Pubertatea Precoce Fete
-
Am auzit de cazuri ale unor fetițe care au avut prima menstruație la 10 sau chiar la 9 ani. Este acesta un motiv de îngrijorare?
Ultimele ghiduri de Endocrinologie Pediatrica definesc Pubertatea Precoce ca instalarea semnelor pubertare înainte de vârsta de 8 ani în cazul fetelor. Instalarea pubertății însă la vârste atât de timpurii poate afecta talia finală a copilului prin apariția saltului statural pubertar și maturării osoase mai devreme, prin accelerarea creșterii, având ca rezultat o talie finală mai redusă a copilului. De asemenea impactul psiho-emoțional este și el important.
Există multiple studii care au dovedit că vârsta timpurie la menarhei a fost asociată cu riscuri crescute de obezitate, hipertensiune, diabet de tip 2, bolicardiace ischemice, accident vascular cerebral, cancer și mortalitate cardiovasculară. -
De ce a scăzut vârstă la care apare prima menstruație?
Momentul pubertar este influențat de interacțiunile complexe ale factorilor genetici, nutriționali, de mediu și socio-economici.
În practica medicala cel mai des este întâlnită asocierea între pubertatea precoce și obezitate.
Studiile recente au arătat că mecanismele potențiale prin care obezitatea inițiază activarea axei gonadice, ceea ce poate conduce la o pubertate precoce, sunt în principal legate de rezistența la insulină și hiperinsulinemie, hiperandrogenism, și leptina.
(1) Rezistența la insulină la subiecții obezi este asociată cu hiperinsulinemie compensatorie și scade nivelurile hepatice de SHBG (proteină de transport sanguin al hormonilor sexuali), ceea ce crește nivelul de estrogen și favorizează dezvoltarea sânilor.
(2) Obezitatea este adesea însoțită de reacții inflamatorii care cresc citokinele și favorizează sinteza androgenilor; astfel de modificări ale androgenului pot precipita dezvoltarea pubertară timpurie, așa cum se observă la pacienții cu hiperplazie adrenala congenitală.
(3) Studiile au arătat că nivelurile de leptină sunt corelate pozitiv cu obezitatea, care poate fi asociată cu rezistența la leptină, în timp ce leptina, de asemenea stimulează secreția pulsatilă centrală de gonadotropină și devine factor declanșator al pubertății prin legarea la receptorii din neuronii GnRH.Există dovezi convingătoare care susțin efectele genetice asupra momentului pubertar , ilustrat de corelația puternică dintre vârsta menarhei la mame și fiice. În plus, modelul pubertar poate fi influențat de tendințele familiale, astfel încât familiile cu un membru cu pubertate precoce sau întârziată au o probabilitate mai mare de a avea un alt membru afectat.
Dintre factorii nutriționali, aportul în exces de carne sau soia poate modifica momentul pubertății dar și alti disruptori endocrini: pesticide (dicloro-difenil-tricloretan (DDT); piretroizi), dioxine, bifenili policlorurați (PCB) și ignifugi (difenileteri polifrominați, ftalați și fenoli. Odată venită menstruația, aceasta va fi lunară sau este posibil ca ea să fie, la început, o perioadă, neregulată?
În primele 18-24 luni de la prima menstruație se poate observa un caracter neregulat care nu trebuie să impacienteze părinții. Variațiile în greutate (plus sau minus) pot și ele influența caracterul menstruației.-
Există tratament care ar putea amână venirea primei menstruații? Este indicat?
Tratamentul cu analogi GnRH (hormon eliberator de gonadotropină) în utilizare continuă poate opri progresia instalării pubertății pe o perioadă limitată de timp. Ținta tratamentului este o talie finală a copilului cât mai apropiată de talia tintă proiectată genetic dar și un impact psihoemoțional cât mai redus. Inițierea tratamentului este recomandat în cazul debutului pubertar înainte de vârstă de 6 ani și jumătate. Studii recente arată un impact redus asupra taliei finale a copilului dacă inițierea tratamentului se face după vârstă de 7 ani.
-
Care sunt semnele care anunță că prima menstruație este aproape?
În cazul fetelor, declanșarea pubertății debutează cu dezvoltarea sânilor, creșterea în volum a acestora. Odată declanșată există o perioadă de latență de aproximativ 2-3 ani până la instalarea menstruației.
-
Cât de indicată este o vizită la endocrinolog cu fetița, înainte de a apărea menstruația?
Apariția semnelor de adrenarha (pilozitate pubiana și axilară, acnee, ten sau păr gras, modificarea mirosului corporal) sau telarha (creșterea sânilor) precum și o viteză de creștere accelerata a copilului, ar trebui să îndrume părinții către medicul endocrinolog pentru a se asigura că sunt doar manifestări izolate și nu în cadrul unui process complex de apariție a pubertății precoce.
- Sunt necesare niște analize?