Sindromul de ovar polichistic

Sindromul ovarului polichistic (SOPC) este in acest moment probabil cea mai frecventă afecțiune endocrină care afectează între 8 și 13% dintre femeile de vârstă reproductivă și 6-18% dintre fetele adolescente în funcție de criteriile de diagnostic utilizate și de populația studiată. Adolescența, așa cum este definită de Organizația Mondială a Sănătății, este perioada cuprinsă între 10 și 19 ani, care include schimbări semnificative și critice în creștere, dezvoltare și pubertate.

Este cel mai indicat a fi diagnosticata pe criterii clinice si biochimice in cazul adolescentelor si este caracterizata prin cicluri menstruale neregulate care vor fi luate in calcul in functie de perioada de timp trecuta din momentul aparitiei menarhei ( cel mai frecvent cicluri menstruale sub 21 zile sau 45 zile sau lipsa ciclului menstrual pe o durata de peste 3 luni( la minim 3 ani de la menarha). Alt criteriu de diagnostic este reprezentat de nivel crescut de hormoni androgeni ( hiperandrogenism). In cazul criteriului ecografic, acesta nu este recomandat a fi folosit in primii 8 ani postmenarha. In plus, este necesara excluderea altor cauze care pot fi asemanatoare cu SOPC. Sindromul este un complex multisistemic influentat atat de genetica, cat si de factorii de mediu, neavand o cauza specifica.

Simptomele pot deveni relevante la 3 ani dupa menarha, cand functia ovariana este complet dezvoltata. Printre simptome se numara:

- Cicluri menstruale neregulate sau absente

- Hirsutism( pilozitate in exces) predominant la nivelul liniei abdominale, torace anterior si posterior

- Crestere in greutate ( in special dispusa ca si tesut adipos la nivel abdominal)

- Acnee sau ten gras

- Infertilitate.



Definirea ciclurilor menstruale neregulate la adolescente in functie de timp post menarha


Timp de la menarhaDefinitia ciclurilor menstruale neregulate
Mai putin de un an de la menarhaCiclurile mentruale neregulate sunt normale in perioada de trasnzitie pubertara
> 1 to < 3  ani de la menarha< 21 or > 45 zile
> 3 ani de la menarha< 21 or > 35 zile sau  < 8 cicluri mens. /an
Peste un an de la menarha> 90 zile de la ultimul cilclu menstrual

Amenoree primara la varsta de 15 ani sau la mai mult de 3 ani de la telarha (dezvoltarea sanilor)

Simptomele sunt rezultatul modificarilor hormonale care se regasesc in cadrul sindromului. Aceste modificari sunt reprezentate de:

1.cresterea hormonilor androgeni- acestia interfera cu ovulatia, determinand formarea foliculilor in urma neeliberarii ovocitelor din ovar pentru a determina ovulatia. In acelasi timp, lipsa ovulatiei (prin lipsa peak-ului de LH), determina cresterea hormonilor androgeni. Cresterea hormonilor androgeni sunt responsabili de aparitia hirsutismului si a acneei.

2.Rezistenta la insulina- este demonstrat ca majoritatea femeilor cu SOPC prezinta rezistenta la insulina, de cele mai multe ori asociata unei greutati corporale crescute. In acest caz, daca celulele prezinta rezistenta la insulina, aceasta duce la cresterea glicemiei, care prin feedback va duce la cresterea insulinei. Aceasta stimulare exagerata a insulinei poate duce la randul ei la cresterea hormonilor androgeni si la lipsa ovulatiei.

3.Adolescentele cu SOPC prezinta un grad minim proinflamator.


Diagnosticul de sindrom de ovar polichistic se pune clinic, pe baza analizelor de laborator si imagistic. Toate acestea impreuna pot pune diagnosticul, semnificand aparitia semnelor clinice, detectarea foliculilor in cadrul ecografiei abdominale/transvaginale si a dozarilor hormonale( hiperandrogenism, raport LH/FSH crescut, dozarea progesteronului in ziua 21 a ciclului menstrual care fiind scazut arata lipsa ovulatiei).

Dupa stabilirea diagnosticului, este important de mentionat ca patologia nu este curabila si nu exista un tratament tintit. Recomandarile cele mai importante si care au cel mai important impact asupra evolutiei sunt reprezentate de un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie bazata pe fibre si proteine, cu cantitate minima de carbohidrati si proteine proinflamatorii. Pe langa alimentatie, miscarea si sportul s-au demonstrat a scadea semnificativ rezistenta la insulina si hormonii androgeni, determinand diminuarea semnelor clinice si determinand scadere in greutate( care la randul ei ajuta la normalizarea hormonala si la scaderea rezistentei la insulina).

In ultimii ani, atat personalul medical cat si pacientii au devenit tot mai constienti de impactul psihologic, medical, social al sindromului de ovar polichistic asupra vietii pacientilor, asadar, a crescut cercetarea in acest domeniu care este intr-o continua dezvoltare. Exista dovezi prin care dieta ketogenica prezinta numeroase beneficii asupra dereglarilor hormonale prezente. Aceasta se bazeaza pe o cantitate foarte mica de carbohidrati (sub 50 grame/zi) si bogata in grasimi si proteine calculate in baza unei greutati ideale. Acest stil alimentar a demonstrat scaderea rezistentei la insulina si a greutatii, scaderea hormonilor androgeni si imbunatatirea functiei ovariene, scazand riscul de infertilitate.

Exista situatii cand stilul de viata si regimul alimentar nu sunt suficiente, sau cand pacientii nu sunt complianti si trebuie ajutati din exterior. Printre acestea se numara:

- Anticonceptionale orale: ajuta la reglarea ciclului menstrual, iar unele preparate care contin si forme antiandrogenice ajuta la diminuarea semnelor clinice pentru acnee si hirsutism. Cu toate acestea, se incearca a fi evitate datorita reactiilor adverse care pot aparea.

- Metformin: reprezinta un medicament antidiabetic care scade rezistenta la insulina, ajutand la normalizarea glicemiilor si la scaderea in greutate ducand la imbunatatirea ciclurilor menstuale odata cu aceasta.

- Medicatie antiandrogenica: utila in cazul semnelor androgenice persistente si care nu pot fi controlate prin alte metode.

Foarte mult timp s-a pus problema daca femeile care sufera de SOPC pot ramane insarcinate. Este demonstrat ca sindromul de ovar polichistic necontrolat, poate duce la infertilitate, dar cu toate acestea, in cazul unui control bun si uneori cu ajutorul medicatiei, femeile pot ramane insarcinate si pot duce sarcina la termen fara complicatii.

Printre primele indicatii de medicatie in cazul femeilor care vor sa ramana insarcinate este medicatia care induce ovulatia. In cazul SOPC-ului, nu exista un peak de LH care sa induca ovulatia, ci exista o mentinere constanta a acestuia pe tot parcursul ciclului menstrual. Exista doua variante de medicatie care induc ovulatia, putand fi administrate oral sau injectabil. Acestea sunt prescrise si administrate conform indicatiilor medicului curant.

Printre complicatiile care pot aparea in cazul pacientelor care sufera de SOPC, se numara:                                      

- Pubertate precoce

- Diabet zaharat

- Obezitate

- Cresterea tensiunii arteriale si risc cardiovascular

- Hiperplazie endometriala

- Cancer de endometru

- Depresie si anxietate.         


Impactul psiho-social pe care il are SOPC-ului asupra pacientelor a fost diminuat, sau chiar neluat in calcul foarte mult timp. Insa, s-a observant o crestere a cazurilor de depresie si anxietate in cazul acestor paciente predominant datorita aspectelor clinice care apar. Trebuie inteles faptul ca acestea trec in anumite perioade prin schimbari pe care nu le pot controla si acest fapt duce la o instabilitate emotionala greu de controlat. Prin aceste aspecte cele mai pregnante sunt aparitia hirsutismului si a cresterii in greutate. Este recomandata incurajarea pacientelor sa apeleze la metode cosmetice de diminuare a pilozitatii ( printre care metodele laser). In plus, se incurajeaza un stil de viata sanatos, echilibrat, bazat pe multa activitate fizica care sa ajunga sa fie o relaxare pentru acestea si pe care sa o faca cu drag. Este important de mentionat faptul ca stilul de viata pe care pacientele cu SOPC ar trebui sa il aiba este stilul de viata pe care toti ar trebui sa il avem si sa punem sanatatea pe primul loc.

In cazul  in care observati anumite semne specifice sau prezentati tulburari ale ciclului menstrual, este recomandat sa va prezentati la un medic ginecolog si endocrinolog pediatru, pentru a putea stabili impreuna diagnosticul si urmatoarele etape.


Bibliografie:

https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-020-01516-x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4947298/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-ovary-syndrome-pcos

https://academic.oup.com/jes/article/7/10/bvad112/7259972