula to estimate the approximate surface area if height and weight be known". Archives of Internal Medicine 17 (6): 863-71. PMID 2520314. Formula: BSA = 0.007184 × W0.425 × H0.725
Sursa: https://www.merckmanuals.com/medical-calculators/MaintenanceFluidChildren.htm
Doriţi să vă reamintim noi?
Calculatorul te ajută să afli:
- IMC-ul (Indicele de Masă Corporală) a copilului tău
- analiza taliei
- numărul de deviații standard raportate la populația României
- viteză de creștere și încadrarea ei
- calcularea înălțimii medie parentale și deviația standard.
Astfel poți află cum se situează copilul tău pe curbele de creștere, cum este viteză lui de creștere și care este înălțimea medie pe care o va avea copilul tău.
La ce ne ajută asta?
- putem detecta dacă cel mic / cea mică are o statură normală și se încadrează la înălțimea medie parentală sau dacă vorbim despre hipostatură;
- ne dăm seama mai repede de viteza de creștere a copilului;
- ne dăm seama dacă există deficit de hormoni de creștere;
- în funcție de statură hotărâm dacă este nevoie sau nu de tratament cu hormon de creștere.
Percentilele sunt curbe de creștere sau tabele cu măsuri care permit evaluarea și compararea creșterii copiilor în raport cu datele generale și standard ale copiilor de sex și vârsta similară.
De exemplu, dacă pe diagrama de creștere IMC pentru varstă, o fetiță în varstă de 9 ani ar avea IMC-ul care o plasează în percentila 95, se consideră că are obezitate. Asta înseamnă că IMC-ul fetiței este mai mare decat IMC-ul a 95% dintre fetițele de 10 ani din populația de referință.
Deviații standard vârsta osoasă
Vârsta la care viteza de creștere este maximă
Talia țintă la vârsta adultă(bazată pe radiografie)
Talia țintă la vârsta adultă(parentală)
Talia țintă la vârsta adultă(bazată radiografie și parentală)
Masa corporală este prea mare, ai un exces de kilograme fată de o greutate normală pentru inălțimea ta. Aceasta reprezintă o afecțiune de alimentație și metabolism. Îți recomandăm o vizită la medicul endocrinolog pediatru.
Pentru programari la Dr Pascu Bogdan acccesați link-ul de mai jos.
Există standarde de vârstă pentru fiecare sex și vârstă, adică limita în care un copil poate fi mai mare / mai mic decât media și în același timp poate reveni la normal - se calculează deviația standard de creștere.
Interval ce corespunde greutăților ce poziționează indicele de masă corporală între percentilele P25 si P75 conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
IIntervalul de înălțime sănătoasă este definit între -1.5 și +2 deviații standard. Aceasta reprezintă gama în care se încadrează majoritatea copiilor, indicând o creștere armonioasă.
1.O măsurătoare mai veche de 3 luni
2.Înălțime anterioară
Metoda de calcul a înălțimii medii parentale are în vedere înălțimea părintelui pentru a specula înălțimea adultului copilului.
Creșterea în înălțime a copiilor poate fi monitorizată cu ajutorul endocrinologiei, începând de la cele mai fragede vârste.Viteza de creștere sau velocitate evaluează numărul de centimetri pe care îl câștigă într-un an copilul.
Sursă (Metodologia de calcul): Age-Based Reference Ranges for Annual Height Velocity in US Children, Andrea Kelly, Karen K. Winer, Heidi Kalkwarf, Sharon E. Oberfield, Joan Lappe, Vicente Gilsanz, Babette S. Zemel
https://academic.oup.com/jcem/article/99/6/2104/2537746
Raportul talie-șold dezvăluie cum anume repartizează corpul grăsimea.
Persoanele la care depozitele adipoase se acumulează cu predilecție în jurul taliei și mai puțin pe șolduri sunt mai susceptibile să dezvolte boli cardiovasculare, diabet zaharat și alte complicații asociate.